514859bfd655d654cb2f8ae8532ef122

 

 

Αν απομονώσουμε τα ζώδια και σκεφτούμε τα 4 στοιχεία (τα οποία είναι τα βασικά στοιχεία της φύσης, που ανιχνεύονται σε κάθε φυσικό σώμα), θα αντιληφθούμε την αλληλεπίδραση που έχουν μεταξύ τους και θα μπορέσουμε να την επεκτείνουμε ώστε να προσεγγίσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των 12 ζωδίων. Για παράδειγμα, το Νερό σβήνει τη Φωτιά, ο Αέρας την φουντώνει, η Γη την αναστέλλει κ.ο.κ.

 

Τα 12 ζώδια κατηγοριοποιούνται ανά τριάδες:

 

Κριός, Λέων, Τοξότης: Φωτιά

Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως: Γη

Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος: Αέρας

Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθείς: Νερό

 

Ας αναλύσουμε λοιπόν, τι σημαίνει το κάθε στοιχείο, σε αστρολογική γλώσσα…

 

ΦΩΤΙΑ

Κριός, Λέων, Τοξότης

 

Τα ζώδια της Φωτιάς διακρίνονται για την ενθουσιώδη και ενεργητική φύση τους και μαζί με τα ζώδια που ανήκουν στο στοιχείο του Αέρα, η ενέργειά τους είναι «θετική», «ανοδική» και «εξωστρεφής». Τα δύο κύρια “προϊόντα”, που παράγει η Φωτιά είναι η θερμότητα και το φως, γι’ αυτό και τα πύρινα ζώδια φημίζονται για την γενναιοδωρία και τον ιδεαλισμό τους, προσπαθώντας συνεχώς να εξελιχθούν πνευματικά, μέσα από την ανάγκη τους για ένα όραμα. Οι εκπρόσωποι των πύρινων ζωδίων δεν είναι ηττοπαθείς και δε τα πάνε καθόλου καλά με την παθητικότητα. Είναι αυθόρμητοι, αισιόδοξοι και λαμπεροί με μία τάση να κοιτάνε «προς τα πάνω».

 

Αυτό, όμως, που πρέπει να αναφερθεί, είναι ότι τα άτομα που έχουν πολύ έντονο το στοιχείο της φωτιάς στον αστρολογικό τους χάρτη, μπορεί να οδηγηθούν εύκολα σε παιδαριώδεις συμπεριφορές, πέφτοντας με τα μούτρα σε οτιδήποτε καινούριο συναντούν, βιώνοντας απογοητεύσεις από την ανικανότητά τους να θέσουν ρεαλιστικές βάσεις στους στόχους τους. Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει μία ισορροπία στην ύπαρξη των στοιχείων σε έναν αστρολογικό χάρτη και να μελετάται σαν σύνολο και όχι αποσπασματικά.

 

 

ΓΗ

Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως

 

Η Γη είναι στερεή, γόνιμη και σταθερή, γι’ αυτό οι γήινοι του ζωδιακού είναι άτομα πρακτικά, ρεαλιστικά και προσγειωμένα, με μία αντίληψη του υλικού κόσμου και με έντονη την ανάγκη να αισθάνονται παραγωγικά και χρήσιμα. Αποζητούν την οικονομική ασφάλεια και, σε αντίθεση με τους πύρινους τύπους, μάχονται για να διατηρήσουν αυτά που έχουν και όχι για αυτά που θα μπορούσαν να έχουν. Ένα άτομο με έντονο το στοιχείο της γης στον αστρολογικό του χάρτη κατανοεί τα όρια που υπάρχουν μέσα σε μία υλιστική κοινωνία και δρα σύμφωνα με τους κανόνες της, αντιλαμβανόμενο τις υποχρεώσεις και ευθύνες που τη διέπουν.

 

Από την άλλη, και εδώ η ύπαρξη αποκλειστικά του γήινου στοιχείου μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε φόβο ανάληψης οποιουδήποτε ρίσκου με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η εξέλιξή του. Η ανάγκη της διατήρησης των κεκτημένων του και το άγχος που πηγάζει από την απώλειά τους, συχνά οδηγούν στην δημιουργία καταπιεσμένων συναισθημάτων, αφού υπομένει ανθρώπους και καταστάσεις που τον κρατάνε δέσμιο σε δυσάρεστες πραγματικότητες.

 

 

ΑΕΡΑΣ

Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος

 

Τα Ζώδια του Αέρα μπορούν να παρομοιαστούν με το στοιχείο τους ως άπιαστα, αεικίνητα και ασταθή. Αυτό που χαρακτηρίζει το άτομο με έντονο το στοιχείο του Αέρα στον αστρολογικό του χάρτη, είναι η ανάγκη του για επικοινωνία και κοινωνικότητα, καθώς και η ικανότητά του να αντιλαμβάνεται τα πράγματα με γνώμονα την λογική και την αντικειμενικότητα. Τα σύμβολα των αέρινων ζωδίων δεν απεικονίζονται από κάποιο ζώο, αλλά από ανθρώπινες μορφές (Δίδυμοι – Υδροχόος) ή από αντικείμενα (Ζυγός), κάτι που μας βοηθά να κατανοήσουμε την πιο «πολιτισμένη», αλλά και την ανθρωπιστική φύση των ζωδίων αυτών.

 

Το αγκάθι στο άτομο που έχει εξαιρετικά έντονο το στοιχείο του Αέρα, είναι η τάση του να βλέπει τα πράγματα από μία θεωρητική σκοπιά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την πρακτική τους εφαρμογή με αποτέλεσμα να μένει μόνο στην ιδέα. Γι’ αυτό και συχνά οι αέρινοι τύποι φημίζονται για το άγχος και την αναποφασιστικότητά τους, όταν βλέπουν ότι η θεωρία τους απέχει πολύ από την πράξη.

 

ΝΕΡΟ

Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθείς

 

Ενώ οι πύρινοι οραματίστηκαν κάτι, οι γήινοι το υλοποίησαν και οι αέρινοι απέκτησαν τη γνώση πάνω σε αυτό, είναι η σειρά τον υδάτινων να δημιουργήσουν συναισθηματικούς δεσμούς μαζί του. Το νερό είναι πηγή ζωής και χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι πάντα βρίσκεται «χαμηλά». Αυτό αποτελεί και το χαρακτηριστικό γνώρισμα των υδάτινων ζωδίων που, σε αντίθεση με τους πύρινους και αέρινους τύπους (αλλά όπως και οι γήινοι), η ενέργειά τους είναι εσωστρεφής και καθοδική.

 

Τα άτομα με υδάτινο στοιχείο στον αστρολογικό τους χάρτη έχουν έντονη την ανάγκη της συναισθηματικής ασφάλειας και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και ευάλωτα. Η συναισθηματική τους κατάσταση τείνει να μεταβάλλεται συχνά, λόγω της ικανότητάς τους να διαισθάνονται την ενέργεια της ατμόσφαιρας. Το θέμα με τα άτομα που έχουν πολύ έντονο το υδάτινο στοιχείο, είναι ότι όπως το νερό δεν έχει μορφή και σχηματοποιείται από αυτό που το εμπεριέχει, έτσι και αυτά τα άτομα τείνουν να χάνουν τον εαυτό τους, μέσα στις διαθέσεις των γύρω τους, με αποτέλεσμα συχνά να εξαρτώνται συναισθηματικά από τους άλλους.

 

 

Πηγή: myastro.gr