Ψάχνοντας στα δισκοπωλεία και τις αναμνήσεις μας

Ψάχνοντας στα δισκοπωλεία και τις αναμνήσεις μας

Για πόσα ακόμα χρόνια θα βλέπουμε στα όνειρα μας ότι ψάχνουμε στα δισκοπωλεία...

Οι αναμνήσεις πάντως είναι έντονες παρά την ουσιαστική απουσία τους, γιατί υπάρχουν βέβαια ακόμα μερικά που συγκεντρώνουν κυρίως τους φίλους του βινυλίου, αλλά σταδιακά η μαγεία απομακρύνεται.

Θα ήθελα να μπορούσα να μπορούσα να έκανα ένα ημερήσιο ταξίδι σήμερα ημέρα των δισκοπωλείων στα μέρη που αφιέρωσα αρκετό χρόνο της ζωής μου ψάχνοντας δίσκους που σήμερα δεν ανταποκρίνονται σαν υλικό στην τότε προσπάθεια μου να τα αποκτήσω.

Παραμένουν βέβαια πάντα ένα κομμάτι από την ζωή μου, μερικοί ίσως έχουν δικαιώσει οικονομικά την προσπάθεια μου να τα αποκτήσω, αλλά η μαγεία πια χάθηκε και ειδικά για μένα δεν πρόκειται να επιστρέψει στο μέλλον.

Σαν κορυφαία στιγμή της ζωής μου δεν μπορώ να μην θυμηθώ την στιγμή που κατέβηκα για πρώτη φορά τις σκάλες του Music Corner στην Πανεπιστημίου σαν πωλητής δίσκων και η μελλοντική γυναίκα μου που την συναντούσα για πρώτη φορά μου πρόσφερε ένα γεμιστό μπισκότο που ποτέ δεν έμαθα τι είχε μέσα.

Οι βόλτες στο Μοναστηράκι, καθημερινές και Κυριακές ήταν βέβαια μια γιορτή για μας που διαρκούσε σχεδόν όλη την εβδομάδα, αφού με κάθε ευκαιρία κάναμε και ένα ψάξιμο, θυμάμαι ένα χώρο γεμάτο χιλιάδες δισκάκια μέσα σε κούτες σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο που είχε ένας ανάπηρος δισκοπώλης.

Από το εξωτερικό, οι συχνές επισκέψεις στα πολλά δισκάδικα του Λονδίνου που πουλούσαν μεταχειρισμένα, ήταν κάτι που έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ζωή μου, όλο μου τον ελεύθερο χρόνο στο Λονδίνο τον αφιέρωνα εκεί.

Στην Αμερική, δεν το συζητάω τι έπαθα, όταν με πήγε για πρώτη φορά ένας ξάδελφος μου σε ένα δισκάδικο που είχε έκταση όση περίπου μισό ποδοσφαιρικό γήπεδο και τιμές που άρχιζαν από ας πούμε 10 λεπτά του Ευρώ, σε αναλογία βέβαια με τον πληθωρισμό.

Μεγάλες και μικρές πόλεις της Αμερικής έχουν φιλοξενήσει κατά καιρούς την εξερευνητική μας διάθεση και μας έχουν ανταμείψει γράφοντας ένα μέρος της ιστορίας μας.

Στην Γερμανία βρίσκαμε ανέκδοτες, ιδιαίτερα ακριβές εκδόσεις σε βινύλια και cd από την Ιαπωνία.

Θυμόμαστε πχ ότι από το τάδε δισκάδικο αγοράσαμε τον τάδε δίσκο, μερικοί έχουν και αυτοκόλλητα, ωραίες μέρες.

Καλή επιτυχία σε εσάς, στις αναζητήσεις σας και σε όλα τα δισκάδικα.

Κώστας Ζουγρής