Οι παρακινδυνευμένες είναι η αλήθεια εξαγγελίες του Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη έδωσαν έστω και υποθετικά μια νότα αισιοδοξίας σε όσους πιστεύουν ότι είμαστε καταδικασμένοι σαν λαός με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα και την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε όλους σχεδόν τους τομείς.

Ο αργός θάνατος που έχουν επιλέξει για τους 'Ελληνες πολίτες αυτοί που προσπαθούν να εφαρμόσουν 100% τους όρους του μνημονίου χωρίς όμως παράλληλα να τολμούν να θίξουν τα κεκτημένα αυτών που αποτελούν εδώ και δεκαετίες τα χαϊδεμένα παιδιά τους δεν μπορεί να συνεχισθεί για πάντα.

Εγώ σαν εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχω δει τα εισοδήματα μου να μειώνονται στο 1/4 σε σχέση με αυτά πριν από 4 χρόνια και αντιμετωπίζω όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μου τα γνωστά προβλήματα που έχουν οι πολυμελείς οικογένειες με την διαρκώς αυξανόμενη φορολογία.

Ερωτώ, πόσο μειώθηκαν στο ίδιο διάστημα τα εισοδήματα αυτών που μας κυβερνούν, αλλά και των υπόλοιπων βουλευτών; 5-10% και πολλά γράφω, είναι λαϊκίστικη θέση, αλλά πούλησε κανένας βουλευτής το σπίτι του, ή του έγινε κατάσχεση για μη πληρωμή χρεών, αστεία πράγματα.... έγιναν κάποιες μειώσεις σε ένστολους κλπ που σιγά σιγά τις αποκαθιστά, όπως έκανε και στον δικό της κλάδο, η δικαστική εξουσία.

Θα πει κάποιος σιγά μην εφαρμόσει ο Τσίπρας αυτά που λέει, πού θα βρει τα χρήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή τους.

Η κάθε χώρα κατ' αρχήν έχει ανάγκη από ένα ψεύτικο όραμα, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τον τρόπο να μας πείσει για ένα καλύτερο μέλλον, έστω και ψεύτικα, πολλές φορές ένα ψέμα μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

Αρκετοί είναι αυτοί που παραλληλίζουν τον Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ίσως έχουν δίκιο. Η προσπάθεια του θυμίζει αρκετά σε πολλά σημεία τον μεγάλο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλος ηγέτης για κάποιους, αυτός έβαλε τις βάσεις για την καταστροφή λένε κάποιοι άλλοι με τις υπερβολικές παροχές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, την πολιτική διαφθορά και όλα τα υπόλοιπα γνωστά.

Ο Παπανδρέου εφήρμοσε ακριβώς ένα πρόγραμμα που ταίριαζε απόλυτα στον Έλληνα γι' αυτό και κυριάρχησε για αρκετά χρόνια. 

Ο 'Ελληνας όσο και να μην το παραδέχεται, θέλει να ισορροπεί μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, γιατί δεν θέλει ούτε τον τρόπο ζωής που είχαν κάποτε τα αριστερά καθεστώτα, αλλά ούτε και μια εκτός Ευρωπαϊκής πραγματικότητας δεξιά που προσπαθεί να κυβερνήσει ασκώντας παρασκηνιακά έλεγχο στα πάντα.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ξέραμε στο παρελθόν και αυτά για την δήθεν θυσία του στην προσπάθεια να σωθεί η χώρα πείθουν ελάχιστους.

Υπάρχει βέβαια πάντα το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ με τα ακροαριστερά στοιχεία του, αλλά δεν τολμώ να πιστέψω ότι ένας σημερινός 40αρης πολιτικός μπορεί να γίνει αιχμάλωτος μιας ομάδας που θέλει συμμαχίες με την ακροαριστερά.

Αυτοί που σιγά σιγά γίνονται ψηφοφόροι του, είναι πρώην οπαδοί του ΠΑΣΟΚ που προσδοκούν σε μία νέα παραλλαγή του κόμματος που τους είχε για πολλά χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης.

Αν δεν καταφέρει να τους κερδίσει με μία πιο κεντρώα πολιτική στις επόμενες εκλογές ο Τσίπρας, θα τους χάσει από την επάνοδο του Γιώργου Παπανδρέου στα πράγματα στο κοντινό μέλλον.

Ο τελειωμένος για πολλούς σήμερα πρώην πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να έχει μελλοντικά την τύχη του Σαρκοζί που από αποτυχημένος, είναι σήμερα για τις μελλοντικές εκλογές, ενώ ο το πρώτο φαβορί στην Γαλλία, ενώ ο σημερινός πρόεδρος είναι στο χαμηλότερο σημείο δημοτικότητας.

Όσο για το λεφτά υπάρχουν που είπε και του καταλογίζουν πολλοί,΄έχει την ίδια σημασία με το ΄Θα σ'αγαπάω πάντα' που χρησιμοποιούν συχνά πολλοί από εμάς με τα γνωστά επακόλουθα.

Οι λαοί ξεχνάνε και αλλάζουν γνώμη, το κριτήριο για όλους είναι η οικονομία, όποιος καταφέρει να τους δημιουργήσει ελπίδες,  κερδίζει.

Βέβαια για να λέμε και την άλλη αλήθεια, κουτί θα έλθει στο κυβερνητικό ντουέτο μια πιθανή αλλαγή εξουσιών. Θα μας αφήσουν ....λίγο πριν υλοποιηθεί το έργο τους και θα το χρησιμοποιήσουν σαν δικαιολογία για επάνοδο στην εξουσία μετά από ενδεχόμενη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Κώστας Ζουγρής