Η πρόσφατη ανάρτηση των απαντήσεων του Γιώργου Νταλάρα στις 4+5 ερωτήσεις μας έδωσε την ευκαιρία σε 2-3 φίλους μας να εκφράσουν την αόριστη αντίθεση τους που ενδεχομένως αφορά ακόμα και την αναγραφή του ονόματος ενός ερμηνευτή που ήταν και είναι ο αγαπημένος μεγάλου ποσοστού όχι μόνο των κατοίκων της χώρας μας, αλλά και αρκετών γειτονικών.
 
Είναι βέβαια αδύνατο ένας καλλιτέχνης να έχει την αποδοχή του 100%, αλλά πουθενά αλλού δεν παρατηρείται αυτού του είδους η αντίδραση που θα τολμούσα να πω ότι είναι απλή κακία, όχι μόνο για τον Νταλάρα, αλλά για τον Bono, τον  Sting, τον Phil Collins, τον Σαββόπουλο, τον Σφακιανάκη, παλαιότερα τον Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος συχνά αντιμετώπιζε κυρίως από μερίδα του τύπου χυδαίες προσωπικές επιθέσεις που σταδιακά δημιούργησαν αυτού του είδους το κοινό που δεν κρίνει καλλιτεχνικά τους καλλιτέχνες, αλλά ψάχνει να βρει να τους προσάψει οτιδήποτε αρνητικό προκύψει σαν φήμη για να τους επικρίνει.
 
O στόχος είναι πάντα οι κορυφαίοι, κανείς προφανώς θα τα βάλει με ένα μέτριο καλλιτέχνη γιατί αν το κάνει δεν θα προκαλέσει την προσοχή κανενός.
 
Ευθύνες για την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί σε μερίδα του κοινού έχουν βέβαια κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν την ικανότητα να εκτιμήσουν το ύψος της αξίας κάθε καλλιτέχνη και συνήθως χρειάζονται δεκαετίες για να παραδεχθούν ονόματα όπως οι Beatles, Stevie Wonder, Marvin Gaye, Bob Dylan, Neil Young, Eagles, Paul Simon, όλοι αυτοί τελικά έγιναν αποδεκτοί, αλλά με αρκετά χρόνια καθυστέρηση, όπως άλλωστε και ο Springsteen.  
 
Δεν θέλω να γίνω υπερασπιστής του χαρακτήρα όλων αυτών που αναφέρω, αλλά καλλιτεχνικά είναι κορυφαίοι στο είδος τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείω το να μην αρέσουν σε κάποιον, ο καθένας μας έχει το προσωπικό του γούστο.
 
Όποιος έχει έστω και μία μικρή σχέση με την μουσική, δύσκολα θα απορρίψει την προσφορά του Γιώργου Νταλάρα ο οποίος έχει συνεργασθεί με τους μεγαλύτερους συνθέτες μας ηχογραφώντας μια σειρά από αξέχαστα τραγούδια, πολλά από τα οποία υπάρχουν στην λίστα με τα 50 καλύτερα του που επιλέξαμε.
 
Πραγματικά ήταν μία από τις πιο δύσκολες λίστες που έχουμε κάνει, ανάλογη δυσκολία θα είχαμε μόνο σε ενδεχόμενες λίστες των Γρηγόρη Μπιθικώτση και Στέλιου Καζαντζίδη από πλευράς τραγουδιστών.
 
Κώστας Ζουγρής