Γιατί ο Έλληνας λάτρευε πάντα τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά δεν δείχνει σταθερά τα ίδια συναισθήματα για τον γιο του Γιώργο;

Γιατί ο Έλληνας λάτρευε πάντα τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά δεν δείχνει σταθερά τα ίδια συναισθήματα για τον γιο του Γιώργο;

Το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου έχει ταυτιστεί από τον Έλληνα από μία από τις πιο αποδοτικές σε κρατικές παροχές και συμπαράσταση στον Έλληνα πολίτη σε όλη την διάρκεια της σύγχρονης Ελλάδας.

Όλοι σχεδόν παραδέχονται ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μοίραζε τα χρήματα και τις επιδοτήσεις που έπαιρνε από την Ευρώπη σε εχθρούς και φίλους με συνέπεια να έχει συνήθως υψηλή εκλογική αποδοχή σε όλες τις εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ακόμα και σήμερα το όνομα του τότε ΠΑΣΟΚ λειτουργεί σαν ένα παράδειγμα ευημερίας με το μεγαλύτερο κομμάτι του Ελληνικού λαού να είναι ευχαριστημένο.

Σε μερικές περιπτώσεις βουλευτές και άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκαν και μερικές φορές καταδικάστηκαν για διαφθορά σαν μέρος μιας κυβέρνησης που ο πρωθυπουργός της τότε είχε πει 'είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια' ή το άλλο Τσοβόλα δώστα όλα προτρέποντας τον υπουργό οικονομικό του να κάνει παροχές για να κερδίσει το κόμμα ψηφοφόρους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, που δεν είναι βέβαια ο πολυτάλαντος χαρισματικός ηγέτης όπως ο πατέρας του, δημιούργησε την διαύγεια θάβοντας κυριολεκτικά τα όνειρα αμέτρητων Ελλήνων που διαχειριζόντουσαν το δημόσιο χρήμα.

Ο ίδιος είπε το αξέχαστο για πολλούς 'τα λεφτά υπάρχουν' προφανώς υπονοώντας αυτό που δεν παραδέχεται κανένας Έλληνας ο οποίος δεν είναι ανάγκη να καταφύγει σε φορολογικούς παραδείσους για να εξασφαλίσει την μη φορολόγηση των εισοδημάτων του, απλά δεν τα δηλώνει και δεν τρέχει και τίποτα σε μία χώρα με μεγάλη διαφθορά.

Δεν νομίζω να υπάρχουν σε άλλη χώρα, εκτός ίσως της Γερμανίας τόσα αυτοκίνητα μεγάλης αξίας και τόση συγκεντρωμένη ακίνητη περιουσία σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες οι οποίες δηλώνουν συνήθως πιο λίγα από τους μισθωτούς.

Το λάθος του Γιώργου ήταν το ότι νόμιζε ότι οι ξένοι πολιτικοί φίλοι του θα τον στήριζαν μέχρι τέλος, κάτι που βέβαια δεν συνέβη, τον εξώθησαν σε παραίτηση και στους επόμενους μήνες θα μάθουμε αν στα σχέδια τους είναι μια ολική επαναφορά ή απλά μια φιλοδοξία ενός πολιτικού που κουβαλάει ένα τόσο ιστορικό όνομα, έχει διατελέσει πρωθυπουργός παίρνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε ποτέ αρχηγός του κόμματος του, με εξαίρεση τον πατέρα του, 43,94%.

Πάντως τα άλλα κόμματα δεν δείχνουν να βρίσκουν ευχάριστη την επιστροφή του γιατί ένας Παπανδρέου σαν τον Γιώργο μπορεί να καταστρέψει εντελώς το ΚΙΝΑΛ αλλά μπορεί και να το αναστήσει, αν βέβαια κερδίσει το χρίσμα γιατί και μέσα στο ΚΙΝΑΛ δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν είδαν με καλό μάτι την επιστροφή κάποιου που θεωρεί το κόμμα, κάτι σαν ιδιοκτησία της οικογένειας του.

Κώστας Ζουγρής

ΥΓ Προτείνω στα ΜΜΕ που θέλουν όπως πάντα να ελέγχουν τις εξελίξεις να κάνουν μία έρευνα για το αν οι άλλοι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ ξέρουν να αλλάζουν αλυσίδες ποδηλάτων, βλέπω ότι ανησυχούν σε παρεμβάσεις τους οπαδοί του κόμματος.