Nick Cave: ο άρχοντας της θλίψης επιστρέφει με ένα ακόμα άλμπουμ 'βάλσαμο ψυχής'

Nick Cave: ο άρχοντας της θλίψης επιστρέφει με ένα ακόμα άλμπουμ 'βάλσαμο ψυχής'

Το 17ο στούντιο άλμπουμ του Nick Cave είναι ένα ακόμα κομμάτι στο μουσικό παζλ που μας παρουσιάζει εδώ και αρκετές δεκαετίες με αλλεπάλληλα άλμπουμ που το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Το Ghosteen είναι σχεδόν στο ίδιο ύφος που παρουσίασε πριν από περίπου 3 χρόνια με το Skeleton Tree.

Αρχικά η πρώτη εντύπωση είναι ότι ο δίσκος απεικονίζει την οικογενειακή του κατάσταση και τον πόνο που νιώθει με τον χαμό του γιου του, όμως ο Nick κινείται εδώ και χρόνια γύρω από τους ίδιους ήχους, έχει δημιουργήσει ένα προσωπικό ύφος που μόνο η απόλυτη σιωπή μπορεί να τους ανταγωνισθεί.

Μέσα σε μια δύσκολη εποχή από μουσικής πλευράς, στην οποία είναι ελάχιστα τα άλμπουμ που μπορούν να μας συγκινήσουν, ο Cave καταφέρνει μετά από ένα δεύτερο άκουσμα να είναι ο νικητής.

Δεν ξέρω γιατί αλλά κάθε φορά που αισθάνομαι άσχημα λόγω της μη ανταπόκρισης σ' αυτό, που αν θέλετε νομίζω ότι κάνουμε, καταφεύγω πάντα στους δίσκους του Cave, αυτοί μου δίνουν παρηγοριά γιατί ξέρω ότι πάντα ξέρει τι κάνει και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις εμπνεύσεις του.που ποτέ δεν ξεφεύγουν από την ανθρώπινη διάσταση, ενώ δίνουν τροφή και στην ανθρώπινη φαντασία.

Σίγουρα το Ghosteen θα διεκδικήσει μία από τις πρώτες θέσεις για το άλμπουμ της χρονιάς, ευχαριστούμε τον Cave γιατί δίνει ελπίδα στις προσδοκίες μας για το μέλλον της μουσικής που δεν είναι βέβαια ο ήχος του, αλλά ο τρόπος που δημιουργεί χωρίς να δίνει σημασία σε όσα φαινομενικά συμβαίνουν γύρω μας.

Κώστας Ζουγρής