Paul Kantner, μια σακούλα και η ιστορία της...

Paul Kantner, μια σακούλα και η ιστορία της...

Ο θάνατος του Paul Kantner, κιθαρίστα και ιδρυτικού μέλους των Jefferson Airplane συνέχισε και ελπίζουμε να έκλεισε αυτόν τον κύκλο θανάτου που έπληξε τον μουσικό κόσμο μέσα στον Ιανουάριο.

Οι Jefferson Starship ήταν από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα και βασική αιτία που έγινα λάτρης του Σαν Φρανσίσκο το οποίο έχω επισκεφθεί αρκετές φορές.

Βασικοί συντελεστές της νεανικής επανάστασης που άλλαξε πολλά πράγματα, όχι μόνο στην μουσική, το συγκρότημα του Kantner έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ψυχεδελικό κίνημα του '60, άλλαξε εντελώς την μορφή του Αμερικάνικου ροκ, αλλά και τις συνήθειες των νέων με τα κοινόβια και τα ατελείωτα πάρτι με LSD που πέρασαν ένα μήνυμα ανέμελης ζωής με απελευθέρωση στο σεξ μεταξύ των δύο φύλων και μόνιμης επανάστασης ακόμα και σε ανθρώπους όπως εγώ που δεν υπήρξα ποτέ, ούτε καν καπνιστής τσιγάρων.

Το συγκρότημα πήρε μέρος και στα δύο μεγάλα φεστιβάλ του '60, το Woodstock και το Monterey και μαζί με τους Doors έγραψαν μια ξεχωριστή ιστορία.

Θυμάμαι στα τέλη της δεκαετίας που ήμουν στην εταιρία Music Box την επαφή μου και κυκλοφορία των δίσκων όλων αυτών των συγκροτημάτων της εποχής, Steppenwolf, Buckinghams, Janis Joplin, Chase και δεκάδες άλλων, σε μια εποχή που σπάνια κυκλοφορούσαν άλμπουμ καλλιτεχνών.

Λίγα χρόνια αργότερα, στην μεταπήδηση μου στην Polygram συνέπεσε να είμαι υπεύθυνος για την κυκλοφορία του άλμπουμ τους Bark το οποίο κυκλοφορούσε συσκευασμένο σε μία σακούλα.

Θυμάμαι πόση προσπάθεια έκανα για να πίσω τον οικονομικό υπεύθυνο να κυκλοφορήσουμε το άλμπουμ με την σακούλα στα Ελληνικά.

Η αλήθεια είναι ότι η πρόθεση μου ήταν εντελώς παράλογη γιατί το άλμπουμ είχε προοπτικές για ελάχιστες πωλήσεις. Τελικά τους έπεισα και το αποτέλεσμα ήταν αυτό, το τι μπορεί να κάνει κανείς με αυτή την σακούλα.

Πόσοι από εσάς έχουν αυτήν την σακούλα που μάλλον ενέπνευσε και τους Poll να κυκλοφορήσουν το γνωστό άλμπουμ με το ταγάρι, αργότερα μέσα στην ίδια χρονιά.

Γιάννης Πετρίδης

10001