Virtual Workspaces: Μια σειρά εργαστήριων γίνονται ένας συμβολικός, εικονικός χώρος εργασίας και επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών

Virtual Workspaces: Μια σειρά εργαστήριων γίνονται ένας συμβολικός, εικονικός χώρος εργασίας και επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών

17, 20, 24, 27 Ιανουαρίου 2022

Υποβολή Αιτήσεων έως 8.1.2022

Μια σειρά εργαστήριων υπό τον γενικό τίτλο Virtual Workspaces γίνονται ένας συμβολικός, εικονικός χώρος εργασίας και επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών.

Ποδαρικό στο 2022 με το εργαστήριο του Ευριπίδη Λασκαρίδη. Για να εξερευνήσετε την online δημιουργικότητα πέρα από τη σκηνή.

Η Στέγη, συνεπής στην αποστολή της να σφυρηλατεί δεσμούς με σημαντικούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς, για να υποστηρίζει την επαγγελματική κατάρτιση των νεότερων καλλιτεχνών και για να προσφέρει ευκαιρίες διασυνδέσεων εντός της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας, προτείνει μαζί με το STUDIO teatrgaleria τη σειρά εργαστηρίων Virtual Woskspaces με καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα πεδίων και καταβολών. Το πρώτο εργαστήριο για το 2022 αναλαμβάνει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και προσκαλεί καλλιτέχνες από τα πεδία των εικαστικών και των παραστατικών τεχνών σε μια συλλογική διερεύνηση της DIY δημιουργικότητας, μέσα από τα μικρόφωνα και τις κάμερες των υπολογιστών μας. Σε αυτόν τον εικονικό χώρο εργασίας με τίτλο Screen Diy: Space & Object Performance, ο πολυσυζητημένος Έλληνας δημιουργός κι ερμηνευτής θα ερευνήσει την online δημιουργικότητα πέρα από τη σκηνή.

Στο πλαίσιο της συνεχούς καλλιτεχνικής αναζήτησης του Ευριπίδη Λασκαρίδη για τις δυνατότητες του χώρου και των αντικειμένων στην περφόρμανς, καλλιτέχνες που προέρχονται από πολλά και διαφορετικά πεδία, καλούνται να εξερευνήσουν μαζί του την αχαρτογράφητη περιοχή που θα μπορούσε να έχει τον τίτλο “Screen DIY: Space & Object Performance”. Εικαστικοί, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές ή/και καλλιτέχνες από την περιοχή της περφόρμανς με ενδιαφέρον για την DIY δημιουργικότητα θα κληθούν να εξετάσουν, χωρίς σοβαροφάνεια και με παιγνιώδη διάθεση, τις ποιητικές και μετασχηματιστικές δυνατότητες που μπορεί να ενυπάρχουν σε συνηθισμένα, καθημερινά αντικείμενα που βρίσκονται στον χώρο μας. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ανοίξουν τα συρτάρια και τα ντουλάπια τους, να παίξουν με οτιδήποτε βρίσκεται γύρω τους, να χρησιμοποιήσουν ακόμη και φωτιστικά σώματα ή και συσκευές που παράγουν ήχο που μπορεί να έχουν στο σπίτι τους ή στον χώρο εργασίας τους. Εφόσον κανείς δεν θα ξέρει κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους, σε αυτόν τον εικονικό χώρο πειραματισμού και εμπιστοσύνης, χωρίς θεατές, η ομάδα θα κληθεί να παρατηρήσει τα πιο κοινά, καθημερινά αντικείμενα υπό το πρίσμα μιας εκκεντρικής και αντισυμβατικής φαντασίας. Κατάθεση αιτήσεων έως 8 Ιανουαρίου 2022. Γλώσσα εργασίας θα είναι τα αγγλικά.

Από τον Ιούνιο του 2020 έχουν διεξαχθεί ήδη εργαστήρια με τους καλλιτέχνες Rabih Mroue, Medea Electronique, Toshiki Okada, Wojtek Ziemilski, Edit Kaldor, Lola Arias, Alexander Giesche. Αγκαλιάζοντας τη μετάβαση προς το ψηφιακό που βιώνουμε, αυτή η σειρά ονλάιν χώρων εργασίας θα πρέπει να ιδωθεί ως ένας εικονικός τόπος που αποσκοπεί στην ενίσχυση των πολιτιστικών ζυμώσεων, στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και στην οικοδόμηση εποικοδομητικών ανταλλαγών αναφορικά με συγκεκριμένους στόχους και προβληματικές. Το κάθε Virtual Workspaces είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενισχύει την κυκλοφορία των ιδεών, πολύ συχνά εμπλέκοντας και μη επαγγελματίες- με την ελπίδα να προκαλέσει τη συμμετοχικότητα των μελών της εκάστοτε ομάδας και να καλλιεργήσει τη δυνατότητα νέων συνεργασιών πέρα από το πλαίσιο του ψηφιακού περιβάλλοντος.

Μια παραγωγή των: STUDIO teatrgaleria, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συντονίζουν οι:

για τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Χριστίνα Λιάτα

για το STUDIO teatrgaleria: Anna Lewanowicz (σύλληψη και επικεφαλής του πρότζεκτ), Szymon Adamczak

Λίγα λόγια για τον Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, σκηνοθέτης και ερμηνευτής, σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στην Αθήνα και στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Η ταυτότητα της δουλειάς του διατρέχεται από την έρευνά του πάνω στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα. Ως ερμηνευτής έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Robert Wilson κ.ά. Ξεκίνησε να σκηνοθετεί τις δικές του δουλειές για το θέατρο, καθώς και μικρού μήκους ταινίες οι οποίες διακρίθηκαν διεθνώς, από το 2000 και έπειτα. Το 2009 ίδρυσε την ομάδα OSMOSIS με την οποία παρουσίασε δουλειές, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο θέατρο Εμπρός, στο Εθνικό Θέατρο, στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας κ.α. Το RELIC (2015), το πρώτο περιοδεύον έργο της ομάδας, έχει παρουσιαστεί σε πάνω από τριάντα φεστιβάλ και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, όπως στην Biennale de la danse της Λυών, στο Palais de Tokyo (Παρίσι), στο Barbican Pit (Λονδίνο) και στο Public Theater (Νέα Υόρκη). Στους είκοσι έναν σταθμούς της διεθνούς περιοδείας του έργου του TITANS (2017), περιλαμβάνονται το Théâtre de la Ville (Παρίσι), το Festival TransAmériques (Μόντρεαλ), το Tanz im August (Βερολίνο) και το Hong Kong Arts Festival. Το πιο πολυπρόσωπο έργο του, ELENIT (2019), μια διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ Βελγίου, Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Καναδά, Ολλανδίας και Πορτογαλίας, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ξεκίνησε να περιοδεύει διεθνώς στις αρχές του 2020, πριν από την πανδημία. Έχει ήδη παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, το Πόρτο, τη Λυών, το Άμστερνταμ, τη Θεσσαλονίκη, το Σαμπερί, ενώ ακολουθούν παραστάσεις σε Λιέγη, Σαρλερουά, Φλωρεντία, Ανκόνα. Κατά τη διάρκεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού, η ομάδα OSMOSIS, με την καλλιτεχνική συμβουλή της Εύας Στεφανή, έφτιαξε το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ ΕΔΩ ΠΑΡΑ ΕΔΩ, το οποίο προβλήθηκε σε online πλατφόρμες στο Περού, το Δουβλίνο, το Πόρτο και το Παρίσι μέσα στο 2021. Το 2016 ο Λασκαρίδης τιμήθηκε με την εναρκτήρια υποτροφία Pina Bausch Fellowship. Τα RELIC, TITANS και ELENIT έχουν προσκληθεί σε θέατρα και διεθνή φεστιβάλ για τα επόμενα δύο χρόνια.


Περισσότερες Πληροφορίες:

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2022
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 17, 20, 24, 27 Ιανουαρίου 2022
Ώρα: 2:00-4:30 μ.μ. Ώρα Ελλάδας (1:00 - 3:30 μ.μ. Ώρα Κεντρικής Ευρώπης)

Διάρκεια: 2,5 ώρες για κάθε συνάντηση

Γλώσσα: αγγλικά
Τοποθεσία: πλατφόρμα Zoom


Φόρμα Συμμετοχής
εδώ

Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση:

Όσοι έχουν ενδιαφέρον για την DIY δημιουργικότητα είναι ευπρόσδεκτοι – μπορεί να είναι εικαστικοί, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, ή/και καλλιτέχνες από τον χώρο της περφόρμανς, καθώς και φοιτητές. Μια ομάδα 12 συμμετεχόντων θα επιλεγεί να συμμετάσχει στο workspace. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν λάπτοπ με δυνατότητα χρήσης του Zoom και με λειτουργική κάμερα, μεγάφωνα και ηχεία, που θα πρέπει να είναι ανοιχτή στις συναντήσεις, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.

Είναι πολύ σημαντικό οι συμμετέχοντες να είναι πρόθυμοι να παίξουν και να πειραματιστούν με προσωπικά αντικείμενα και κατασκευές που υπάρχουν στον χώρο τους. Σας παροτρύνουμε να έχετε στη διάθεσή σας απλά υλικά για γράψιμο και χειροτεχνίες – όπως χαρτιά, ψαλίδια, κόλλα, μολύβια, μαρκαδόρους και στιλό.

Διαβάστε περισσότερα

https://www.onassis.org/el/open-calls/open-call-virtual-workspaces-by-euripides-laskaridis-osmosis