Οι ακουαρέλες του Γκας Βαν Σαντ σε έκθεση στη Νέα Υόρκη

Οι ακουαρέλες του Γκας Βαν Σαντ σε έκθεση στη Νέα Υόρκη

«Μου αρέσει να βλέπω ομορφιά σε όσα πράγματα μπορώ» δήλωσε ο Γκας Βαν Σαντ για την πρώτη ατομική έκθεση έργων του ζωγραφικής στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση «Gus Van Sant: Recent Paintings, Hollywood Boulevard» φιλοξενείται στην γκαλερί «Vito Schanbel Projects» έως την 1η Νοεμβρίου.

Τα έργα του σκηνοθέτη ταινιών όπως «Το δικό μου Αϊντάχο» (1991) και «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ» (1997) εστιάζουν στην τεχνική της ακουαρέλας και ο Βαν Σαντ λέει πως πειραματιζόταν σε αυτό από τα μικράτα του. «Νομίζω ότι η πρώτη φορά ήταν όταν ήμουν παιδάκι» εξηγεί, στο Another Man. «Είχα έναν δάσκαλο στο Γυμνάσιο που δούλευε με τέμπερα και, καμιά φορά, με νερομπογιές, άρα οι πρώτες φορές ήταν με αυτόν». Το μέγεθος των έργων του είναι μεγάλο. Και όπως λέει ο ίδιος «ήθελα να δω αν θα τα καταφέρω με μεγαλύτερα μεγέθη. Είναι δύσκολο, ιδιαίτερα στην ακουαρέλα και πάνω σε λινό, αλλά για την ώρα σε αυτό το μονοπάτι έχω μπει».

Το θέμα του είναι, κυρίως, η πόλη του Λος Άντζελες. «Από τα 22 μου, για διάφορες χρονικές περιόδους της ζωής μου, έχω ζήσει κοντά στη Hollywood Boulevard. Ξαναβρέθηκα εκεί πριν από περίπου 10 χρόνια, κι άρχισα να ζωγραφίζω. Κατά κάποιον τρόπο, ήταν φυσικό να ζωγραφίζω το περιβάλλον μου και τους ανθρώπους εκεί μέσα» αφηγείται.

1 334 768x556

Το αισθητικό αποτέλεσμα αποπνέει μια αίσθηση μοναξιάς και σκεπτικισμού. Οι φιγούρες του συχνά κινούνται μέσα στην πόλη, γυμνές. «Καμιά φορά, οι φιγούρες μού θυμίζουν τους τύπους που βλέπω στη Hollywood Boulevard. Αυτούς που ενδέχεται μόλις να έχουν φτάσει στην πόλη και περιφέρονται έχοντας βγάλει το πουκάμισο ή φορώντας μόνο σορτς. Ή καμιά φορά, χωρίς να φοράνε τίποτα, συνήθως μοιάζει σαν να έχουν χάσει τα λογικά τους» εκμυστηρεύεται ο Γκας Βαν Σαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ