Τα τσαρτς του Billboard βουλιάζουν στην απαξίωση

Τα τσαρτς του Billboard βουλιάζουν στην απαξίωση

Πριν από 5 χρόνια ήταν δύσκολο να συναντήσεις τραγούδια από τον χώρο του Χιπ Χοπ μέσα στα 40 πρώτα σε μια πραγματική αλλοίωση της πραγματικότητας αφού υπήρχαν τραγούδια με μαύρους καλλιτέχνες που γινόντουσαν χρυσοί δίσκοι και σπάνια έμπαιναν στα 40 πρώτα.

Με την απόφαση του Billboard να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των charts, η κατάσταση όχι απλά άλλαξε, αλλά το άσπρο έγινε μαύρο και σπάνια συναντάς πια λευκό καλλιτέχνη μέσα στα 40 πρώτα.

Αυτό το παράδοξο για πολλούς, συμβαίνει τώρα όχι μόνο στα τραγούδια, αφού τα άλμπουμ απαξιώθηκαν εντελώς και τα streaming παίζουν και εδώ σημαντικό ρόλο.

Συνηθισμένο φαινόμενο ροκ άλμπουμ να παρουσιάζονται με την πρώτη εβδομάδα μέσα στα 10 πρώτα και την δεύτερη εβδομάδα να μην είναι ούτε στα 50. Αυτή την εβδομάδα το άλμπουμ των Arctic Monkeys με περίπου 1500 αντίτυπα, από γύρω στις 30.000 την πρώτη εβδομάδα, δύσκολα θα είναι μέσα στα 50 στο αυριανό τσαρτ.

Δεν είμαι σε θέση να πω ποιο θα ήταν το σωστό να γίνει, όμως είναι πια γελοίο να βλέπουμε τα ρεκόρ να σπάνε κάθε εβδομάδα με τραγούδια που σε καμία περίπτωση δεν έχουν την απήχηση που είχαν αυτά που πήγαν στις αντίστοιχες θέσεις στον προηγούμενο αιώνα.

Υπάρχουν τραγούδια πριν από μισό αιώνα που μπορεί να μην ανέβηκαν καθόλου στα τσαρτς, όμως έμειναν κλασικά και τα χρησιμοποιούν σήμερα σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, επίσης σοβαρό πρόβλημα προκαλεί η ανισότητα του τρόπου που δημιουργούνται τα ρεκόρ σε σχέση με το παρελθόν.

Έχουμε τα τραγούδια με την συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, κυρίως στον χώρο του Χιπ χοπ, γεγονός που μοιράζει τα τοπ 10 ταυτόχρονα σε πολλούς καλλιτέχνες, έτσι μπορεί ας πούμε ο Drake, μόνο με ένα άλμπουμ να ξεπεράσει σε επιτυχία ονόματα πχ όπως οι Eagles, αλλά ταυτόχρονα να αλλοιώσει εύκολα την λίστα με τους 500 πρώτους.

Νομίζω ότι το Billboard έχει πει ότι θα αλλάξει πάλι τα τσαρτς τον Ιούλιο, αλλά ότι και να κάνει, το παιχνίδι τελείωσε και η μαγεία δύσκολα θα επιστρέψει.

Στην Αγγλία μόλις είδαν ότι η ταυτόχρονη άνοδος όλως των τραγουδιών του Ed Sheeran προκάλεσε πρόβλημα στο τσαρτ με 16 τραγούδια του στα 20 πρώτα, άλλαξαν τους όρους την επόμενη εβδομάδα, δεν περίμεναν 1 χρόνο.

Κώστας Ζουγρής