Onassis Classics Fellowship: Tο Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Cambridge

 Onassis Classics Fellowship: Tο Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Cambridge

ONASSIS CLASSICS FELLOWSHIP

Tο Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Cambridge, χρηματοδοτώντας στο Newnham College τη δημιουργία μίας μόνιμης θέσης διδασκαλίας κλασικών σπουδών.

Οι κλασικές σπουδές αφορούν εξίσου το μέλλον όσο και το παρελθόν, και σήμερα τις χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Σε μια εποχή τεχνολογικής αφθονίας, οι ανθρωπιστικές σπουδές θεωρούνται επιτακτικές για την εξέλιξή μας και τη βαθύτερη κατανόηση των κοινωνιών μας. Από φέτος δημιουργείται η Onassis Classics Fellowship προκειμένου να διασφαλισθεί μια μόνιμη θέση διδασκαλίας κλασικών σπουδών στο αναγνωρισμένο Κολέγιο Θηλέων Newnham, στην καρδιά του Πανεπιστημίου του Cambridge. Το Newnham College που φέτος γιορτάζει τα 150ά του γενέθλια είναι ένα από τα 31 κολέγια που συναπαρτίζουν το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Μέσω αυτής της υποτροφίας, το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει τη συνέχιση της διδασκαλίας, την έρευνα και την ενίσχυση των κλασικών σπουδών στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, το Ίδρυμα, έχοντας ως προτεραιότητές του τα ζητήματα της διαφορετικότητας, της ισότητας και της αποδοχής, επιλέγει αυτή τη συνεργασία ως μέσο ενίσχυσης και υπογράμμισης της αξίας της γυναικείας παρουσίας στον ακαδημαϊκό χώρο.

«Είμαστε ευτυχείς που στηρίζουμε τη συνέχιση των εξαιρετικών και παγκοσμίως αναγνωρισμένων κλασικών σπουδών που έχουν μακρά παράδοση στο Cambridge, με πιο χαρακτηριστικές μορφές τις Καθηγήτριες Mary Beard και Pat Easterling», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου. Με αφορμή την επικείμενη συνταξιοδότηση της Καθηγήτριας Dame Mary Beard, η νέα Onassis Classics Fellowship θα διασφαλίσει την εμβριθή κληρονομιά της στη διδασκαλία, την έρευνα και την προβολή των κλασικών σπουδών. Το 2022, η Καθηγήτρια Dame Mary Beard, από τις πιο γνωστές κλασικίστριες της Βρετανίας, η οποία έφερε τις κλασικές σπουδές σε ένα κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μέσα από αναρίθμητες ιστορικές εκπομπές στο BBC, εμφανίσεις στα ΜΜΕ και δημοσιεύσεις της, θα συνταξιοδοτηθεί μετά από σχεδόν 40 χρόνια στη θέση της Fellow Κλασικών Σπουδών στο Newnham. Η κληρονομιά της και το μέλλον των κλασικών σπουδών στο Κολέγιο αυτό διασφαλίζονται χάρη σε μια πλήρως χρηματοδοτούμενη θέση Κλασικών Σπουδών.

Το Cambridge έχει μια μακρά παράδοση πρωτοποριακής έρευνας στις κλασικές σπουδές, σε συνδυασμό με μια τεράστια επίδραση στην πρόσληψή τους από το ευρύ κοινό, η οποία ανάγεται στον 19ο αιώνα, με την επαναστάτρια κλασικίστρια και διασημότητα της εποχής Jane Harrison. Η νέα θέση θα αυξήσει τον αριθμό των πανεπιστημιακών θέσεων στις κλασικές σπουδές για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge έχει υπερδιπλασιαστεί, από περίπου 30 σε πάνω από 70, δημιουργώντας σοβαρές πιέσεις στο υπάρχον διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου. Ο Robin Osborne, Πρόεδρος της Σχολής Κλασικών Σπουδών, επισήμανε: «Το Ίδρυμα Ωνάση, προσθέτοντας τη γενναία δωρεά του σε αυτές πολλών άλλων, διασφάλισε ότι η μεγάλη παράδοση του Newnham στο αντικείμενο αυτό θα συνεχιστεί».

Η Καθηγήτρια Mary Beard ανέφερε: «Υπήρξα προνομιούχα και υπερήφανη που συνδέθηκα με τις Κλασικές Σπουδές στο Cambridge, και πιο συγκεκριμένα στο Newnham, αφότου ήρθα εδώ ως πρωτοετής φοιτήτρια το 1973. Πετάω στα σύννεφα που αυτό θα μπορέσει να συνεχιστεί και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όσους το έκαναν αυτό εφικτό».

Πέρα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, το Ίδρυμα Ωνάση έχει στηρίξει διαχρονικά πάνω από 100 πανεπιστημιακές έδρες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης σε 40 χώρες σε όλον τον κόσμο. Στόχος είναι η ενδυνάμωση των ελληνικών σπουδών και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, η υποστήριξη τομέων που συνάδουν με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, καθώς και η υλοποίηση σημαντικών ερευνητικών προγραμμάτων σε κλάδους των φυσικών και κοινωνικών επιστημών.

Για περισσότερα >> https://www.onassis.org/el/news/onassis-classics-fellowship-now-is-classic