Η Ελληνική μουσική ζητάει μάταια βοήθεια, η πολιτεία δεν έχει την ικανότητα να βοηθήσει

Η Ελληνική μουσική ζητάει μάταια βοήθεια, η πολιτεία δεν έχει την ικανότητα να βοηθήσει

Όσα χρόνια ασχολούμαι με την μουσική και κινούμαι γενικά στον χώρο της δισκογραφίας έχω αποκτήσει την εντύπωση ότι όλοι σχεδόν που ασχολούνται με την μουσική νομίζουν ότι είναι κάτι που 'τσουλάει' μόνο του και δεν χρειάζεται καμία βοήθεια.

Το κράτος δεν συζητάμε, είναι εντελώς ανύπαρκτο και ποτέ δεν έδωσε κάποια κυβέρνηση την εντύπωση ότι έχει έστω το παραμικρό ενδιαφέρον γι' αυτήν.

Κάποιο μεγάλο βραβείο, ο θάνατος ή άλλα σημαντικά περιστατικά είναι τα μόνα που προκαλούν το ενδιαφέρον τους.

Από την άλλη οι δισκογραφικές, από τις οποίες έχουν περάσει και ακόμα υπάρχουν σημαντικά στελέχη, ποτέ δεν έχει ενδιαφερθεί πραγματικά να διεκδικήσει αυτά που θεωρούνται αυτονόητα σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.

Τυφλωμένοι από τα κέρδη που στις περισσότερες χρονιές ερχόντουσαν σχετικά εύκολα δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το αύριο πιστεύοντας ότι με το ένα ή άλλο τρόπο, το χρήμα θα φτάσει στα χέρια τους.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες από την πλευρά τους που είχαν ένα όνομα και επαφή με την έννοια της συνεργασίας σε πολιτιστικό επίπεδο με κάποιο από τα κόμματα εξουσίας, δηλαδή σχεδόν όλα, αφού τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν σε κυβερνήσεις συνασπισμού, όλο και κάτι έπαιρναν από τους δήμους ή άλλες εκδηλώσεις, είχαν και τις εμφανίσεις τους και όλα κυλούσαν μια χαρά.

Δεν μπορώ να μπω στα οικονομικά των καλλιτεχνών που είναι ήδη γνωστοί, ελπίζω να έχουν κάνει κάποιο κομπόδεμα ώστε να
μπορέσουν να αντέξουν στις δύσκολες στιγμές.

Όμως αυτό που βλέπω είναι ότι θα κάνουμε χρόνια να δούμε πια νέο καλλιτέχνη αφού ποιος θα τολμήσει να ασχοληθεί με την μουσική χωρίς καμία προοπτική.

Θα μου πεις τι μπορεί να κάνει το υπουργείο πολιτισμού, εγώ ξέρω, αλλά αυτοί που έχουν τόσους συμβούλους ξέρουν; και τι κάνουν πέρα από τα επιδόματα που λογικά δίνουν στους δικαιούχους μουσικούς.

Πώς θα κρατήσουν ζωντανή την Ελληνική μουσική, οι αγαπημένοι καλλιτέχνες όλων των κομμάτων δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα, αλλά τα χρόνια περνάνε, ξαφνικά θα ξυπνήσουν ένα πρωί και η Ελληνική μουσική θα είναι εξαφανισμένη. Κρίμα για τους νέους.

Κάποτε οι συνθέτες μας έφερνα χρήματα στην Ελλάδα και μάλλον, παρά την κλάψα, ακόμα κάτι φέρνουν, τώρα όλοι στην τηλεόραση, εκεί δίνουν τα χρήματα τους οι μεγάλες εταιρείες. Αυτός είναι ο πολιτισμός της εποχής μας, αυτά βέβαια μόνο στην Ελλάδα, έξω κάτι γίνεται.

Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέψουμε και την συμμετοχή μερίδας του κοινού που δεν χάνει αφορμή να κατηγορήσει κατά καιρούς μεγάλα ονόματα του τραγουδιού μας επειδή έκαναν ή δεν έκαναν, ναι συμβαίνει κι αυτό, πολιτικές δηλώσεις υπέρ του κόμματος που υποστηρίζουν. Λες και το Ελληνικό τραγούδι έχει αμέτρητους μεγάλους καλλιτέχνες ώστε να απαξιώνουμε μερικούς.

Κώστας Ζουγρής