Λίγα λόγια για τη ζωή του Άλιστερ Κρόουλι, της πιο μισητής ιδιοφυΐας...

Ο Άλιστερ Κρόουλι υπήρξε μάγος, αποκρυφιστής, ιδρυτής θρησκείας, σατανιστής, πράκτορας και ποιητής, ενώ αδιαμφισβήτητα αποτελεί μία από τις πιο σκοτεινές, αινιγματικές και ενδιαφέρουσες φιγούρες όλων των εποχών.

Λίγα λόγια για τη ζωή του Άλιστερ Κρόουλι

4355743857854

Ο Άλιστερ Κρόουλι γεννήθηκε το 1875 στην Αγγλία. Ανήκε σε εύπορη οικογένεια, η οποία υπήρξε μέλος της αυστηρής προτεσταντικής Αδελφότητας του Πλίμουθ. Επρόκειτο για μία από τις συντηρητικότερες ομάδες του Προτεσταντισμού. Ο Κρόουλι μεγάλωσε σε ένα θρησκόληπτο και αυστηρό περιβάλλον και υπήρξε ιδιαίτερα θρησκευόμενος, με στόχο μάλιστα να γίνει ιερέας. Την πορεία του, ωστόσο, ανέκοψε ο επίπονος θάνατος του πατέρα του το 1887 από καρκίνο, καθώς τον έκανε να μισήσει τον Χριστιανισμό. Από την καταδίκη κάθε απόλαυσης ως αντιχριστιανικής, ο μεγάλος αποκρυφιστής αποφάσισε να περάσει στο άλλο άκρο και να παραδοθεί στις απολαύσεις και τα θέλω του, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Ήδη από τα εφηβικά του χρόνια και συγκεκριμένα την ηλικία των 14 ετών, ο Κρόουλι άφησε ελεύθερες τις σεξουαλικές του ορμές και έζησε στα άκρα, ικανοποιώντας κάθε του επιθυμία και παρόρμηση. Ο νεαρός Κρόουλι άρχισε να συνάπτει σχέσεις με ιερόδουλες και ομοφυλόφιλους, ενώ μιλούσε ανοιχτά για τον αυνανισμό, πρακτική που απαγορευόταν αυστηρά από την εκκλησία.

Η στροφή του Άλιστερ Κρόουλι στον αποκρυφισμό

Παρά τον έκλυτο βίο του, η ευφυΐα του τού επέτρεψε να φοιτά στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ο νεαρός Κρόουλι έπαιζε σκάκι μανιωδώς και ασχολήθηκε με την συγγραφή πορνογραφικών ποιημάτων. Αρχικά, σπούδασε φιλοσοφία και στη συνέχεια στράφηκε σε σπουδές αγγλικής λογοτεχνίας. Ο Άλιστερ Κρόουλι δεν άργησε να εισαχθεί σε μυστικιστικούς κύκλους, ενώ το 1898 έγινε μέλος της «Ερμητικής Τάξης της Χρυσής Αυγής». Στο τάγμα μυήθηκε στην χρήση ναρκωτικών ουσιών και στη μαγεία. Ωστόσο, ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας, η ασέβεια προς τους ανωτέρους και οι ομοφυλοφιλικές του τάσεις οδήγησαν στην αποπομπή του. Παρά το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να παραμείνει σε καμία μυστικιστική οργάνωση, ο Κρόουλι μυήθηκε στην Μασονία. Στα τάγματα της Μασονίας κατέλαβε σημαντικά αξιώματα.

Η θρησκεία του Άλιστερ Κρόουλι· «Θέλημα»

65465465654

Ο Άλιστερ Κρόουλι ίδρυσε την δική του θρησκεία με το όνομα «Thelema». Όλα ξεκίνησαν, όταν το 1904 οι νεόνυμφοι Άλιστερ και Ρόουζ ταξίδεψαν στο Κάιρο για τον μήνα του μέλιτος. Ο Κρόουλι παντρεύτηκε τη νεαρή Ρόουζ μία ημέρα μετά την γνωριμία του μαζί της, προσπαθώντας να τη σώσει από έναν ανεπιθύμητο γάμο. Σύμφωνα με σημειώσεις στο ημερολόγιο του Άλιστερ Κρόουλι, η Ρόουζ είχε παραισθήσεις και συχνά παραμιλούσε και επαναλάμβανε την ίδια φράση: «σε περιμένουνε». Κάποτε η Ρόουζ τον οδήγησε στο Μουσείο του Καΐρου. Εκεί, ενώ ποτέ δεν το έχει επισκεφτεί πριν, σταμάτησε έξω από την αίθουσα «666». Ο αποκρυφιστής υποστήριζε πως λίγο μετά τον επισκέφτηκε ο αγγελιοφόρος του Αιγύπτιου Θεού Όρου και του μετέφερε τον λόγο του «Θεού». Ο Κρόουλι μετέφερε τα λόγια του αγγελιοφόρου σε ένα βιβλίο, «Το Βιβλίο του Νόμου». Επρόκειτο για το «Ευαγγέλιο» της Θελέμα, της θρησκείας που δημιούργησε ο ίδιος ο Άλιστερ Κρόουλι. Η φιλοσοφία της συνοψίζεται στη φράση:

Κάνε αυτό που επιθυμείς. Αυτός είναι όλος ο νόμος.

krooyli oikogeneia 640x360

Ο πόλεμος και ο ρόλος του Άλιστερ Κρόουλι ως πράκτορα

Αμέσως μετά την κήρυξη του A’ Παγκοσμίου πολέμου, το 1914, ο Άλιστερ Κρόουλι θέλησε να προσφέρει υπηρεσίες ως πράκτωρ στη Βρετανία. Η πρότασή του απορρίφθηκε και ο Κρόουλι, είτε για εκδίκηση, είτε από συμφέρον, πήρε το μέρος των Γερμανών. Έκτοτε, ζούσε στη Νέα Υόρκη και έγραφε για τη φιλογερμανική εφημερίδα “The Fatherland”. Στην εφημερίδα προσελήφθη από τον Γερμανό κατάσκοπο Τζορτζ Βίρεκ. Τα κείμενα του Κρόουλι ήταν έντονα και φανερά προπαγανδιστικά. Μάλιστα, αρκετοί θεώρησαν ότι στην πραγματικότητα ειρωνευόταν τη Γερμανία και σε καμία περίπτωση δεν την εκθείαζε. Πολλοί υποστηρίζουν μάλιστα, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, τόσο του Α’ Παγκοσμίου, όσο και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Κρόουλι ήταν διπλός πράκτορας. Υπηρετούσε, δηλαδή, ταυτόχρονα τους ναζί και τη Βρετανία.

Την καριέρα του ως πράκτορα κατέγραψε ο συγγραφέας Richard B. Spence, όπου στο βιβλίο του Secret Agent 666: Aleister Crowley, British Intelligence and the Occult (Spence 2008), υποστηρίζει πως ο Άλιστερ Κροούλι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην βύθιση του πλοίου Λουζιτάνια. Η βύθιση σχετίστηκε με μια συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της Ισπανίας και την αποτροπή αναταραχών στην Ιρλανδία και στην Ινδία από εθνικιστές. Πολλές από τις ιδέες του ευφυούς άντρα χρησιμοποιήθηκαν από τους συμμάχους κατά την διάρκεια του πολέμου. Ακόμη, η ειδικότητα του στην προπαγάνδα, είχε ήδη συμβάλλει στην διάδοση της θρησκείας του. Η «Thelema» επηρέασε σημαντικά την κουλτούρα του δυτικού κόσμου.

Η βίλα του Άλιστερ Κρόουλι στην Σικελία και το άδοξο τέλος

Το 1920 ο Κρόουλι νοίκιασε μια βίλα στην Σικελία, την περίφημη βίλα των οργίων. Οποιοιδήποτε καλεσμένοι ήταν ευπρόσδεκτοι, υπό τον όρο ότι θα ικανοποιούσαν τις σεξουαλικές του ορέξεις. Ναρκωτικά, σεξ και μαγεία, αποτελούσαν την καθημερινότητα στην βίλα. Το κοινόβιο του Άλιστερ Κρόουλι ενέπνευσε μισό αιώνα αργότερα το κίνημα των χίπις.

Οι φήμες οργίαζαν και αφορούσαν απεχθείς κατηγορίες για κτηνοβασία, παιδεραστία και κατάποση αίματος. Ως αποτέλεσμα πιστοί απ’ όλο τον κόσμο διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Ο Άλιστερ Κρόουλι είπε πως οι πρακτικές αυτές αποτελούσαν μέρος της λεγόμενης «σεξουαλικής μαγείας» του. Ο Μουσολίνι ωστόσο δεν πείστηκε και τον απέλασε ως εντελώς ανεπιθύμητο.

Η απέλαση του αποτέλεσε την αρχή του τέλους του. Είχε ήδη σπαταλήσει ολόκληρη την περιουσία του και φιλοξενήθηκε σε σπίτια οπαδών του. Έκτοτε, εξοικονομούσε χρήματα αποκλειστικά από μηνύσεις που έκανε σε όποιον μίλαγε εναντίον του. Ο Άλιστερ Κρόουλι πέθανε φτωχός και μόνος σε ηλικία 72 ετών, σε έναν οίκο για άπορους στην Βρετανία. Λίγες ώρες μετά το θάνατό του, την ζωή του έχασε και ο γιατρός που τον φρόντιζε. Πολλές μαρτυρίες υποστηρίζουν ότι ο μάγος και αποκρυφιστής Κρόουλι, τον καταράστηκε, αφού εκείνος αρνήθηκε να του χορηγήσει μορφίνη.

Επίδραση της μορφής του Άλιστερ Κρόουλι στον δυτικό πολιτισμό

Η φιγούρα του και ο τίτλος του «πιο απεχθή ανθρώπου στον κόσμο», τον οποίο κατάφερε να αποκομίσει, ενέπνευσαν σημαντικά και πολλά κινήματα, όπως τους σατανιστές και τους χίπις, αλλά και τους μεταγενέστερους αποκρυφιστές. Ενέπνευσε ακόμη ροκ συγκροτήματα, όπως τους Beatles, που τον συμπεριέλαβαν στο εξώφυλλο του άλμπουμ «Seargeant Pepper and the Lonely Hearts Club Band», ή όπως οι Led Zeppelin.

Μάλιστα, ο κιθαρίστας των τελευταίων, Jimmy Page, αγόρασε τον πύργο του στην Σκωτία. Σύμφωνα με το BBC, αν και εκπρόσωπος του κακού, ο Άλιστερ Κρόουλι αποτελεί τον ογδοηκοστό τρίτο πιο σημαντικό Βρετανό όλων των εποχών.

Ενδεικτικό της επίδρασης της φιγούρας του Άλιστερ Κρόουλι στην ροκ μουσική αποτελεί και το παρακάτω τραγούδι του Ozzy Osbourne, με τίτλο «Mr Crowley».

Πηγή: maxmag.gr