Συναντήθηκαν προχθές οι δύο συνέταιροι και αποφάσισαν την τακτική που θα ακολουθήσουν για να βελτιώσουν το κλίμα που διαρκώς επιδεινώνεται εναντίον του κυβερνητικού συνασπισμού τους.
 
Εκτός από το πακέτο της σύλληψης τρομοκρατών που όλες οι κυβερνήσεις το χρησιμοποιούν σε δύσκολες στιγμές, ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή, ουσιαστικά είναι σαν να ρωτάει ένας πατέρας τα παιδιά του αν συνεχίζουν να τον αναγνωρίζουν σαν γονιό τους.
 
Σε μία μεγάλη οικογένεια πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα διαφωνεί με τους υπόλοιπους, έτσι ενδεχομένως στην ψηφοφορία να δούμε κάποιον από τους 154 βουλευτές που ανήκουν στα δύο κόμματα, να διαφοροποιηθεί και να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.
 
Όμως πάντα θα υπάρχουν βουλευτές που τώρα ανήκουν σε άλλα κόμματα, αλλά προέρχονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που θα δώσουν την ψήφο τους στην κυβέρνηση.
 
Εκτός και αν στα σχέδια τους είναι η εκλογική αναμέτρηση πριν από την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας, άλλωστε αυτή η κυβέρνηση δουλεύει από την ύπαρξη της με συγκεκριμένη τακτική και δίνει βάρος στην επικοινωνία με τους πολίτες μέσω των ΜΜΕ παραμελώντας αρκετά τα πραγματικά της καθήκοντα.
 
Επί της ουσίας ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης με βασική αιτιολογία το να αποφύγουμε τα χειρότερα με ενδεχόμενη αλλαγή της κυβέρνησης και διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Δηλαδή δεν μας λέει ότι έκανα αυτό ή εκείνο και πάμε καλύτερα, γι'αυτό δώστε μου την ευκαιρία να ολοκληρώσω το έργο μου, απλά το σύνθημα τους είναι ότι εμείς  καταφέραμε να αποφύγουμε την καταστροφή, αλλά αν φύγουμε θα καταστραφείτε, δηλαδή όλα κρέμονται από μία κλωστή.
 
Όμως αφού τα κατάφεραν τόσο καλά πως κινδυνεύουμε να καταστραφούμε με μία κυβερνητική αλλαγή;, ένα σπίτι με γερά θεμέλια δεν κινδυνεύει από τον αέρα, οι παράγκες κινδυνεύουν όμως.
 
Ανατρέχοντας στο έργο των κυβερνήσεων από το 2010, δύσκολα θα βρει κανείς να επισημάνει μία συγκλονιστική αλλαγή.
 
Όλοι προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να διασώσουν την πολιτική πελατεία τους και φορτώνουν το κόστος σε μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν μπορούν να αντιδράσουν. 
  
Ακόμα τσακώνονται μεταξύ τους για το αν θα κάνουν αυτονόητα πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το ίδιο θα κάνει σε κάποιο βαθμό όποιος άλλος μας κυβερνήσει, αφού το τέρας της διαφθοράς έχει βαθιές ρίζες στην Ελληνική κοινωνία και κανείς δεν θέλει να τα βάλει μαζί του.
 
Ουσιαστικά τα δύο κόμματα μας κυβερνούν σχεδόν 4 χρόνια, σκεφτείτε ποιες ενέργειες τους  σας έχουν εντυπωσιάσει και σας έδωσαν την αίσθηση ότι όλα πάνε καλύτερα και θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση;, 
 
Πέρα από την.... πρόσφατη αναβολή της αγωνιστικής για το πρωτάθλημα και το κλείσιμο της ΕΡΤ που θα το κουβαλάνε οι εμπνευστές του σε όλη την ζωή τους σαν την πιο χαζή ενέργεια, ποιες ήταν οι αποφασιστικές κινήσεις της κυβέρνησης; σύμφωνοι πέτυχαν την διάσωση των τραπεζών, ναι αλλά είναι σίγουρη, έχουν δώσει αρκετά δις, το ίδιο και οι επενδυτές κι όμως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα βαρέλι δίχως πάτο που σύντομα θα ζητήσει πάλι χρήματα.
 
Προσπαθούν να μειώσουν το κράτος στέλνοντας σε σύνταξη τους 50ρηδες δημόσιους υπάλληλους, γεγονός που οδηγεί στην διάλυση του ασφαλιστικού σε όλους τους άλλους κλάδους.
 
Προσπαθούν να μειώσουν την ανεργία δίνοντας  τεράστια ποσά στις επιχειρήσεις από τους πόρους του ΕΣΠΑ για τις αμοιβές των νέων που εργάζονται για 5-6 μήνες χωρίς ένσημα και καμία προοπτική.
 
 
Έχουμε αύξηση στον τουρισμό;, δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι μείωση ή στασιμότητα στα έσοδα.
 
Πολίτες με σημαντικά εισοδήματα αποφεύγουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εκμεταλλευόμενοι το γενικό μπάχαλο.
 
Στο μόνο που τα καταφέρνει η κυβέρνηση, είναι οι καθησυχαστικές δηλώσεις οι οποίες όμως έχουν κουράσει πολλούς, δεν είναι τυχαίο το ότι άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο.
 
Τι να πρωτοθυμηθούμε;, την λίστα Lagarde που θα την βρουν ύστερα από 50 χρόνια, τις αποφάσεις της δικαιοσύνης;, δυστυχώς ζούμε ένα έργο με αβέβαιο τέλος, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει κάποιο σενάριο, πέρα του ότι ΄να υπάρχουν γυρίσματα΄και βλέπουμε.
 
Κώστας Ζουγρής