Το σκάνδαλο της Novartis το πληρώνει μόνο ο απλός άνθρωπος με κάθε κυβέρνηση

Το σκάνδαλο της Novartis το πληρώνει μόνο ο απλός άνθρωπος με κάθε κυβέρνηση

Έντονη αντιπαράθεση για την υπόθεση της Novartis που σύμφωνα με τις ενδείξεις είναι μία ακόμα τυπική υπόθεση διαφθοράς από τις αμέτρητες που ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες την χώρα μας.

Η δικαστική εξουσία θα αποφασίσει για το ποιοι είναι ένοχοι και ενδεχομένως θα τους τιμωρήσει όπως συνηθίζει να κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις εδώ και χρόνια.

Εμείς οι απλοί άνθρωποι που δεν εμπίπτουμε στην παραγραφή αδικημάτων όπως οι πολιτικοί μας και δεν ανήκουμε στις κοινωνικές ομάδες που είναι ανακατεμένες στο σκάνδαλο και που βέβαια προφανώς λόγω του αριθμού τους δεν πρόκειται να τιμωρηθούν αφού δεν έχουμε φυλακές και υπάρχουν και γι' αυτούς τα νομικά παραθυράκια για να ξεφύγουν, θα υποστούμε τις οικονομικές συνέπειες όπως συμβαίνει σταθερά από την αρχή της κρίσης.

Μας λένε όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις ότι μείωσαν το κόστος των φαρμάκων, ενώ στην πραγματικότητα αύξησαν την συμμετοχή των εργαζομένων στην αγορά φαρμάκων.

Θα γράψω ένα απλό 'λαϊκίστικο' πρόβλημα που αντιμετώπισα σήμερα.

Ένα πρόβλημα υγείας με αναγκάζει να αγοράσω ένα φάρμακο ονομαστικής αξίας 5 ευρώ. Για να το προμηθευτώ από το ΙΚΑ πρέπει να καλέσω στα τηλέφωνα με τους 5 αριθμούς με τους οποίους είναι συμβεβλημένο το ΙΚΑ εδώ και καιρό. Αυτές οι εταιρείες χρεώνουν το λιγότερο 1 ευρώ την κλήση και μην μου πείτε για την υπηρεσία των ραντεβού που υπάρχει στο διαδίκτυο, αυτή δεν λειτουργούσε για αρκετό διάστημα και ίσως δεν λειτουργεί ακόμα λόγω ....βλάβης που καταλαβαίνουμε όλοι μας σε τι οφείλετε.

Για να πάω στο ΙΚΑ της περιοχής μου θέλω 1.20 σαν αντίτιμο εισιτηρίου στο μεταφορικό μέσο και πληρώνω και μειωμένο σαν πολύτεκνος.

Κάθε συνταγή χρεώνει τον ασφαλισμένο με 1 ευρώ, συν 25% τουλάχιστον της συμμετοχής μου, που μπορεί να είναι και 40%, ανάλογα της τιμής μπα μπλα, δεν τα ξέρω και ακριβώς, πάντως δεν είναι σταθερά 25% όπως παλιά, παίζει με το τι φάρμακο είναι, αν παίρνεις γενόσημο ή άλλο κλπ.

Ένας συγγενής μας που έχει σοβαρότερο πρόβλημα παίρνει κάποια ακριβά φάρμακα τα οποία θα έπρεπε κανονικά να του τα δίνει το ΙΚΑ μέσω των φαρμακείων του, όμως ...δεν έχουν στοκ και πρέπει να πάρει από τα εμπορικά φαρμακεία πληρώνοντας με αρκετά χρήματα κάτι που δικαιούται δωρεάν, δούλευε και πλήρωνε γι'αυτό 45 χρόνια και τώρα περιμένει να μάθει ποιοι γλεντούν με τα λεφτά του και που δεν ανήκουν απαραίτητα στο κύκλωμα φαρμάκων, αφού το ταμείο είναι ένα και το ΙΚΑ που είχε σημαντική περιουσία αγόρασε μετοχές με εταιρείες του κράτους για να τις σώσει και αυτές για να σωθούν έστειλαν στην σύνταξη 45ρηδες.

Γενικά ο κάθε πολίτης από το νεογέννητο βρέφος μέχρι τον αιωνόβιο συνταξιούχο πληρώνει με διάφορους τρόπους έμμεσα ή άμεσα το μαγαζί που λέγεται Ελλάδα και θα το πληρώνει για πολύ ακόμα αφού έχει τις ανάγκες του και όσοι αποφασίζουν για την λειτουργία του, την ασυλία τους.

Κώστας Ζουγρής.