Το ροκ δεν πέθανε, ζει, αλλά δεν έχει πια τον πρώτο ρόλο

Το ροκ δεν πέθανε, ζει, αλλά δεν έχει πια τον πρώτο ρόλο

Συχνά αναφερόμαστε στο ροκ και δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι πέθανε. Κανένα είδος μουσικής δεν πεθαίνει, απλά με την πάροδο του χρόνου τα διάφορα είδη παύουν πια να συγκινούν στον ίδιο βαθμό την μεγάλη μάζα του κοινού.

Ροκ, κατ' αρχήν δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, αλλά ελάχιστοι στην χώρα μας ξέρουν να ξεχωρίζουν την έννοια της λέξης.

Τι σημαίνει ροκ, το ροκ εν ρολ του '50; το ροκ του '60 με τους 80ρηδες σήμερα Rolling Stones, τον Dylan, το ροκ του '70 και του '80 που μας έφερε το πανκ το ανεξάρτητο ροκ που τώρα αναπαύονται μέσα στις πολλές αναμνήσεις μας, το Χέβυ Μέταλ που έχει ακόμα απήχηση, αλλά μόνο στο κοινό που ακούει αυτό το είδος. Στην εποχή της άνθησης του, το άκουγε όλος ο κόσμος.

Το ροκ στον νέο αιώνα είναι μία πονεμένη ιστορία, υπάρχουν αρκετές μπάντες που είχαν απήχηση, αλλά σε σχέση με τα άλλα είδη αποτελούν την μειοψηφία και πάλι σπάνια απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Έκαναν το μπαμ οι Imagine Dragons αλλά το νέο τους άλμπουμ είχε 100 φορές μικρότερη απήχηση, αν δεις την λίστα του Billboard με τα 50 καλύτερα ροκ άλμπουμ, τα 24 από αυτά ξεκίνησαν την καριέρα τους πριν από 35 χρόνια τουλάχιστον και πολλά άλμπουμ, είναι άλμπουμ επιτυχιών.

Κι όμως βγαίνουν εξαιρετικοί ροκ δίσκοι, ναι το πιστεύω και συχνά ανεβάζω τραγούδια στο site, όμως η απήχηση είναι μικρή, καλοί οι Dry Cleaning και τους παρουσιάσαμε μήνες πριν από τους άλλους, αλλά έχουν σχέση με το ροκ που ακούγαμε στις προηγούμενες δεκαετίες;

Αυτό που έχω να σημειώσω είναι ότι οι γυναίκες συμμετέχουν περισσότερο στο σύγχρονο ροκ με καλύτερα άλμπουμ, όμως η ανταπόκριση είναι μικρή.

Μα το Χιπ χοπ λέει δεν έχει βγάλει επιτυχίες και τραγούδια που θα ακούγονται σε 20 χρόνια, αυτό δεν στέκει και κρίνεται από την Ελλάδα που όσοι γράφουν για μουσική δεν έχουν και την καλύτερη σχέση με το σύγχρονο χιπ χοπ, σιγά μην έχουν ακούσει πάνω από 5 άτομα το νέο άλμπουμ ας πούμε του YoungBoy και δεν μιλάω για τους πιτσιρικάδες, αυτοί τα παρακολουθούν, αλλά αυτοί που γράφουν και μας λένε ότι περιμένουμε να κάνει κάτι το χιπ χοπ. Μάλλον μας κάνουν πλάκα, το χιπ χοπ έχει 45 χρόνια στην επικαιρότητα και σήμερα έχει επισκιάσει όλα τα άλλα μουσικά είδη, κανένα άλλο είδος μουσικής, εκτός της ποπ, δεν κυριαρχεί τόσα χρόνια.

Το ροκ λοιπόν δεν είναι ζωντανός οργανισμός για να πούμε αν ζει ή πέθανε, είναι ένα είδος που απλά έχει περάσει σε δεύτερη, τρίτη, τέταρτη μοίρα, και θα συνεχίσει να υπάρχει για πάντα όπως υπάρχει ακόμα και η κλασική μουσική στην οποία βγαίνουν πιο πολλά νέα ονόματα που ξεχωρίζουν από ότι στο ροκ και εδώ βέβαια ποιος τα παρακολουθεί, μόνο τους καθιερωμένους.

Κώστας Ζουγρής