Από τις τέχνες ζει εκατομμύρια κόσμος

Από τις τέχνες ζει εκατομμύρια κόσμος

Έχετε σκεφτεί το πόσοι άνθρωποι έχουν διαλέξει μία από τις πολλές μορφές τέχνης σαν βιοποριστικό επάγγελμα; αμέτρητοι, ίσως περισσότεροι από όσοι μπορείτε να φαντασθείτε.

Δεν είναι μόνο οι μουσική η οποία περιλαμβάνει ερμηνευτές, μουσικούς που παίζουν κάποιο όργανο, συνθέτες, δισκογραφικές εταιρείες, καταστήματα με μουσικά όργανα και γενικά προϊόντα που έχουν σχέση με την μουσική. Είναι ο κινηματογράφος που συντηρεί σε σημαντικό βαθμό την τηλεόραση, οι τηλεοπτικές σειρές, οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ενδυματολόγοι, οπερατέρ και πολλοί άλλοι και βέβαια το θέατρο.

Η λογοτεχνία με τους συγγραφείς, ποιητές, βιβλιοπωλεία, τυπογραφία, εκδοτικούς οίκους, διορθωτές, μεταφραστές και όλοι αυτοί που συντελούν για να δημιουργηθεί ένα βιβλίο.

Ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, χορός, χαρακτική, αρχιτεκτονική, και τόσα άλλα που ομορφαίνουν καθημερινά την ζωή μας.

Πολλά από αυτά τα υπηρετούμε εδώ και πολλές δεκαετίες και αυτό είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε, όμως σε αντίθεση με τους δημιουργούς εμείς δεν δημιουργούμε όπως αυτοί, διαδίδουμε τις τέχνες γι' αυτό και πιστεύουμε ότι θα έπρεπε σε κάποιο βαθμό να μας στηρίξει και η πολιτεία γιατί αυτό που κάνουμε έχει εμπορική απήχηση με την έννοια του αριθμού των επισκεπτών, όμως δεν πουλάει κάτι για να έχει συγκεκριμένο εισόδημα από το προϊόν που διακινεί.

Δυστυχώς στην χώρα μας ο πολιτισμός είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τις κομματικές διασυνδέσεις και εκεί εμείς υστερούμε απόλυτα γι' αυτό και πιστεύω ότι το μέλλον μας δεν θα είναι χωρίς δυσκολίες.

Κώστας Ζουγρής.