Γιατί το σεξ είναι ευεργετικό για τον άνθρωπο

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί κάνουμε σεξ; Σε τι μας χρειάζεται ή πως μας βοηθά; Οι περισσότεροι θα απαντήσουν επειδή μας αρέσει, περνάμε καλά και το απολαμβάνουμε, μας γεννάει παιδιά, μας φέρνει πιο κοντά στο σύντροφό μας. Υπάρχει όμως και ένα πλήθος ερευνητικών δεδομένων που υπογραμμίζει και πολλούς ακόμα λόγους για τους οποίους το σεξ είναι ευεργετικό για τον άνθρωπο. Για όσους χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις, λοιπόν, πιο κάτω σας παραθέτουμε 10 επιπλέον λόγους για να απολαμβάνεται το σεξ όσο πιο συχνά γίνεται!

Το σεξ μπορεί να μην αποτελεί μια ολοκληρωμένη μορφή άσκησης, αλλά μπορεί να είναι εξίσου αποδοτικό όσο μιας μέτριας μορφής άσκηση. Συγκεκριμένα ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό όπως και ένα ελαφρύ περπάτημα ή μια αργή βόλτα με ποδήλατο. Για όσους δεν είναι λάτρεις της γυμναστικής, ενδεχομένως η σεξουαλική δραστηριότητα να ακούγεται πιο ευχάριστη. Επιπλέον, το σεξ βοηθά στη διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους!

Οι γυναίκες που κάνουν σεξ δύο φορές την εβδομάδα είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν με καρδιοπάθεια, συγκριτικά με εκείνες που κάνουν σεξ μια φορά τον μήνα. Βέβαια, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ερευνητικά αν αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες που έχουν καλύτερη υγεία τείνουν να εμπλέκονται συχνότερα σε σεξουαλική δραστηριότητα ή αν πράγματι το σεξ προστατεύει την καρδιά.

Ποιος άνδρας δεν έχει ακούσει τη φράση «όχι απόψε αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο...»; Φαίνεται όμως ότι η συγκεκριμένη δικαιολογία είναι ξεπερασμένη αφού το σεξ μπορεί να λειτουργήσει ως… παυσίπονο! Μελέτες δείχνουν πως το σεξ βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο, συμπεριλαμβανομένων και των πονοκεφάλων όπως είναι οι ημικρανίες. Ακόμα πιο ευεργετική είναι η δράση του σεξ όταν συνοδέυεται από οργασμό. Ο οργασμός ενεργοποιεί ορμόνες όπως οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, δρα ως φυσικό παυσίπονο και αγχολυτικό. Και οι δύο αυτές ιδιότητες βοηθούν να κοιμάται κανείς πιο εύκολα και να έχει καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Οι άνθρωποι που κάνουν σεξ συχνότερα είναι λιγότερο αγχώδεις όταν έρχονται αντιμέτωποι με στρεσογόνες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα μια ομιλία μπροστά σε κοινό. Η συγκεκριμένη μελέτη, βέβαια, διευκρινίζει πως αυτό λειτουργεί μόνο όταν κανείς εμπλέκεται σεξουαλικά με κάποιον σύντροφο, αφού η αυτoϊκανοποίηση δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα.

Μελέτη υποστηρίζει πως οι παντρεμένες γυναίκες που κορυφώνουν συχνότερα, ζουν περισσότερο. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν πράγματι το σεξ μακραίνει τη ζωή ή αν απλά είναι μια ευχάριστη «παρενέργεια» του υγιεινού τρόπου ζωής (όσο πιο υγιής είναι κανείς, τόσο καλύτερα λειτουργεί και απολαμβάνει το σεξ).

Το σεξ έχει συνδεθεί με την δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Οι άνθρωποι άνω των 50 που κάνουν σεξ συχνότερα μπορούσαν να ανακαλέσουν ευκολότερα αριθμούς και ήταν καλύτεροι στα μαθηματικά. Φαίνεται μάλιστα πως επηρεάζει περισσότερο θετικά τους άνδρες αλλά και οι γυναίκες είχαν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με εκείνες που έκαναν λιγότερο σεξ.

Το σεξ προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα. Έρευνα σε φοιτητές κολλεγίου έδειξε πως όσοι έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα, είχαν περισσότερα αντισώματα στο σάλιο του από εκείνους που έκαναν σεξ λιγότερο συχνά.

Οι άνδρες που κάνουν σεξ συχνότερα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, ενώ οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στήθους. Η εγκυμοσύνη και η επαφή με το ανδρικό σπέρμα φαίνεται επίσης να συνδέονται με μικρότερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες.

Το σεξ βελτιώνει την ποιότητα της σχέσης μας. Η ορμόνη ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, πυροδοτεί συναισθήματα οικειότητας και στοργής απέναντι στο σύντροφο. Αυτό βοηθά να κτιστεί μια δυνατή και σταθερή σχέση. Σε άλλη μελέτη φάνηκε ότι οι ενήλικες που βρίσκονται σε σταθερή σχέση και που κάνουν περισσότερο σεξ με τον σύντροφό τους, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη ή να λάβουν ψυχιατρικά φάρμακα.

Οι άνθρωποι που κάνουν σεξ συχνότερα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής στο παρόν αλλά και πιο καλή πρόγνωση για το μέλλον! Αν κανείς έχει ενεργή σεξουαλική ζωή στη μέση ηλικία, είναι πιο πιθανό να την διατηρήσει καθώς μεγαλώνει, κάτι που συνδέεται με την καλύτερη υγεία και το υποκειμενικό αίσθημα της ευτυχίας.

Πηγή: Καθημερινή της Θέκλας Βασιλείου