Τα φαντάσματα από τους παλιούς μουσικούς μας έρωτες

Τα φαντάσματα από τους παλιούς μουσικούς μας έρωτες

Ο Elton John σε πρόσφατη δήλωση του είπε το πόσο νιώθει ευγνώμων για όλα αυτά που του έχει χαρίσει η αγάπη του για την μουσική.

 

Γιατί πραγματικά ο Elton είναι ένας από αυτούς που αφιέρωσαν την ζωή τους στην μουσική από μικρά παιδιά και πέρασαν υπέροχα ζώντας ξεχωριστές στιγμές που δεν μπορεί να τις συγκρίνει κάποιος που δεν έχει τέτοιου είδους εμπειρίες.

 

Είναι πραγματικά μοναδικό το συναίσθημα να περνάς την ζωή σου ζώντας στην κυριολεξία μέσα σε ένα όνειρο που σου χαρίζει καθημερινά νέες εμπειρίες.

 

Όλη μας την ζωή, ο Elton, ο Γιάννης, εγώ, ξυπνάγαμε με την σκέψη να ακούσουμε το τάδε νέο τραγούδι ή άλμπουμ, να αποκτήσουμε όλους τους δίσκους που μας προκαλούσαν ενδιαφέρον, γενικά να ζήσουμε ένα μουσικό όνειρο.

 

Δεν έχουμε βέβαια όλοι τις ίδιες εμπειρίες με τον Elton, ούτε εγώ με τον Πετρίδη, όμως ο καθένας μας ξέρει να ευγνωμονεί την τύχη του και να προχωράει πιο κάτω. Άλλοι προσπαθούν να φτάσουν πιο ψηλά, άλλοι είναι ευχαριστημένοι να είναι κομμάτι από το puzzle της μουσικής.

 

Σαν κι εμάς υπάρχουν εκατομμύρια που αγαπούν την μουσική σε όλο τον πλανήτη, όμως λίγοι μπορούν και μοιράζονται αυτή την αγάπη τους με τον κόσμο, σαν καλλιτέχνες ή άνθρωποι που ζουν μέσα στην μουσική με διάφορες ιδιότητες, είτε σαν μουσικοί ή με κάποια ασχολία που έκανε την αγάπη τους τρόπο ζωής.

 

Η διαδρομή είναι ατελείωτη και απαιτεί δυστυχώς ολοκληρωτική αφοσίωση που στερεί συνήθως πολλές από τις ανθρώπινες στιγμές που ζει ένας φυσιολογικός άνθρωπος, ίσως θα μπορούσαμε να την συγκρίνουμε με τον αθλητισμό ή την πολιτική.

 

Η ηθική ανταμοιβή είναι ανάλογη με την προσπάθεια και αποδοχή που θα έχει αυτό που κάνεις και δεν έχει πάντα το ίδιο τέλος.

 

Η διαδρομή όμως είναι απολαυστική σε μουσικό επίπεδο, σου χαρίζει αμέτρητες εμπειρίες, γεμίζει το μυαλό σου με αναμνήσεις που συχνά προκαλούν 'υπερφόρτωση' στην χωρητικότητα της σκέψης σου, με συνέπεια να μην δίνεις την πρέπουσα σημασία σε άλλες πτυχές της κοινωνικής ζωής.

 

Διαβάζω συχνά σχόλια για την πτώση της δισκογραφίας και την αδιαφορία του κόσμου για την μουσική.

 

Δεν υπάρχει πια πτώση της δισκογραφίας, εδώ και αρκετά χρόνια τα έσοδα των δισκογραφικών σημειώνουν άνοδο, υπάρχουν πολλά ωραία τραγούδια σε όλα τα είδη της μουσικής που δυστυχώς στην χώρα μας δεν φτάνουν στα αφτιά του κόσμου και δεν φτάνουν συνήθως γιατί εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ένα τεράστιο κενό ενημέρωσης στον τύπο και το ραδιόφωνο που αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.

 

Ναι έχετε την δυνατότητα να ενημερωθείτε από διάφορες πηγές αφού όλα είναι απλωμένα στο διαδίκτυο και περιμένουν να τα διαλέξετε, είναι όμως τόσο απλό; δεν νομίζω, είναι σαν να μπαίνεις σε ένα βιβλιοπωλείο, χωρίς να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις για τις νέες κυκλοφορίες, μοιραία θα στραφείς μόνο στους γνωστούς συγγραφείς.

 

Εμείς εδώ και πολλά χρόνια από το ραδιόφωνο, μερικά χρόνια από τον έντυπο τύπο και τώρα παράλληλα με το ραδιόφωνο και από το διαδίκτυο, προσπαθούμε να μεταφέρουμε σε όλους το ενδιαφέρον μας και τις εμπειρίες μας από την μουσική.

 

Είναι πραγματικά συγκινητική η ανταπόκριση σας σε αριθμό επισκεπτών που έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Όμως, δεν είναι εύκολο να σας μεταφέρω το συναίσθημα, όσο αυξάνονται οι επισκέπτες, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση, κάτι που απαιτεί χρόνο και κόπο.

 

Ο Elton John έχει την αγάπη του κόσμου και οι συναυλίες του είναι μοναδικές σε επιτυχία, τον συντηρούν πνευματικά και οικονομικά.

 

Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον σας και να μας στηρίξουν οικονομικά, όσοι μπορούν, αλλά αυτή η στήριξη, αντί να μεγαλώνει, μειώνεται, υπάρχει μια κόπωση, αφού αυτό που κάνω δεν το στηρίζει κανείς, γιατί πιστεύουν ότι είναι ντροπή να ζητάς χρήματα για οποιονδήποτε λόγο.

 

Η πρώτη δουλειά που έκανα, πριν από δεκάδες χρόνια, σαν παιδί. δεν θυμάμαι ακριβώς, θα πρέπει να ήμουν μεταξύ 8-11 ετών, ήταν τα καλοκαίρια να πουλάω λεμονάδες κλπ σε σινεμά και ξέρω ότι η δουλειά δεν είναι ντροπή.

 

Πριν από λίγο θυμήθηκα πως όταν ήμουν γύρω στα 10, έβαζα ένα σεντόνι στο κεφάλι και μάζευα τα μικρότερα παιδιά και τους έπαιζα θέατρο κάνοντας το φάντασμα.

 

Δεν είναι βέβαια το δώρο, αλλά η πρόθεση για στήριξη, έγραψε κάποιος, να φέρεται τους Who στο OAKA έχετε χρήματα για το site για τα επόμενα 50 χρόνια, Προφανώς μας κάνει πλάκα, αλλά μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας, πού να βρεθούν τα χρήματα να κάνουμε κάτι ανάλογο, αν τα είχα δεν θα ζήταγα βοήθεια.

 

Τέλος πάντων, άρχισα να γράφω αυτό το κομμάτι για να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την αγάπη που δείχνεται σ'αυτό που κάνουμε, όσο για την στήριξη, δεν πειράζει να είστε πάντα καλά, μας έχετε δώσει τόσα πολλά που μια υλική βοήθεια δεν έχει πια και μεγάλη σημασία, όμως αν υπήρχε κάποια ανταπόκριση θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά ακόμα, ίσως ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο.

 

Είναι τόσο ωραία όλα αυτά, άκουσα σήμερα τον Lewis Capaldi και θυμήθηκα ότι σας τον παρουσιάσαμε από την πρώτη στιγμή, τώρα όλοι μιλούν γι' αυτόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, το ίδιο και με την Billie Eilish που μόλις άκουσα στο ράδιο και τι κερδίζω για όλα αυτά; τις επικρίσεις όλων για το ότι είμαι ζητιάνος, οι δικοί μου και οι φίλοι μου στο οικονομικό ζήτημα το παίζουν φάντασμα, όχι μόνο στις απόκριες που μόλις αρχίσανε, πάντα, θέλουν να πιστώνονται τις θετικές εξελίξεις στη ζωή μας και να μου χρεώνουν τις αρνητικές, θυμάμαι και τον Άκη που μόλις με είδε είπε στον Πολ.... το φάντασμα, άκουσα και το Unchained Melody πριν λίγο από το Ghost και όλα έδεσαν γλυκά όπως έλεγε και η Μελίνα.

 

 

 

 

 

 

Κώστας Ζουγρής

 

ΥΓ μέρος από αυτό το άρθρο είχε δημοσιευθεί πριν από 3 χρόνια.

 

 

 

Ελάτε στη παρέα μας