Robert Cray: Μια από τις δημοφιλέστερες εν ζωή μορφές του μπλουζ...

Robert Cray: Μια από τις δημοφιλέστερες εν ζωή μορφές του μπλουζ...

Εξήντα έξι χρονών σήμερα μια από της δημοφιλέστερες εν ζωή μορφές του μπλουζ. Ο Robert Cray γεννήθηκε το 1953. Ξεκίνησε τη δισκογραφική του καριέρα στα 27 του με τον δίσκο Who’s Been Talkin’ εγκαινιάζοντας μια καριέρα 4 δεκαετιών, 18 στούντιο δίσκων, 4 Γκράμι, αποκτώντας οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο με τον συνδυασμό των μπλουζ και της σόουλ στη μουσική του.

 

robert cray discography

The Score (Who’s been Talkin’ – 1980)

 

 

 

 

Ευτύχησε να συνεργαστεί με το ίνδαλμα του, τον μάστορα της Telecaster, Albert Collins στο ιδιαίτερα πετυχημένο Showdown το 1985 μαζί και με τον Johnny Clyde Copeland., ηλεκτρισμένα μπλουζ στο φουλ βραβευμένα και με γκράμι.

 

The Moon Is Full - Albert Collins, Robert Cray, Johnny Copeland (LP: Showdown – 1985)

 

 

Video Url

 

Ήταν όμως το Strong Perusador της επόμενης χρονιάς που θα ανοίξει το δρόμο για να μπουν τα μπλουζ σε ένα νεότερο και ευρύτερο ροκ κοινό, φτάνοντας δέκα χρόνια μετά τα 2 εκατομμύρια πωλήσεις. Χαρακτηριστικά ο Eric Clapton θα πει «μιλώντας ως οπαδός των μπλουζ, σωθήκαμε». Το ίδιο θα γίνει και με τις επόμενες κυκλοφορίες του ειδικά το Don’t be afraid of the dark του 1988. Σημείωση ότι και οι δύο δίσκοι βραβεύτηκαν ως καλύτερος σύγχρονος μπλούζ δίσκος.

 

New Blood (Strong Persuador - 1986)

 

 

 

 

Don't Be Afraid Of The Dark (LP: Don’t be afraid of the dark – 1986)

 

 

 

 

Παρόλη την εμπορική του επιτυχία και τον εμπορικό όχι και τόσο προσηλωμένο σε πιο παραδοσιακές φόρμες μπλουζ η επιβεβαίωση από ονόματα όπως Clapton, John Lee Hooker (με τον οποίο συνεργάστηκε στα Boom Boom, Healer και Mr. Lucky) και BB King ότι πρόκειται για αυθεντικό μπλουζ καλλιτέχνη δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο κακοπροαίρετων ελιγμών. Ενδεικτικό του θαυμασμού του Clapton είναι και η συνεργασία τους στον δίσκο του 1989 Journeyman που είχε μαζέψει και άλλους μεγάλους καλλιτέχνες, στην κιθάρα αλλά και στη σύνθεση το καταπληκτικού Old Love.

 

 

 

 

The Forecast (Calls For Pain) (LP: Midnight Stroll – 1990)

 

 

 

 

Το 1995 το Some Rainy Morning γίνεται ο πρώτος δίσκος του που ανεβαίνει στους καταλόγους επιτυχιών και των μπλουζ τραγουδιών

 

Moan

 

 

 

 

O Robert Cray πλησίασε όσο ποτέ μέχρι τότε την υπέροχη σόουλ των 60ς με το Sweet Potato Pie

 

Nothing Against You (LP: Sweet Potato Pie – 1997)

 

 

 

 

Στην δεκαετία του 2000 η επιτυχία του από το ευρύ κοινό μπορεί να μειώθηκε αλλά η μπλουζ κοινότητα καλοδέχεται κάθε νέα του κυκλοφορία με τους επτά δίσκους που έβγαλε, οι δύο από αυτούς ζωντανά ηχογραφημένοι.

 

Από τον υπέροχο Soulda Been Home του 2001, σε παραγωγή του Steve Jordan όπως και στο βραβευμένο με γκράμι δίσκο του1999, Take Your Shoes Off.

 

Anytime

 

 

 

 

Και στην δεκαετία των ‘10ς ο Cray δίνει το συχνό δισκογραφικό παρών του συνεχίζοντας να κυκλοφορεί νέες συνθέσεις όπως τα επόμενα…

 

I'm Done Cryin' (LP: Nothin But Love - 2012)

 

 

 

 

Deep In My Soul (LP: In My Soul – 2014)

 

 

 

 

Το 2017 κυκλοφόρησε ο νέος του δίσκος σε συνεργασία με τους Hi Rhythm Section το παιδί συγκρότημα του Willie Mitchel, του υπεύθυνου παραγωγού για τις τρομερές μουσικές που συνόδευαν την μεγάλη φωνή του Al Green από το 1969 – 1976 στα δέκα εκείνα φοβερά άλμπουμ (με τον οποίο μάλιστα ξανασυνεργάστηκε στη δεκαετία του 2000). Ένα δείγμα, το opening track, διασκευή στη σύνθεση του Bill Withers. Η παραγωγή όπως και το 2014 ανήκει για τέταρτη φορά στον Steve Jordan.

 

Robert Cray & Hi Rhythm - The Same Love that Made Me Laugh!

Video Url