Το κοινό δεν είναι χαζό, άλλο οι Led Zeppelin, άλλο πχ οι Modern Eon

 Το κοινό δεν είναι χαζό, άλλο οι Led Zeppelin, άλλο πχ οι Modern Eon

Από μικρό παιδί παρακολουθούσα τα τσαρτ, όχι μόνο της Αγγλίας και της Αμερικής, αλλά και της Γαλλίας και της Ιταλίας ενώ έριχνα και μια ματιά σε άλλες χώρες.

Τα τσαρτς και ειδικά τα Νο 1 γράφουν την ιστορία κάθε εποχής και δεν υπάρχει καλλιτέχνης σε όλο τον πλανήτη που να μην δίνει σημασία σε αυτά, ειδικά οι φτασμένοι που κάνουν πάντα σαν μικρά παιδιά όταν έχουν επιτυχία.

Το να κατηγορεί κάποιος τα τσαρτ είναι δικαίωμα του, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ιστορία που γράφεται από τα Νο 1 και έχει υιοθετηθεί και από τα πιο προοδευτικά σύγχρονα site.

Η ιστορία δεν γράφεται από τα 'Ήσυχα μελτέμια' από το Μιλγουώκη που ανακάλυψε ο Κώστας στο διαδίκτυο, αλλά από αυτούς που κυριαρχούν στην επικαιρότητα και σχεδόν πάντα δένονται με την κάθε εποχή.

Εντάξει για μας τους μεγαλύτερους δεν έχει την ίδια σημασία ένα Νο 1 από το μακρινό παρελθόν, με τα σημερινά Νο 1, αλλά συνήθως και τα σημερινά μας αρέσουν ;και δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι ο χρόνος σταμάτησε στην εποχή που ήμασταν παιδιά.

Το αστείο είναι ότι συνήθως αυτοί που κατηγορούν τα τσαρτς, θεωρούν κλασικά τα Νο 1 από το παρελθόν και έχουν βέβαια δίκιο, απλά αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.

Από τον καινούργιο αιώνα ή και παλαιότερα ο Πετρίδης σταμάτησε να δίνει την σημασία που έδινε παλαιότερα στα τσαρτς και αυτό γιατί στην ουσία υποχώρησε σε μία μειονότητα του 2-3% που είναι κολλημένη στο δήθεν εναλλακτικό ροκ το οποίο είναι κλινικά νεκρό και δεν έχει και καμία ιδιαίτερη σχέση στην ιστορία της μουσικής, εκτός βέβαια των ονομάτων που έγιναν Mainstream, όπως οι Cure, Smiths, Sonic Youth με Νο 1 άλμπουμ.

Εγώ και ο Πετρίδης πάντα παρακολουθούμε τα τσαρτς, απλά τα σημερινά τραγούδια δεν μπορούν να μας συγκινήσουν όπως τα παλιά, όμως η ιστορία συνεχίζει να γράφεται.

Είναι δύσκολο ένα μικρό παιδί να μην παρακολουθεί την μουσική επικαιρότητα της εποχής του, όμως δυστυχώς είναι δύσκολο και για ένα σημερινό 50-60 να ξεκολλήσει από τα ακούσματα των 80's και διαβάζω γνωστούς μου στο διαδίκτυο να εκθειάζουν ακόμα ονόματα που είναι πια ξεχασμένα γιατί ακριβώς ποτέ δεν είχαν επιτυχία. Το κοινό δεν είναι χαζό, άλλο οι Led Zeppelin, άλλο πχ οι Modern Eon.

Κώστας Ζουγρής