Αρκετοί ειδικοί της μουσικής ισχυρίζονται ότι οι περισσότερες από τις σημερινές μουσικές συνθέσεις βασίζονται, όσον αφορά την έμπνευση, σε δημιουργίες των Bach, Beethoven και Mozart· αυτό βέβαια, μάλλον για να εξυμνήσουν το μέγεθος του ταλέντου των τριών μεγάλων μουσουργών.
Ανεξάρτητα από το πόση αλήθεια περιέχει ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, δύσκολα θα ισχυρισθεί κάποιος ειδικός ότι οι μεταγενέστεροι συνθέτες δεν χρησιμοποιούν ιδέες από παλαιότερα ακούσματά τους, τα οποία προέρχονται από διάφορα είδη μουσικής, και αν αυτό δεν το κάνουν συνειδητά, σίγουρα στο υποσυνείδητο του κάθε ανθρώπου καθημερινά αποθηκεύονται εκατομμύρια χρήσιμες και άχρηστες πληροφορίες, τις οποίες ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.
Η επιρροή που άσκησαν οι μεγάλοι συνθέτες της κλασικής μουσικής στους νεότερους καλλιτέχνες θεωρείται λοιπόν δεδομένη. Το ερώτημα είναι ποιοι από αυτούς τους σύγχρονους συνθέτες και ερμηνευτές θα δώσουν, με τη σειρά τους, έμπνευση στους νεότερους δημιουργούς, και συγκεκριμένα αυτούς που κινούνται στον χώρο του ροκ.
Το ροκ μετρά, τουλάχιστον επίσημα, ήδη 60 χρόνια παρουσίας στην πλάτη του. Αρκετά από τα τραγούδια που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του '50 επανέρχονται κατά καιρούς στην επικαιρότητα, ελάχιστα βέβαια από αυτά είναι συνεχώς ενεργά και ακούγονται σε καθημερινή βάση.
Πριν από περίπου 32 χρόνια το αμερικανικό μουσικό περιοδικό «Billboard», που ήδη έχει ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής, αποφάσισε να διαχωρίσει τις νέες κυκλοφορίες των άλμπουμ από τους ήδη καθιερωμένους δίσκους, βάζοντας περιοριστικούς όρους στη θέση που κατέχουν μέσα στον κατάλογο επιτυχιών ύστερα από κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό οι υπεύθυνοι του περιοδικού το έκαναν για να τονώσουν τη διαφαινόμενη αδυναμία ζήτησης νέου ρεπερτορίου και όπως αποδείχτηκε στην πορεία, είχαν απόλυτο δίκιο, γιατί οι νέοι αξιόλογοι δίσκοι συνεχώς περιορίζονται σε σχέση με αυτούς που κυκλοφορούσαν στο παρελθόν.
Αξίζει να παρακολουθήσουμε το ποιοι καλλιτέχνες καταφέρνουν να κυριαρχούν στο πέρασμα του χρόνου με τις ηχογραφήσεις τους και συνεχίζουν να γίνονται αποδεκτοί από νεότερους σε ηλικία ακροατές.
Bob Marley and The Wailers: Ο Bob Marley έχει πεθάνει εδώ και 37 χρόνια, το άλμπουμ Legend, το οποίο περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, έχει ήδη συμπληρώσει περίπου 32 χρόνια παρουσίας σ' αυτόν τον κατάλογο, αποδεικνύοντας ότι οι φίλοι του δεν είναι μόνον αυτοί που παρακολουθούν τη μουσική ρέγκε, αλλά προέρχονται από τον ευρύτερο μουσικό χώρο και όλα αυτά παρότι έχει να εκδοθεί υλικό με νέα τραγούδια του εδώ και περίπου 35 χρόνια. Οι ετήσιες πωλήσεις αυτού του άλμπουμ στις ΗΠΑ ξεπερνούν τις 300.000, αριθμός που σημαίνει ότι τουλάχιστον μία εβδομάδα μέσα στη χρονιά το άλμπουμ αυτό θα μπορούσε να έχει μία θέση μέσα στα πέντε πρώτα του κανονικού επίσημου τσαρτ με τα νέα άλμπουμ.
The Beatles: Σταθερή αξία εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν οι περισσότερες ηχογραφήσεις του συγκροτήματος, με τα άλμπουμ Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, Revolver, Abbey Road, Let It Be, Rubber Soul και τις συλλογές με τις επιτυχίες τους να κυριαρχούν, ενώ οτιδήποτε κυκλοφορούν με ανέκδοτο υλικό τους, όπως η σειρά των τριών άλμπουμ Anthology, ή με ήδη γνωστό υλικό, όπως αυτό με τα Νο 1 τους και το Love, με τη νέα ενορχήστρωση και παραγωγή σε γνωστά τραγούδια τους, σημειώνουν εντυπωσιακές πωλήσεις.
Χαρντ ροκ: Εκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στα τέλη της δεκαετίας του '60 με ονόματα όπως οι Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin και λίγο αργότερα οι AC/DC. Οι τελευταίοι, που ξεκίνησαν από την Αυστραλία, είχαν πριν 5 χρόνια ένα Νο 1 άλμπουμ με το Black Ice, ενώ εντυπωσιακές σε όγκο κοινού είναι και οι συναυλίες τους κι όλα αυτά, ενώ τα μέλη τους έχουν ξεπεράσει τα 55 τους χρόνια. Παράλληλα το άλμπουμ τους Back In Black, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1980, έχει συνεχή παρουσία στα τσαρτ με πωλήσεις που μόνο στις ΗΠΑ ξεπερνούν τα 20 εκατ. αντίτυπα. Το ίδιο συμβαίνει με τους Metallica, που ταυτόχρονα με την κυκλοφορία κάθε νέου τους δίσκου απολαμβάνουν εντυπωσιακές πωλήσεις με τον κατάλογο δίσκων τους, όπως οι Metallica (μαύρο άλμπουμ), Master Of Puppets, For Whom The Bells Toll, ...And Justice For All. Ο πρόσφατος δίσκος τους Death Magnetic έγινε Νο 1 σχεδόν σε όλες τις χώρες. Ενα άλλο συγκρότημα του χαρντ ροκ με εντυπωσιακές πωλήσεις είναι οι Guns Ν' Roses. Ο δίσκος με τις επιτυχίες τους και το άλμπουμ Appetite For Destruction είναι για χρόνια μέσα στις λίστες με τα πιο εμπορικά άλμπουμ.
Κορυφαίο συγκρότημα στον χώρο του χαρντ ροκ παραμένουν βέβαια οι Led Zeppelin, των οποίων οι θαυμαστές αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, αντί να μειώνονται, όπως θα ήταν πιο φυσιολογικό. Κάθε νέα κυκλοφορία τους, είτε αφορά υλικό που ήδη έχει κυκλοφορήσει παλαιότερα είτε ζωντανές ηχογραφήσεις τους, σημειώνει εντυπωσιακές πωλήσεις. Παράλληλα ο τραγουδιστής τους Robert Plant παραμένει αρκετά δημοφιλής.
Pink Floyd: Το άλμπουμ τους Dark Side Of The Moon συμπλήρωσε 44 χρόνια κυκλοφορίας και αρνείται να αποχωρήσει από τη μουσική επικαιρότητα. Είναι το μακροβιότερο άλμπουμ με συνεχή παρουσία σε καταλόγους επιτυχιών και θα λέγαμε ότι έχει ήδη κατακτήσει μία θέση στους μελλοντικούς καταλόγους με τα άλμπουμ κλασικής μουσικής, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον 20ό αιώνα. Queen, Elton John, Creedence Clearwater Revival, Van Morrison είναι μερικά ακόμα ονόματα των οποίων τα άλμπουμ με τις επιτυχίες τους ξεχωρίζουν εντυπωσιακά στο πέρασμα του χρόνου και όσο και να φαίνεται αιρετικό, αρκετοί από τους δίσκους τους θα διεκδικήσουν προσεχώς, στο τέλος του 21ου αιώνα ή στον επόμενο, την ένταξή τους στον χώρο της κλασικής μουσικής, αν και προς το παρόν αναφέρονται ως κλασικό ροκ.