Μπορούμε να πείσουμε ένα παιδί να ακούει όλα τα είδη της μουσικής;

Μπορούμε να πείσουμε ένα παιδί να ακούει όλα τα είδη της μουσικής;

Με την τρέλα που κουβαλάω μ' αρέσει να ρωτάω όσα νέα παιδιά συναντώ για το είδος της μουσικής που ακούνε.

Όλα χωρίς εξαίρεση παρακολουθούν μουσική από το YouTube και κανένα, τουλάχιστον από αυτά που είναι γύρω στα 10 δεν ξέρει κανένα όνομα καλλιτέχνη. Όλα σου απαντούν με γενικότητες χωρίς να μπορούν να κατανομάσουν έστω το όνομα ενός καλλιτέχνη.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο στο σχολείο και ειδκά στο δημοτικό από δάσκαλους που είναι φιλικοί προς την μουσική.

Θυμάμαι τον φίλο μου Στρατή Ιωάννου, που δεν ζει πια, ήταν δάσκαλος σε κάποια από τις μικρές τάξεις του δημοτικού, με τι πα΄θος μίλαγε στα παιδιά για την μουσική και ερχόταν ο μικρός γιος μου ο Δημήτρης και μου περιέγραφε τι τους έλεγε στην δευτέρα ή τρίτη τάξη.

Μια άλλη λύση θα ήταν το ραδιόφωνο, αλλά δυστυχώς το Ελληνικό ραδιόφωνο δεν νομίζω ότι ήταν ποτέ σε σωστό δρόμο, εκτός από τις δεκαετίες '50 και '60 που τότε υπήρχαν άνθρωποι που αγαπούσαν πραγματικά όλα τα είδη της μουσικής.

Μόνο έτσι μπορείς να μεταφέρεις στα παιδιά το μήνυμα που χρειάζεται. Αυτό κάναμε με τον Πετρίδη στην ΕΡΤ, αγάπη για όλα τα είδη της μουσικής.

Το ίδιο προσπαθούμε τώρα και στο site, αλλά ο φανατισμός που επικρατεί στην πολιτική, δεν αφήνει αρκετούς να δουν την προσπάθεια μας και μοιραία το ενδιαφέρον πέφτει στα κοινωνικά και όχι τόσο στα μουσικά.

Εμείς στην ηλικά των 10-12 ετών ξέραμε πολλά ονόματα, κανονικά τα τωρινά παιδιά θα έπερεπε να ξέρουν περισσότερα, έχω προσπαθήσει χρόνια με πολλούς υπουργούς πολιτισμού να κάνω κάτι, δυστυχώς δεν τα κατάφερα, προσπα΄θησα πάντως και υπάρχουν επσιτολές και κάποιες συναντήσεις γι' αυτό.

Θ α μάθουν τα σημερινά 5χρονα τους Beatles, τον Frank Sinatra; δεν ξέρω, ευτυχώς όμως πολλά από αυτά μαθαίνουν τους σημαντικούς συνθέτες της κλασικής μουσικής μέσα από μαθήματα.

Όσο επικρατεί η αντίληψη ότι αυτό που κάνουμε μπορείτε να το βρήτε και στο ΥοuTube το παιχνίδι θα είναι χαμένο και η στήριξη σας ένα μακρινό όνειρο.

Κώστας Ζουγρής

https://www.popup.gr/