heaven and hell

 

Ανήκουμε στην γενιά αυτών που σαν παιδιά κολυμπούσαν στο Φάληρο, στου Σκαραμαγκά, στην Ελευσίνα, όπου εκεί που είναι τώρα η Χαλυβουργική έμπαινες στην θάλασσα και στα 30 μέτρα από την ακτή έβγαζες αμέτρητους θαλασσινούς θησαυρούς.

 

Στην παραλία θυμάμαι ήταν ένα μικρό ρυάκι στο οποίο απλά βούταγες τα χέρια σου στα νερά και την λάσπη και έπιανες όσο χέλια ήθελες. μετά ήλθε η ανάπτυξη? με τις βιομηχανίες μέσα στην Αττική, ανάπτυξη που στο όνομά της βάλανε τα πρώτα καρφιά στο Ελληνικό φέρετρο.

 

Στο όνομα αυτής της ανάπτυξης έχουν μείνει τώρα τα κουφάρια που αποτελούν τις πρώην μεγάλες Ελληνικές βιομηχανίες και τα απίστευτα σε μέγεθος χρέη τους που θα χρειασθούν πολλές ζωές οι Έλληνες για να τα ξοφλήσουν.   

 

Χιλιάδες χρόνια πριν η μυθολογία έφερε την χώρα μας να είναι κατοικία των Θεών, γιατί πραγματικά όσο και να ψάξει κανείς δεν θα βρει άλλη χώρα που να έχει σαν τοποθεσία τόσα πλεονεκτήματα και ελάχιστα μειονεκτήματα με πιο βασικό την στενοκεφαλιά αυτών που την κυβέρνησαν μετά τον πόλεμο του '40, η οποία σε συνδυασμό με την ηλιθιότητα της εκάστοτε αντιπολίτευσης είτε ήταν αριστερά, δεξιά, κεντρώα, έκαναν τα πάντα για να φτάσουμε στα σημερινά χάλια.

 

Αν όλοι αυτοί που μοίραζαν τα λεφτά στους ημέτερους βιομηχάνους έριχναν το βάρος της ανάπτυξης στον τουρισμό με παράλληλο έλεγχο της τεράστιας φοροδιαφυγής, που δεν ντρέπονται μετά από εφόδους στα διάφορα νησιά να μας λένε ότι είναι της τάξης του 90% ίσως και περισσότερο, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για όλους μας 

 

Τα τελευταία 6 χρόνια οι ξένοι εκμεταλλεύθηκαν τις ατασθαλίες μας και μας τράβηξαν το χαλί και τώρα το μόνο που μένει είναι να ολοκληρώσουν το έργο τους και να μετατρέψουν την χώρα του γαλάζιου σε μαύρη, αφού μακάρι να βγω ψεύτης, όλα αυτά τα πετρέλαια, και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας θα οδηγήσουν όσους θα έχουν μείνει ακόμα στην χώρα στο να πάνε να δουλέψουν με μισθούς που είχαν σχεδιάσει από την αρχή να διαμορφώσουν στην χώρα μας.

 

Ακόμα και αν οι Έλληνες που θα είναι άνεργοι, δεν θα θελήσουν να δουλέψουν, έχουν φροντίσει οι ξένοι να μας στείλουν αρκετά εκατομμύρια φουκαράδων ξένων που ψάχνουν απεγνωσμένα να επιβιώσουν. Η αλήθεια είναι όπως συμβαίνει πάντα, μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας γιατί για να βγάλουν μερικές χιλιάδες ευρώ αυτοί που ζούνε στις παραμεθόριους περιοχές και σε συνδυασμό με την αμέλεια? των υπευθύνων του νόμου βοήθησαν να περάσουμε ανώδυνα το πρόβλημα της υπογεννητικότητας που έχουμε σαν λαός.     .

 

Διαβάζουμε καθημερινά πόσο ευτυχισμένοι είναι οι κάτοικοι της Βενεζουέλας, της Νιγηρίας και άλλων χωρών που κάποτε και αυτοί θα πίστεψαν ότι θα σωθούν από την μιζέρια τους και τώρα είναι πολύ χειρότερα.

 

Τουλάχιστον τότε ζούσαν μια νομαδική ζωή χωρίς απαιτήσεις μια και δεν τις ήξεραν.

 

Μιλάγαμε με τον Γιάννη γι' αυτό το θέμα και καταλήξαμε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν αντίθετες απόψεις από κανένα από τα ΜΜΕ που έτσι κι αλλιώς είναι εξαρτημένα οικονομικά από τα χρήματα της κυβέρνησης.

 

Τα αριστερά κόμματα που είχαν αρκετή ευθύνη για την καθυστέρηση στην τουριστική ανάπτυξη με τις κινητοποιήσεις τους, έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και δύσκολα θα μπορέσουν να μπλοκάρουν τις δυσμενείς εξελίξεις για το περιβάλλον.

 

Ότι θα καταστρέψει η  ανάπτυξη, δύσκολα θα αποκατασταθεί για εκατοντάδες χρόνια και η Ελλάδα από πιο  όμορφη χώρα σε φυσικό περιβάλλον στην Ευρώπη. θα γίνει φοβάμαι ένα απέραντο εργοτάξιο σκλάβων.

 

Για το τέλος σαν επιδόρπιο σας γνωρίζω ότι βάση έρευνας του Wealth-x and UBS World.. που δημοσίευσε το Βήμα, οι εκατομμυριούχοι στην Ελλάδα αυξήθηκαν στην περίοδο της κρίσης 11% και είναι 505 με εννέα από αυτούς να είναι δισεκατομμυριούχοι.       

 

Ας ζυγίζει προσεκτικά τις αποφάσεις του ο εκάστοτε πρωθυπουργός, η εύκολη λύση μπορεί να είναι η εκχώρηση του φυσικού πλούτου της χώρας, αλλά υπάρχουν και οι μεταρρυθμίσεις, δίκαιη και ελεγχόμενη φορολογία και πάνω απ' όλα η οριστική απόφαση να κοπεί ο γόρδιος δεσμός μεταξύ προνομιούχων και μη σ' αυτή την έρημη χώρα

 

Κώστας Ζουγρής