Περπατώντας στην Haight Street του Σαν Φρανσίσκο, διαπιστώνω ότι η τοποθεσία παραμένει η ίδια, ευτυχώς όλα τα παλιά κτίρια, είναι ακριβώς όπως τα ξέρουμε εδώ και χρόνια. γιατί και εδώ δεν έχουν την τάση να καταστρέφουν ιστορικές τοποθεσίες. 
 
 
Και είναι μια ιστορική τοποθεσία αφού από αυτή τη περιοχή του Haight Ashbury ξεκίνησε σχεδόν όλο το μουσικό κίνημα το 66-67 με τους Jefferson Airplane τους Gratefull Dead, τους χίπις και τα υπόλοιπα.
 
 Ήλθα εδώ για πρώτη φορά,  σχεδόν πριν 40 χρόνια, μαγεμένος από όλα αυτά που άκουγα στην Αθήνα του '67.
 
Το '77 βέβαια δεν είναι μακριά από το '67, έτσι συνάντησα εδώ πολλούς από εκείνους της γενιάς του '60 που διατηρούσαν ακόμα αυτόν τον μύθο.
 
Με τα χρόνια παρατήρησα ότι όλοι αυτοί αποσύρθηκαν, μην ξεχνάμε ότι τώρα πια θα είναι γύρω στα 70, τα κλαμπ στα οποία είδα πολλούς καλλιτέχνες στην δεκαετία του '80, όπως Thomas Dolby, Motels, Cars κα, έχουν κλείσει.
 
Τα δισκάδικα με τα βινύλια, εκτός από ένα, έκλεισαν κι αυτά, όλα έχουν μεταμορφωθεί σε σύγχρονα καφέ και καταστήματα που πουλάνε μπιχλιμπίδια αυτής της ιστορίας.
 
 
Παρατηρώ τους τουρίστες που τριγυρίζουν στον δρόμο σε μεγάλο αριθμό, με μέσο όρο ηλικίας 25-30 και σκέφτομαι  ότι μόνο ελάχιστοι από αυτούς έρχονται εδώ επειδή τους γοητεύει εκείνη η εποχή.
 
Ευτυχώς που άνοιξε εδώ και μερικά χρόνια το Amoeba και κυρίως παραμένει στην θέση του εκεί που το γνώρισα πριν 40 χρόνια, με μία αλλαγή πριν από 30 περίπου χρόνια, αλλά πάντα στον ίδιο δρόμο, το μικρό βιβλιοπωλείο Smith.
 
Κατάφερε και επέζησε της μεγάλης αλλαγής που έγινε στην Αμερική με τα βιβλιοπωλεία supermarket το '80-'90, όσοι έχουν δει την ταινία You Got Mail ξέρουν τι εννοώ, και όταν τα μεγάλα βιβλιοπωλεία κατέρρευσαν με τις αλλαγές που έφερε το διαδίκτυο και έκλεισαν τα περισσότερα, αυτό παραμένει εκεί, όπως ήταν πάντα.
 
Τώρα, για να είμαι πιστός στην υγιεινή διατροφή των κατοίκων της Καλιφόρνια θα πάω στο Whole Foods που είναι απέναντι από το Amoeba, κατάστημα που μου έμαθε η Έλενα πριν από 2 χρόνια.  
 
 
Γιάννης Πετρίδης