Το παραμύθι με τις αγορές είναι δυστυχώς αναγκαίο

Running Wild-Tricky feat. Mina Rose

Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια ανέβαινα με ένα φίλο μου σε μία από τις γέφυρες του ηλεκτρικού στον Άγιο Νικόλαο και συναντήσαμε ένα νεαρό κορίτσι που δεν θα έλεγα ότι είχε και ιδιαίτερα ελκυστική παρουσία.

Ο φίλος μου ο Χρήστος γύρισε και της μίλησε τόσο τρυφερά, με τόσο ωραία λόγια που μου έκανε εντύπωση. Όταν τον ρώτησα γιατί είπε τόσο όμορφες λέξεις σε ένα κορίτσι με αυτό το παρουσιαστικό, μου απάντησε 'ας κάνουμε και μία καλή πράξη'

Η Ελληνική κρίση βαδίζει προς τον 8ο χρόνο της και ακόμα η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού δείχνει να μην θέλει να καταλάβει από τι προήλθε, δηλαδή από την κακοδιαχείριση όλων σχεδόν των κυβερνήσεων τουλάχιστον από την μεταπολίτευση και μετά, για να μην πούμε από καταβολής του Ελληνικού κράτους, κακοδιαχείριση όμως από την οποία ωφελήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού, σε βάρος βέβαια του υπόλοιπου που δεν είχε 'τον τρόπο του'.

Ας μη σκαλίζουμε πληγές, ακόμα το κράτος έχει κρατήσει πολλά από τα κουσούρια του παρελθόντος, δεν μπορούν να εξαφανισθούν σε μερικά χρόνια.

Η Ελλάδα πάντα λειτουργούσε παρασιτικά υπέρ συκεκριμένων πολιτών και ενάντια συγκεκριμένων κοινωνικών τάξεων, άλλοτε ήταν οι πολλοί φτωχοί, εδώ και μερικά χρόνια η μεσαία τάξη, αύριο κάποιοι άλλοι.

Πάντα οι κυβερνώντες φρόντιζαν να πάρουν με το μέρος τους, αυτούς που ήταν πιο κοντά τους, στέλνοντας στον καιάδα τους υπόλοιπους.

Πάμε τώρα στο θέμα της εξόδου της χώρας στις αγορές.

Όλες οι μικρές χώρες είναι υποχρεωμένες να χορεύουν στον ρυθμό που θέλουν οι 'μεγάλοι', αν το κάνουν αυτό θα περνάνε καλά όσοι είναι στην εξουσία και εμείς ίσως καλύτερα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, άργησε, αλλά δείχνει ότι έχει καταλάβει πια πώς είναι το παιχνίδι, ή κάνεις ότι σου λένε, ή δεν έχεις πιθανότητα να επιζήσεις.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στις χίλιες να επιζήσεις αν δεν παίξεις με τους όρους των ξένων.

Κατεβάζεις λοιπόν το κεφάλι και λύνεις αρκετά από τα προβλήματα σου.

Τι σημαίνει η έξοδος στις αγορές; με την απλή λογική μου πιστεύω ότι το ποσό που ζητάει η κυβέρνηση θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από τις Ελληνικές τράπεζες και από τις φιλικά προσκείμενες ξένες, το ποσό είναι αστείο γι' αυτές και όλοι θα πανηγυρίσουν που βγήκαμε στις αγορές πληρώνοντας επιτόκιο,έστω 4,5%, ενώ στην Ευρώπη πληρώνουμε ίσως λιγότερο από 1%.

Δηλαδή μιλάμε για την απόλυτη παράνοια, όμως όλοι έχουμε ανάγκη το παραμύθιασμα, η έξοδος στις αγορές είναι στην ουσία μια δήλωση υποταγής στο σύστημα.

Θα μου πεις, τι προτείνεις, υπάρχει άλλη λύση, όχι δεν υπάρχει, ή γίνεσαι Αλβανία στην εποχή του Χότζα, ή υποτάσσεσαι.

Το Ελληνικό αστείο έχει κρατήσει πολύ, οι Έλληνες είναι κουρασμένοι, οι Ευρωπαίοι είναι κουρασμένοι, δεν αποκλείεται να είναι τυχερός ο Τσίπρας και να καρπωθεί ότι προκύψει.

Ο κόσμος στην ουσία διψάει για έναν νέο Ανδρέα Παπανδρέου και δεν είναι τυχαία η προσχώρηση τόσων οπαδών του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να παρακαλάμε να πετύχει το εγχείρημα της κυβέρνησης, διαφορετικά θα πάμε πάλι πίσω.

Ας απολαύσουμε τουλάχιστον τα παραμύθια, πάντα βοηθούν την ψυχολογία.

Κώστας Ζουγρής