Ο νόμος Κατρούγκαλου και τα προβλήματα της χώρας που θυμίζουν τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.

Ο νόμος Κατρούγκαλου και τα προβλήματα της χώρας που θυμίζουν τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.

Όσο πλησιάζει ο Δεκέμβρης και θα δούμε τις επιπτώσεις που θα έχουν οι περικοπές των συντάξεων, τόσο θα συζητάμε περισσότερο για τον νόμο Κατρούγκαλου, του τελικού δήμιου, όπως τον χαρακτηρίζουν μερικοί, για τον Έλληνα συνταξιούχο.

Σίγουρα ο Κατρούγκαλος είναι ο τελικός σκηνοθέτης της τελευταίας παράστασης του Ελληνικού δράματος που θα οδηγήσει στην εξαθλίωση όχι μόνο τους συνταξιούχους, όπως πιστεύουν μερικοί, αλλά το σύνολο της χώρας γιατί σήμερα οι συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που στηρίζουν κάπως την Ελληνική οικονομία.

Φταίει όμως μόνο ο Κατρούγκαλος; οι προηγούμενοι υπουργοί δεν έχουν ευθύνες; οι προηγούμενες κυβερνήσεις που επί σειρά ετών έκαναν πως δεν έβλεπαν το πρόβλημα δεν έχουν ευθύνη;

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος που αντέδρασε στις προτάσεις του Γιαννίτση δεν έχει ευθύνη;

Οι πολίτες που επεδίωκαν με κάθε τρόπο να πάρουν σύνταξη σε όσο γινόταν πιο μικρή ηλικία δεν έχουν ευθύνη;

Το αγαπημένο θέμα των ΜΜΕ πάντα ήταν το πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη στα 55, πως αυτό, πως εκείνο, πάντα με προτάσεις για το μεγάλο κόλπο, όχι για τον κόπο που χρειάζεται για να συμπληρώσει κανείς ένα λογικό χρονικό διάστημα για να πάρει σύνταξη.

Τα προβλήματα της χώρας είναι ανάλογα με τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.

Περιμένουμε επενδύσεις σε μια χώρα που δεν έχει αγοραστική δύναμη ο πολίτης της για να στηρίξει τα προϊόντα μιας νέας εταιρείας.

Οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί, ώστε αν αύριο προσληφθούν με 450 ευρώ 1.000.000 άτομα, το μόνο που θα βελτιωθεί θα είναι το ασφαλιστικό.

Αυτό το 1.000.000 τώρα σε μεγάλο ποσοστό ενδεχομένως δουλεύει περιστασιακά και δεν δηλώνεται σαν εργαζόμενος, δύσκολα θα πάει να δουλέψει στην Α' εταιρεία με 450 ευρώ.

Το χρηματιστήριο που πάντα μας παραμυθιάζουν ότι προεξοφλεί τις εξελίξεις, πάει σταθερά χάλια.

Τα Capital Controls και να σταματήσουν αύριο, δύσκολα θα αποκαταστήσουν την άσχημη ψυχολογία των πολιτών, άσε που ο κόσμος έχει όλο και λιγότερα χρήματα αφού η φορολογία είναι σαν μια αρρώστια που καταστρέφει τον οργανισμό μας, αργά αλλά σταθερά.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ένα από τα προβλήματα της χώρας, διαβάζουμε: Αν δεν παρανομήσουν, θα κλείσουν και αυτό το επικροτούν τα ΜΜΕ.

Υπάρχει λύση στην χώρα; δύσκολο ερώτημα. θα πρότεινα σε πρώτη φάση κάτι απλό που όμως ενοχλεί τους πάντες. να εφαρμοστούν αρχικά όλοι οι νόμοι, τόσο απλά. Αν δεν μας αρέσουν ας τους αλλάξουμε άμεσα, αλλά να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Όμως κανείς δεν θέλει να αλλάξει τίποτα, μαντέψτε γιατί.

Κώστας Ζουγρής