10.000 αντικείμενα και έπιπλα του ξενοδοχείου Ritz σε δημοπρασία στο Παρίσι

10.000 αντικείμενα και έπιπλα του ξενοδοχείου Ritz σε δημοπρασία στο Παρίσι

Σκαμνιά του περίφημου μπαρ Χέμινγουεϊ, μια μπανιέρα του 19ου αιώνα, μια άρπα .... Συνολικά 10.000 αντικείμενα και έπιπλα του ξενοδοχείου Ritz στο Παρίσι βγαίνουν στο σφυρί από την προσεχή Τρίτη από τον οίκο δημοπρασιών Artcurial, που μετατράπηκε με την αφορμή αυτή σε αντίγραφο του παρισινού ανακτόρου.

Έως την Δευτέρα, μια επιλογή 3.500 αντικειμένων θα εκτεθεί στο κοινό, τα οποία το πεντάστερο ξενοδοχείο που άνοιξε ξανά από τις πύλες του τον Ιούνιο του 2016 έπειτα από τέσσερα χρόνια εργασιών, αποφάσισε να τα αποχωριστεί μετά τη διάρκεια της ανακαίνισης του.

parisasdf

Τα τελευταία χρόνια ο οίκος Artcurial έχει δημοπρατήσει με επιτυχία την επίπλωση των ξενοδοχείων Crillon, Plaza Athenee, Hotel de Paris και του εστιατορίου La Tour d' Argent. Από 17 έως 21 Απριλίου θα είναι η σειρά του θρυλικού ξενοδοχείου που δεσπόζει στην Πλατεία Βαντόμ, την πρόσοψη του οποίου σχεδίασε ο βασιλικός αρχιτέκτονας Ζιλ-Αρντουέν Μανσάρ (1646- 1708). Το ξενοδοχείο εγκαινιάστηκε το 1898 και από το 1979 ανήκει στον αιγύπτιο πολυεκατομμυριούχο Μοχάμεντ Αλ-Φάγιεντ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι τιμές κυμαίνονται από 100 ευρώ (για πλαφονιέρες, δέστρες κουρτίνας...) έως 10.000 ευρώ για ένα ζευγάρι μεγάλων ορειχάλκινων γλυπτών που απεικονίζει νύμφες που φέρουν κηροπήγια και στόλιζε την είσοδο του ξενοδοχείου.

ritz

Παρότι δεν περιλαμβάνει κάποιο κομμάτι σπάνιας αξίας, η δημοπρασία ξεχωρίζει για το πλήθος των αντικειμένων που προσφέρει και για τον εμβληματικό χαρακτήρα ορισμένων μεταξύ αυτών.

Συγκεκριμένα μια μπανιέρα, που παρουσιάζεται ως η πρώτη του Ritz, εκτιμάται μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ.

Ο ελβετός ξενοδόχος Σεζάρ Ριτς (1850-1918) ήθελε να προσφέρει τις μεγαλύτερες κατά το δυνατόν ανέσεις στην πελατεία του. Είχε την επιθυμία να βάλει σε κάθε σουίτα και δωμάτιο ένα λουτρό με μια μπανιέρα σαν αυτή. Ήταν πολύ μοντέρνο τότε", θυμίζει ο Στεφάν Ομπέρ, ένας από τους δύο δημοπράτες με τον Φρανσουά Ταζάν.

Πηγή: ΑΠΕ