13 εντυπωσιακές πληροφορίες για τη Νεκρά Θάλασσα

13 εντυπωσιακές πληροφορίες για τη Νεκρά Θάλασσα

Η Νεκρά Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη λίμνη με αλμυρό νερό στον κόσμο και βρίσκεται ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Ιορδανία. Είναι αδύνατο να προσεγγίσει κανείς το βυθό της αλλά και να κολυμπήσει σε αυτή.

nekra thalassa5 678x400

Αυτά είναι μερικά μόνο ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Νεκρά Θάλασσα που, όπως είναι γνωστό, είναι λίμνη. Συγκεντρώσαμε και σας αποκαλύπτουμε ακόμα περισσότερα γι’ αυτό το μοναδικό μέρος.

1.Η λίμνη έχει μήκος 67 χλμ. και πλάτος 18 στο φαρδύτερο σημείο της.

2.Οι όχθες της λίμνης αποτελούνται από κρυσταλλικό αλάτι και είναι λευκές, δημιουργώντας μια όμορφη αντίθεση με τα καθάρια γαλανά νερά της.

3.Κατά την Παλαιά Διαθήκη η Νεκρά Θάλασσα ονομαζόταν Αλμυρή Θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά.

4.Η περιεκτικότητα σε αλάτι εδώ αγγίζει το 35%. Στον ωκεανό η περιεκτικότητα αυτή είναι της τάξης του 3,5%.

5.Ονομάζεται ‘Νεκρά Θάλασσα’ επειδή εδώ δεν μπορεί να επιβιώσει σχεδόν κανένα είδος ζωής λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε αλάτι.

6.Μόνο ένα βακτήριο, το Haloarcula marismortui, ζει στη λίμνη επειδή έχει την ικανότητα να φιλτράρει το αλάτι και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται.

7.Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι σημαίνει ότι η λίμνη είναι ακόμη πιο πυκνή από το ανθρώπινο σώμα. Όσο κι εάν προσπαθήσεις δεν πρόκειται να βυθιστείς και είναι ιδανικό μέρος για εκείνους που δεν ξέρουν να κολυμπούν καθώς απλώς επιπλέουν χωρίς προσπάθεια.

8.Το ίδιο ισχύει όμως και με το κολύμπι. Είναι σαν να προσπαθείς να κολυμπήσεις φορώντας ένα μεγάλο σωσίβιο γύρω από το σώμα σου.

9. Οι ανόργανες στερεές ουσίες που βρίσκονται στα βράχια που την περιβάλλουν διαλύονται στο νερό και την κάνουν εξαιρετικά αλμυρή.

10.Πρόκειται για την μεγαλύτερη λεκάνη του κόσμου και βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

11. Η Νεκρά Θάλασσα είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου μπορείς να κάνεις ηλιοθεραπεία και να μην καείς ποτέ. Η μοναδική γεωγραφική θέση της λίμνης της προσφέρει προστασία ενάντια στις ακτίνες UV.

12.Το βαθύτερο σημείο της Νεκράς Θάλασσας είναι 377 μέτρα, γεγονός που την καθιστά την βαθύτερη αλμυρή λίμνη στον κόσμο.

13.Τα τελευταία 60 χρόνια η στάθμη των υδάτων της Νεκράς Θάλασσας υποχωρεί με ανησυχητικούς ρυθμούς και υπάρχει πιθανότητα να εξαφανιστεί σε 50 χρόνια από σήμερα.

Πηγή: msn.com