Whiplash : Ένας θρίαμβος της θέλησης ή ένα ταξίδι στα άκρα, στο βωμό του θεάματος;

Photo by imdb.com

Whiplash - Spoiler Alert!

Ο Andrew είναι ένας μοναχικός κλειστός νέος, ο οποίος είναι βυθισμένος στις φιλοδοξίες του, τις οποίες δυσκολεύεται να μοιραστεί με τον περίγυρο του. Όπου φιλοδοξίες, η μία και συγκεκριμένη του να γίνει ο καλύτερος drummer στον κόσμο. Έχει το ταλέντο όμως φαίνεται να του λείπει η πειθαρχία. Θα γίνει μέλος του διάσημου Shaffer Conservatory. Εκεί θα γνωρίσει τον μαέστρο Terence Fletcher, ο οποίος θα αναγνωρίσει αμέσως τις δυνατότητες του. Δεν πρόκειται όμως για έναν τυχαίο δάσκαλο. Ο Fletcher είναι άνθρωπος των άκρων, δεν πιστεύει στο θετικό feedback και ετοιμάζεται να δώσει στον Andrew μία από τις πιο σκληρές δοκιμασίες της ζωής του. Μέσα από ψυχολογικό πόλεμο, αμφισβήτηση των δυνατοτήτων του, μέχρι και χειροδικία, ο φιλόδοξος drummer θα πέσει στο έλεος ενός δασκάλου που θα τερματίσει τις αντοχές του. Στο τέλος θα προσπαθήσει να εξιλεωθεί, μιλώντας του για τη φιλοσοφία της διδασκαλίας του, για τα δικά του πρότυπα. Η σχέση τους όμως φαίνεται να έχει έρθει σε οριστική ρήξη. Λίγο πριν τη μεγαλύτερη συναυλία της ζωής του, ο Andrew θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα. Θα δώσει την ερμηνεία της ζωής του, περιμένοντας να δει αν αυτό είναι από μόνο του αρκετό...

Whiplash: The Movie

Το Whiplash έσκασε σαν βόμβα το 2014, καθώς διαπέρασε τη μέχρι τότε ευχάριστη σχετικά εικόνα της μουσικής δημιουργίας. Ακόμα και κλασικές μουσικές ταινίες έδιναν κατά καιρούς μια εξιδανικευμένη εικόνα των προβλημάτων μεταξύ των καλλιτεχνών, έδιναν την εντύπωση πως όλα μπορούν να ξεπεραστούν με εύκολο τρόπο, με ένα ομαδικό τραγούδι ή μια απρόσμενη επιτυχία. Το Whiplash εμβάθυνε στα ψυχολογικά αδιέξοδα του δημιουργού και του καθοδηγητή, ήταν μια γροθιά στο στομάχι όσων αφελώς πίστευαν και πιστεύουν ότι η πολύ μεγάλη επιτυχία έρχεται χωρίς θυσίες. Η πίεση του καθοδηγητή Fletcher και οι ανορθόδοξοι μέθοδοι του έχουν πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα στον ψυχισμό του Andrew, ο οποίος αντί να τα παρατήσει καθώς ανεβαίνει επίπεδο δυσκολίας, αφοσιώνεται όλο και περισσότερο στην εξάσκηση, απομακρύνοντας όμως πολύ εύκολα και άδοξα τους κοντινούς ανθρώπους του. Το θριαμβευτικό εν μέρει τέλος είναι σίγουρα αμφιλεγόμενο, καθώς είναι ξεκάθαρα στο μάτι του παρατηρητή για το αν άξιζαν ή όχι οι θυσίες του πρωταγωνιστή. Ο καθένας μας μπορεί να έχει πολύ διαφορετική άποψη για το concept της πολύ μεγάλης επιτυχίας και το Whiplash, σε κάθε περίπτωση, κοιτάει μέσα από την κλειδαρότρυπα, δείχνει ολόκληρο το παγόβουνο του οποίου πολλές φορές βλέπουμε μόνο την κορυφή.

Cast:

Η ταινία ήταν αυτή που έκανε το όνομα του Damien Chazelle να ακουστεί πολύ έντονα, κάτι που ο ίδιος εξαργύρωσε δύο χρόνια αργότερα με το κλασικό πλέον La La Land. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, συναντάμε τον Miles Teller σε αυτόν του φιλόδοξου drummer Andrew, στην ερμηνεία που τον βοήθησε να βάλει πολύ γερές βάσεις στην καριέρα του, η οποία στη συνέχεια γνώρισε επιτυχία μέσω ταινιών όπως τα Fantastic Four Top Gun : Maverick. Όπως ήταν λογικό, ο Teller παρακολούθησε μαθήματα τυμπάνων για την ερμηνεία του, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να αποδώσει τα δύσκολα αυτά μέρη με απλές στοιχειώδεις γνώσεις του οργάνου. Την παράσταση φυσικά κλέβει η συγκλονιστική και καθηλωτική ερμηνεία του J.K. Simmons ως μαέστρου Terence Fletcher, μια ερμηνεία που ως γνωστόν του απέφερε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου. Οι εκρήξεις, το μειδίαμα, το δολοφονικό ενίοτε βλέμμα του, η κινησιολογία του, όλα αποτέλεσαν μέρος μιας πραγματικά αξέχαστης ερμηνείας, μίας από τις καλύτερες της προηγούμενης δεκαετίας. Έχοντας πλέον καθιερωθεί στο Hollywood, ο Simmons συμμετείχε μεταξύ άλλων στην ταινία "Ένας άλλος κόσμος" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, το 2015 και στο πλευρό της Μαρίας Καβογιάννη.

Το Whiplash δεν είναι μια απλή ταινία. Πολύ περισσότερο δεν είναι μια απλή μουσική ταινία. Είναι ίσως η απόλυτη αλήθεια για την επιτυχία του δημιουργού, η πλήρης πτώση της κουρτίνας που κρύβει τις αγωνίες και τις θυσίες που κάνει για να φτάσει στο στόχο του. Πολύς κόσμος την τοποθετεί δίπλα από χαρακτηριστικά films του είδους όπως τα This is Spinal Tap, Almost Famous, αλλά αυτή η προσέγγιση μοιάζει λαθεμένη. Το Whiplash ακροβατεί ανάμεσα στη θέληση και την ψύχωση, προβάλλοντας ένα πολύ δυσδιάκριτο όριο μεταξύ των δύο. Η αλήθεια είναι, όπως σε κάθε ιδανικό film, υποκειμενική.

Θυμηθείτε εδώ το trailer του σπουδαίου "Whiplash" :

 

 
Tags