Νιώσε πιο ευτυχισμένη και απαλλάξου από το άγχος, μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, αφού πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει πως η διάθεση μας εξαρτάται κατά 70% από τη διατροφή μας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα άτομα με μελαγχολία ή με καταπιεσμένη ερωτική ζωή καταφεύγουν στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, ψωμί, γλυκά, μπισκότα, ενώ οι αγχωμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να επιλέγουν αλμυρά σνακ, όπως τα πατατάκια, ποπκορν ξηρούς καρπούς. Το σύνηθες στην εποχή μας αίσθημα της μοναξιάς βρίσκει λύση σε λιπαρές τροφές (γλυκίσματα, σοκολατες) που καλύπτουν το συναισθηματικό κενό με μια ευχάριστη και απαλή γεύση και τα άτομα που έχουν την τάση να ζηλεύουν, τρώνε βουλιμικά μεγάλες ποσότητες φαγητού, επιστρέφοντας στην παιδική τους ηλικία όπου συναγωνιζόταν τα αδέλφια του στο τραπέζι.
Παράγοντες που μας οδηγούν στην επιθυμία συγκεκριμένων τροφών
Αυστηρές Δίαιτες. Μελέτες έδειξαν ότι ο διατροφικός περιορισμός αυξάνει την πιθανότητα να εκδηλωθεί επιθυμία για το συγκεκριμένο φαγητό (σοκολάτα)
Επιθυμία – λαχτάρα. Υπάρχει στενός δεσμός μεταξύ της διάθεσης μας και της λαχτάρας για φαγητό. Το φαγητό δεν είναι εθιστικό με την πραγματική έννοια, αφού τα συστατικά του είναι απαραίτητα για να διατηρηθούμε στη ζωή.
Το φύλο, η ηλικία και η κουλτούρα μπορούν να επηρεάσουν την ένταση αλλά και το είδος του τροφίμου που θα «επιθυμήσουμε».
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η λαχτάρα για γλυκό συνδέεται στενά με το τσιμπολόγημα και το συναίσθημα ανίας.
Ποιες είναι οι τροφές του εγκεφάλου;
Υπάρχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία αποτελούν πρόδρομες ουσίες για την παραγωγή συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες οι οποίες μεταφέρουν τις πληροφορίες από το ένα κύτταρο στο άλλο δηλαδή αποτελούν τον τρόπο επικοινωνίας των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Έτσι η παροχή θρεπτικών συστατικών, είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην πρόσληψη ενός καλού πρωινού γεύματος, πλούσιου σε υδατάνθρακες, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι τονώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη σε όλες τις ηλικίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τρόφιμα που περιέχουν γλυκόζη, όπως είναι το μέλι, ενισχύουν τη λειτουργία της μνήμης.
Επειδή η παρουσία γλυκόζης στο διαιτολόγιο είναι απαραίτητη για την εγκεφαλική λειτουργία, αντενδείκνυνται οι αυστηρές ή/και ανορθόδοξες δίαιτες αδυνατίσματος (faddiets), που αποκλείουν την επαρκή πρόσληψή της
Η μεσογειακή διατροφή βοηθάει στην ψυχική υγεία;
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις, η μεσογειακή δίαιτα προστατεύει από την κατάθλιψη.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως μια υγιεινή δίαιτα, πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, δημητριακά ολικής και ελαιόλαδο, βοηθάει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Νέα δεδομένα δείχνουν ότι το οξειδωτικό στρες που δημιουργείται από την κακή διατροφή θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμα και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και αυτή με τη σειρά της περαιτέρω ανθυγιεινές επιλογές. Βιταμίνες όπως η θειαμίνη (Β1), η Β12, η Β6, το φυλλικό οξύ παίζουν ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύουν τις νοητικές ικανότητες, την ικανότητα μάθησης, τη μνήμη Η έλλειψη αυτών των βιταμινών έχει συσχετιστεί με μείωση των αντανακλαστικών, κόπωση και γενική κατάπτωση του νευρικού συστήματος.
Ποιες τροφές μας δίνουν αυτές τις βιταμίνες;
θειαμίνη (Β1), δημητριακά, πατάτα και ρίζες
Β12, ζωικά προϊόντα (πουλερικά, γάλα, αυγά, τυρί)
πυριδοξίνη (Β6), ζωικά και φυτικά προϊόντα (ρύζι, όσπρια, μπανάνα, ψάρι, κοτόπουλο, γάλα)
φυλλικό οξύ, πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τι πρέπει να τρώμε για καλύτερη διάθεση;
Αντιοξειδωτικά όπως καροτονοειδή, βιταμίνες E, C, σελήνιοτα οποία παίρνουμε κυρίως από φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα και θαλασσινά.
Ψάρι όπως σολομός και ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 βελτιώνουν τη διάθεση.
Το σαφράν, βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση του στρες, των διαταραχών ύπνου και των μεταβολών στη διάθεση, χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών.
Προτιμείστε τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα –ολικής άλεσης
Πίνετε πολύ νερό
Μια ήπιας μορφής άσκηση ή ένας περίπατος μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να ρυθμίσουμε καλύτερα το άγχος.
Τι πρέπει να αποφεύγουμε;
Τα γλυκά. Η ενέργεια που προσφέρουν δεν διαρκεί και τα ανεβοκατεβάσματα του σακχάρου βλάπτουν μακροπρόθεσμα τον εγκέφαλο. Η σοκολάτα απλώς μας χαλαρώνει πρόσκαιρα λόγω έκκρισης σεροτονίνης, όταν περάσει η επίδραση της, ξανα¨πέφτουμε¨.
Να μην υπερκαταναλώνουμεκαφέ και άλλα διεγερτικά (μαύρο τσάι, αναψυκτικά) αυξάνουν το stress και είναι εθιστικά.
Το αλκοόλ, το οποίο πρέπει να καταναλώνετε με σύνεση.
Έλενα Τρουλλίδου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με ειδίκευση στη νοσογόνο Παχυσαρκία
Πηγή: Καθημερινή, ρεπορτάζ Γαβριέλα Αγησιλάου