Τι θα αλλάξει το 2014?

Δύο ειδήσεις από την προχθεσινή ειδησεογραφία από τα Νέα της Δευτέρας για να κάνουμε τα σχέδια μας με βάση τις αλλαγές που θα γίνουν στην κοινωνία μας στον καινούργιο χρόνο.

Η πρώτη έχει τίτλο ΄Μπλόκο σε ψαλίδισμα των δικαστικών αποδοχών΄ (ξέρουμε ήδη την ευαισθησία που είχαν δείξει οι δικαστικοί σε ανάλογες περιπτώσεις μισθωτών και συνταξιούχων)

Κόκκινη κάρτα στις τελευταίες μνημονιακές περικοπές των αποδοχών των δικαστών έβγαλε το Μισθοδικείο, κρίνοντας κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό το ψαλίδισμα σε ποσοστό περίπου 20% των μισθών τους, που έγινε με το τρίτο Μνημόνιο, το 2012.
Παράλληλα το Μισθοδικείο, με πυξίδα το Σύνταγμα, που σαφώς ορίζει το ισότιμο και ισόκυρο των τριών εξουσιών (Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική) επεκτείνει το αφορολόγητο του 25% επί των ακαθάριστων αποδοχών που έχουν οι βουλευτές και στους δικαστικούς λειτουργούς.
Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ύστερα από προσφυγές δικαστών, οι οποίοι, ως διάδικοι πλέον και όχι ως κριτές, χρησιμοποίησαν τα όπλα που τους δίνει ο νόμος για την υπεράσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τη σύνθεση του Μισθοδικείου αποτελούν τρεις ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, τρεις πανεπιστημιακοί Νομικών Σχολών και άλλοι τόσοι δικηγόροι με αυτοτελές δικαίωμα ψήφου.
Το διά ταύτα του Μισθοδικείου προς το παρόν καλύπτει μόνο τους δικαστές οι οποίοι υπέγραφαν τις προσφυγές για τις μισθολογικές αξιώσεις και τη φορολογική απαλλαγή που έγιναν δεκτές. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν δικαστικοί κύκλοι, αποτελούν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια τους, το οποίο προτίθενται να αξιοποιήσουν ζητώντας πλέον από τους αρμοδίους - τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης - να δώσουν συνολική λύση στο θέμα.
«Με τις εν λόγω αποφάσεις του Μισθοδικείου αναγνωρίζεται η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα προστασία του μισθολογίου των δικαστών και αποφαίνεται ότι κατά τις τελευταίες περικοπές που έγιναν με το Μνημόνιο 3 (Νόμος 4093/2012) οι αποδοχές των δικαστών είναι τόσο χαμηλές, ώστε δεν είναι πλέον ανάλογες με το λειτούργημά τους. Θεωρώ ότι μετά τις αποφάσεις αυτές η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αποκατάσταση του μισθολογίου των δικαστών στο πρσήκον επίπεδο», δήλωσε η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου.
Στο σκεπτικό τους τα μέλη του Μισθοδικείου επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι εγγύηση για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικαστών είναι και η ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείρισή τους, που καθιερώνεται ευθέως από το άρθρο 88 του Συντάγματος επιτάσσοντας τη χορήγηση σε αυτούς αποδοχών οι οποίες πρέπει να είναι πάντοτε ανάλογες προς το λειτούργημά τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστές, όπως κατ' επανάληψη έχουν τονίσει στις Γενικές Συνελεύσεις τους, έχουν υποστεί περικοπές που αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 60%.
Η δεύτερη είδηση είναι δυστυχώς τραγική και φοβόμαστε ότι θα την συναντούμε όλο και πιο συχνά στο 2014
Έμπορος αυτοκτόνησε για να μη ΄βρεθεί στην φυλακή ούτε μια μέρα΄
«Εγώ δεν πάω φυλακή ούτε μια μέρα...». Αυτήν τη φράση επαναλάμβανε στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον πείσουν να παραδοθεί, ο 57χρονος που τελικά αυτοκτόνησε για να αποφύγει την σύλληψη λόγω χρεών
Κώστας Ζουγρής