Janis Joplin, 19/1/1943 – 4/10/1970, μισός αιώνας χωρίς αυτήν

Janis Joplin, 19/1/1943 –  4/10/1970, μισός αιώνας χωρίς αυτήν

Me And Bobby McGee

Το Me And Bobby McGee γράφτηκε από τον Kris Kristofferson και τον Fred Foster και πρωτοτραγουδήθηκε από τον Roger Miller, το1969.

Την ίδια χρονιά διασκευάστηκε από τους First Edition (την μπάντα του Kenny Rogers), ενώ ένα χρόνο αργότερα έγινε διάσημο χάρη στην εκτέλεση της Janis Joplin.

Πρόκειται για το μοναδικό τραγούδι της Joplin που μπήκε στο Top 10 του Billboard, μάλιστα έφτασε στο νούμερο 1, τον Μάρτιο του 1971, καθώς, παρά την αναμφισβήτητη αξία των τραγουδιών της, ο μπλουζ ήχος τους δεν βοηθούσε στην αναρρίχηση στις ποπ επιτυχίες.

Η Joplin είχε έφεση στις διασκευές, για την ακρίβεια ήταν εξαιρετική σε αυτές, ίδιον όλων των καλών, με προσωπικότητα μουσικών. Διέθετε μάλιστα μεγάλο πλουραλισμό μουσικής προέλευσης: τραγούδια τζαζ, μπλουζ, σόουλ, κάντρι.

-Summertime (George Gershwin & DuBose Heyward).
-Piece Of My Heart (Jerry Ragovoy & Bert Berns, πρώτη εκτέλεση από την Erma Franklin).
-Try (Just a Little Bit Harder) (Jerry Ragovoy & Chip Taylor, πρώτη εκτέλεση από την Lorraine Ellison).
-Ball & Chain (Big Mama Thornton).
-Cry Baby (Jerry Ragovoy & Bert Berns, πρώτη εκτέλεση Garnet Mimms & Τhe Enchanters)
και άλλα. Όχι τυχαία, το Me And Bobby McGee έχει συνδεθεί με αυτήν, παρ’ όλο που είναι επανεκτέλεση.

Λίγο πριν την εκδοχή της Joplin, τo 1970, το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ Kristofferson. Μετά την επιτυχία που γνώρισε με την Joplin, το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε το 1971, με τον τίτλο Me And Bobby McGee.

Ο ίδιος ο Kristofferson έχει δηλώσει πως είναι ευγνώμων στην Joplin, καθώς με αυτήν την επιτυχία προωθήθηκε ιδιαίτερα η καριέρα του ως ηθοποιός, τραγουδιστής και στιχουργός.

Το τραγούδι μιλά με συγκινητικό τρόπο για την ιστορία δύο νέων εραστών που ταξιδεύουν μαζί, αλλά χωρίζουν για να ανακαλύψουν, ο καθένας μόνος του, τον κόσμο. Μετά τον χωρισμό τους όμως, ο ένας πεθαίνει και το όνειρό του δεν πραγματοποιείται.

Ο στίχος «η ελευθερία είναι απλά μια ακόμη λέξη για το να μην έχεις τίποτε πια να χάσεις», -όπως έχει πει ο Kristofferson- αναφέρεται στον πόνο που νιώθει ο ένας από τους δύο, όταν μαθαίνει πως ο άλλος δεν βρίσκεται πια στη ζωή, ενώ αμέσως μετά δηλώνεται στους στίχους ότι θα αντάλλασσε όλες τις μέρες μακριά με μια ακόμη μέρα μαζί του/της.

Στο τραγούδι, η χρήση του ονόματος Bobby (ως θηλυκό όνομα, συνήθως Bobbi) δεν είναι τυχαία, αφού επιτρέπει να τραγουδηθεί τόσο από άνδρα, όσο και από γυναίκα.

Η επιλογή, τέλος, από την Joplin του τραγουδιού, σίγουρα δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι υπήρξαν (μάλλον περιστασιακά) εραστές με τον Kristofferson και, προφανώς, η ερμηνεύτρια θέλησε να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο τον αγαπημένο της. Το τραγούδι, βέβαια, αποκτά μια βαθιά τραγικότητα εξαιτίας αυτού του γεγονότος, αφού η Janis, εκ των υστέρων, μπορεί να ταυτιστεί με την (γυναίκα, εν προκειμένω) Bobby, μιας και από τους δύο εραστές είναι αυτή που «έφυγε» πρώτη…

Video Url
Γιώργος Κύδας

https://www.popup.gr/