Βασίλισσα Taylor Swift!

Αγαπάμε την Taylor Swift, δείτε το γιατί,  αύριο κυκλοφορεί νέο άλμπουμ

Όταν την είδα πρώτη φορά το 2007, δεν της έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Θεώρησα πως ήταν μια ακόμη όμορφη κοπελίτσα από τον αμερικάνικο Νότο που τραγουδούσε country. Μία σαν όλες τις άλλες της εποχής της, που όμως τύγχανε να γράφει τα τραγούδια της (για μένα αυτό είναι σημαντικό προσόν, το αναγνώριζα ακόμα και στον Παντελίδη).

Από το ομώνυμο κιόλας album της ήταν εξαιρετικά εμπορική, μεταβαίνοντας στο πέρασμα του χρόνου από την country στην pop και κάνοντας άνοιγμα σε διαφορετικό κοινό, παγκόσμιο πλέον. Για χρόνια την άκουγα απλώς ευχάριστα, η τότε κοπέλα μου (νυν σύζυγος) τη λάτρευε, σε μια επέτειό μας της είχα αγοράσει το “Speak Now” σαν δώρο. Το ένα hit single διαδεχόταν το άλλο, κάθε album πουλούσε σταθερά πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα, βραβεία, πρωτοσέλιδα, σταδιακή μεταμόρφωση από το κορίτσι της διπλανής πόρτας σε μια πανέμορφη ντίβα...

Όμως, σημείο καμπής στην καριέρα της εξακολουθώ να θεωρώ το album “1989”, και εμπορικά και καλλιτεχνικά. Τότε με κέρδισε, ειδικά όταν άκουσα το “Style”, όπου ο εκπληκτικός ρυθμός του κομματιού συνοδευόταν από μια άρτια παραγωγή. Βέβαια, δεν εντυπωσιάστηκα μόνο εγώ, ο Ryan Adams έσπευσε να κυκλοφορήσει το αντίστοιχο cover album.

Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου συνεχίζει να τραβά τα φώτα της δημοσιότητας με έξυπνο τρόπο χωρίς να προκαλεί και χωρίς να φοβάται να πάρει ξεκάθαρη θέση για πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα. To 7o album της “Lover” είναι στην κορυφή του Billboard με 867.000 ισοδύναμες μονάδες albums (οι 679.000 προήλθαν από πωλήσεις albums). Αν και το νούμερο είναι χαμηλότερο από τις 1.238.000 ισοδύναμες μονάδες albums του προηγούμενου album της “Reputation” την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά υψηλό για τη συγκυρία που διανύουμε. Για τη Swift, είναι το 6ο No1 album και την καθιστά τη μόνη καλλιτέχνιδα που έχει 6 albums με τουλάχιστον 500.000 πωλήσεις σε μία εβδομάδα (ανάλογη επίδοση έχει μόνο ο Eminem), ενώ συνοδεύεται από πολύ καλές κριτικές.

Θα αναρωτηθείτε γιατί ασχολήθηκα υπέρ του δέοντος με την Swift από τη στιγμή που δεν είμαι fan. Μάλλον επειδή με διέψευσε πανηγυρικά...

Χρήστος Γκούβελος