Σκέψεις να βγει σε περιοδεία το πιο διάσημο ζωγραφικό έργο του κόσμου

Σκέψεις να βγει σε περιοδεία το πιο διάσημο ζωγραφικό έργο του κόσμου

Το πιο διάσημο ζωγραφικό έργο του κόσμου, η Μόνα Λίζα, το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο τα τελευταία 500 χρόνια δεν έχει φύγει ποτέ από το Παρίσι, ενδέχεται να βγει σε μία σπάνια περιοδεία στη Γαλλία, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού της χώρας, Φρανσουάζ Νισέν.

mona liza 2

Η Νισέν, σε δηλώσεις της, είπε ότι «σκέφτεται πολύ σοβαρά» μία τέτοια κίνηση, ως μέρος μίας περιοδεύουσας έκθεσης των διασημότερων έργων τέχνης της Γαλλίας. «Θα συναντηθώ με τον πρόεδρο του Μουσείου του Λούβρου και θα ξανασυζητήσω το θέμα» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει τον λόγο που τέτοια έργα τέχνης πρέπει να παραμένουν σε έναν μόνο χώρο. «Προτεραιότητά μου είναι να καταπολεμήσω τον πολιτιστικό διαχωρισμό και ένα σχέδιο μεγάλης κλίμακας για μετακίνηση τέτοιων έργων τέχνης είναι ένας βασικός τρόπος για να γίνει αυτό».

Ο πίνακας της Μόνα Λίζα, της οποίας το αινιγματικό χαμόγελο προσελκύει εκατομμύρια κόσμου στο Λούβρο όπου εκτίθεται κάθε χρόνο, σπάνια έχει εγκαταλείψει τους τοίχους του Μουσείου. Οι αρμόδιοι εκφράζουν ανησυχίες για την ευαισθησία και την ασφάλεια του έργου, το οποίο είχε κλαπεί από το Λούβρο το 1911, για να βρεθεί μόλις δύο χρόνια αργότερα στη Φλωρεντία.

mona liza 3

Η Μόνα Λίζα (γνωστή και ως Τζιοκόντα, ή πορτραίτο της Λίζα Γκεραρντίνι, συζύγου του Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο) είναι προσωπογραφία - ελαιογραφία σε ξύλο λεύκης, που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονική περίοδο 1503-1519. Αποτελεί ιδιοκτησία του γαλλικού κράτους, και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Ο πίνακας, διαστάσεων 77 εκ. × 53 εκ., απεικονίζει μία καθιστή γυναίκα, τη Λίζα ντελ Τζιοκόντο, η έκφραση του προσώπου της οποίας χαρακτηρίζεται συχνά ως αινιγματική.

via: naftemporiki.gr