John Cazale : Ίσως ο πιο αδικοχαμένος ηθοποιός όλων των εποχών

Photo by Wikimedia Commons

Ένα τεράστιο υποκριτικό ταλέντο που έφυγε πολύ άδοξα

Έπαιξε σε πέντε μόλις ταινίες κατά τη δεκαετία του 70. Τι κοινό είχαν αυτές; Προτάθηκαν όλες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο σπουδαίος John Cazale άφησε μια για πάντα το στίγμα του στον Κινηματογράφο, μέσα από θρυλικές ερμηνείες και σκηνές, κάποιες από τις οποίες αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης pop κουλτούρας. Έφυγε από καρκίνο στα 42 του μόλις χρόνια.

Ο σπουδαίος καλλιτεχνικός διευθυντής Israel Horovitz είχε πει για τον Cazale, στην εφημερίδα Village Voice το 1978 : "Ο John Cazale συμβαίνει μια φορά στη ζωή. Ήταν μια εφεύρεση, μια μικρή τελειότητα. Δεν είναι περίεργο που οι φίλοι του νιώθουν τέτοιο θυμό όταν ξυπνούν από κοιμήσου για να ανακαλύψεις ότι ο Καζάλε κοιμάται με βασιλιάδες και συμβούλους. Είναι εύκολο να αγαπηθεί». Εκφραστικός όσο λίγοι, με ένα μεγάλο εύρος απόδοσης συναισθημάτων και με εκείνο το μαγικό άγγιγμα που έκανε τις σκηνές που συμμετείχε τόσο ξεχωριστές. Επί χρόνια συνεργάτης και φίλος του Al Pacino, θα γράψουν ιστορία στο Νονό του Κόπολα, με τη συζήτηση των Michael και Fredo, μετά την αποκάλυψη της προδοσίας, να παραμένει μία από τις πλέον συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία του κινηματογράφου.
 

 

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Ελαφοκυνηγού, ο Cazale ήξερε ότι το τέλος του λόγω της ασθένειας του είναι κοντά. Η σύντροφος του τότε Meryl Streep δεν έφυγε ούτε στιγμή από το πλευρό του, συνοδεύοντας τον σε χημειοθεραπείες και υποστηρίζοντας τον συνεχώς, προσπαθώντας να κρύψει το πόσο συντετριμμένη ήταν η ίδια. Στις 13 Μαρτίου 1978, ο John Cazale έφευγε για πάντα. Πρόλαβε να μας χαρίσει άλλη μια εξαιρετική ερμηνεία.

Ενδεικτική φιλμογραφία:
1972 - The Godfather
1974 - The Conversation
1974 - The Godfather Part II
1975 - Dog Day Afternoon
1978 - The Deer Hunter

 

 
Tags