Οι U2 πάνε όντως μπροστά τη μουσική;

Οι U2 πάνε όντως μπροστά τη μουσική;

Από τον Ορέστη Πέτικο

Είναι αλήθεια ότι για πολλούς είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη μπάντα στον κόσμο. Για άλλους έχουν πέσει πολύ χαμηλά, το έχουν δει επιχειρηματίες και δεν βγάζουν πλέον καλή μουσική.Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Άλλο μια μπάντα να είναι η καλύτερη στον κόσμο και άλλο η μεγαλύτερη. Το μέγεθος των U2 όσο και να προσπαθούν κάποιοι να το μειώσουν, απλά δεν θα το καταφέρουν ποτέ.

Μα δεν βγάζουν πλέον καλούς δίσκους, έχουν ξεπουληθεί και η κίνηση να διαθέσουν με τρόπο νταβατζή το νέο τους άλμπουμ στο καινούργιο i-phoneτους κάνει κατάπτυστους.

Ας ξετυλίξουμε σιγά σιγά το κουβάρι.

Όντως οι U2 δεν βγάζουν τους δίσκους που έβγαζαν, γιατί πολύ απλά δεν είμαστε πλέον ούτε στα 80’s ούτε στα 90’s. Οι εποχές αλλάζουν και το ίδιο κάνει και η μουσική. Ανέκαθεν η Ιρλανδική παρέα ήταν ένα συγκρότημα που ακολουθούσε την εποχή του και αυτό θα συνεχίσει να κάνει ακόμα και με μπαστούνια γήρατος πάνω στη σκηνή. Πάντα τολμούσανε και πάντα θα τολμάνε.

Η επιτυχία λοιπόν που ήρθε έπειτα από την τόλμη τους, τους καθιστά για πολλούς την μεγαλύτερη μπάντα του κόσμου.

Όμως το αν τους ταιριάζει ή όχι η εποχή είναι άλλη ιστορία και η αλήθεια είναι ότι η δεκαετία του 2000 δεν τους πάει καθόλου. Έχουν κάθε καλή διάθεση να συμβαδίσουν με αυτή αλλά δεν τους βγαίνει ωραίο το αποτέλεσμα όσο και να προσπαθήσουν.

Επομένως αυτό δεν τους κάνει τους καλύτερους.

Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει πλέον μεγαλύτερος και τι καλύτερος.

Τα τελευταία 4 άλμπουμ τους που κυκλοφόρησαν στην τρέχουσα δεκαετία είναι:

All That You Can't Leave Behind (2000) ->Πολύκαλό

How to Dismantle an Atomic Bomb (2004) ->Μέτριο

No Line on the Horizon (2009) ->Κακό

Songs of Innocence (2014) ->ΜέτριοέωςΚακό

Ε τότε ας σταματήσουν αφού δεν το έχουν πλέον.

Με τίποτα!

Όταν η δουλειά σου είναι να βγαίνεις μπροστά σε στάδια με 80.000κόσμο και όλοι να κρέμονται από τα χείλη σου δεν μπορείς να τα παρατήσεις τόσο απλά. Βασικά δεν μπορείς να τα παρατήσεις ποτέ και θα το κάνεις μέχρι να σε μαζέψουν με το ζόρι.

u2-2

Οι μάχες που έχουν δώσει μέσα από τα τραγούδια τους και οι υπέροχοι δίσκοι που μας έχουν χαρίσει πρέπει να ακούγονται σε συναυλιακούς χώρους και η ίδια η μπάντα στα liveτης κάνει κατάθεση ψυχής και είναι καταπληκτική.

Επομένως οι U2 πρέπει να μείνουν και φωνάζουν βροντερό μουσικό παρόν, είτε αυτό μας αρέσει είτε όχι.

Η κίνηση τους να διαθέσουν το νέο τους άλμπουμ μέσω του i-phone 6 δεν ήταν ότι καλύτερο. Πολλοί είπαν ότι θίχθηκαν από την κίνηση αυτή και έτσι η εταιρεία Apple έσπευσε να βγάλει μια εφαρμογή η οποία θα αφαιρεί το άλμπουμ από το κινητό.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι ακόμα.

Το γεγονός ότι η μπάντα θέλει να ακολουθήσει την τεχνολογία ΔΕΝ είναι κατακριτέο!

Αρκετοί είναι οι καλλιτέχνες που πλέον στρέφονται προς τα εκεί.

Κατακριτέο είναι το γεγονός ότι το διαθέτουν με το έτσι θέλω.

Η εξυπνότερη κίνηση θα ήταν πολύ απλά να ανακοινώσουν ότι όποιος θέλει να αποκτήσει το άλμπουμ, μπορεί να το κατεβάσει δωρεάν από την εφαρμογή i-tunes.

Ε και τι μας πειράζει;; Δεν μας πήρανε λεφτά. Ένα άλμπουμ τσάμπα ήταν σιγά πως κάνετε έτσι;

Όχι δεν είναι έτσι.

Εάν όντως θέλεις να προωθήσεις μέσω μιας πρωτοποριακής μεθόδου, κάντο σωστά και λογικά.

u2-3

Ποιος φταίει γι’ αυτό όμως; Οι U2 δεν έχουν σωστούς συμβούλους δίπλα τους;

Η απάντηση είναι ότι οι ίδιοι δεν το χειρίστηκαν όπως θα έπρεπε γιατί η αλήθεια είναι ότι πλέον με το μέγεθος που έχουν σκέφτονται και ως επιχειρηματίες με πρώτο και καλύτερο τον front manτους.

Ο Bono κατά καιρούς προκαλεί τις κοινές γνώμες λόγω της παρέας του με πολιτικούς, τα μεγάλα και μικρά ποσοστά σε εταιρείες κολοσσούς, την φοροδιαφυγή και την παρέμβαση του σε πολιτικά δρώμενα.

Ναι είναι αλήθεια ότι αυτό δεν είναι ότι καλύτερο για έναν ροκ σταρ, μειώνει την εικόνα του και προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους καχυποψίες ακόμα και στις καλές κινήσεις ανθρωπιάς όπως η μεγάλη οικονομική του βοήθεια προς τα παιδιά της Αφρικής.

Ναι αλλά ο Bonoδεν είναι οι U2.

Συμφωνώ. Επηρεάζει όμως την εικόνα τους σε τεράστιο βαθμό και ίσως το πολύ μεγάλο ξέσπασμα που έγινε με την κίνηση της κυκλοφορίας του νέου δίσκου μέσω του i-phone οφείλετε ακριβώς στο προφίλ του Ιρλανδού τραγουδιστή είτε αυτό είναι δίκαιο, είτε άδικο.

u2-4

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το συγκρότημα μαζί με την εταιρεία Apple θα προβούν στην κυκλοφορία μιας μουσικής εφαρμογής που δύσκολα ο κόσμος θα μπορεί να της αντισταθεί.

Σαφώς και πάλι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις. Σε κάθε βήμα του συγκροτήματος πλέον θα υπάρχει αντίδραση.

Περιμένουμε να δούμε τι έχουν να μας δώσουν αυτή τη φορά γιατί σίγουρα κάθε τους βήμα δεν περνάει απαρατήρητο από κανέναν μας.

Το αρχικό ερώτημα ήταν αν η U2 πάνε όντως μπροστά τη μουσική.

Η υπεύθυνη απάντηση μου είναι ότι σαφώς και πάνε μπροστά τη μουσική άσχετα για το αν βγάζουν καλούς ή κακούς δίσκους και δεν πρέπει τίποτα να τους σταματήσει να το κάνουν. Το αν πάνε πίσω τους ίδιους εαυτούς τους αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.