Jacob's Ladder : Το άγνωστο αριστούργημα με πρωταγωνιστή τον Tim Robbins 

Photo by imdb.com

Ένα εξαιρετικά αδικημένο film του 1990 

Ο Jacob Singer έχει γυρίσει από το Βιετνάμ, όπου έζησε την απόλυτη φρίκη, προσπαθώντας να προσαρμοστεί εκ νέου στην αμερικανική καθημερινότητα. Στο πλευρό του η σύντροφος του Jezzie, η οποία προσπαθεί να κατανοήσει τις ξαφνικές εκρήξεις και flashbacks του Jacob, ο οποίος κατά στιγμές δείχνει να μην έχει την παραμικρή σχέση με τον άνδρα που αγαπά. Ζώντας παράλληλα την τραγική απώλεια του παιδιού του, ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να συνδέσει τις διαταραχές του με ένα άγνωστο παρελθόν, μέσα από συνομιλίες με παλιούς βετεράνους του πολέμου, αλλά και απρόσμενες συναντήσεις που θα τον οδηγήσουν στην αλήθεια. 

Λίγα χρόνια πριν από τη θρυλική ερμηνεία στο The Shawshank Redemption (το οποίο αποδόθηκε στα ελληνικά με τον "ευφάνταστο" τίτλο Τελευταία Έξοδος : Rita Hayworth), ο Tim Robbins προσφέρει μια εξαιρετική ερμηνεία ενός ανθρώπου ο οποίος ολοφάνερα στοιχειώνεται από ένα κατάμαυρο παρελθόν, τη θητεία του στο Βιετνάμ η οποία είναι γεμάτη από σκοτεινά σημεία, με ολοφάνερες όμως συνέπειες στη σημερινή καθημερινότητα του. Υποδύεται με μαεστρία έναν άνθρωπο που μάχεται με τις σκιές του, αγγίζει συχνά τα όρια της τρέλας και προσπαθεί ταυτόχρονα να διατηρήσει τις επαγγελματικές και κοινωνικές του σχέσεις. Μια ερμηνεία που ωστόσο δεν κατάφερε να δώσει κάποιο ιδιαίτερο status στην ταινία, με αποτέλεσμα το Jacob's Ladder να θεωρείται ένα υποτιμημένο διαμάντι της εποχής, το οποίο όμως σίγουρα αξίζει της προσοχής και χρόνου των σινεφίλ.

Στο πολύ καλό cast και πέραν του Robbins, συμμετέχουν ο Ving Rhames (μετέπειτα επιβλητικός Marsellus Wallace στο Pulp Fiction), η εξαιρετική Elizabeth Peña που δυστυχώς έφυγε νεότατη από τη ζωή, στο ρόλο της Jezzie, καθώς και ο Jason Alexander (ο ξεκαρδιστικός George Constanza του Seinfeld), σε έναν εντελώς διαφορετικό, μικρό αλλά κομβικό ρόλο στον οποίο δίνει πραγματικά ρέστα. 

Το τέλος της ταινίας είναι πολύ πιθανόν να σας θυμίσει το αντίστοιχο ενός πολύ πιο δημοφιλούς θρίλερ, με τις ομοιότητες να είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Το Jacob's Ladder γυρίστηκε σε remake το 2019, το οποίο μάλλον πέρασε και δεν ακούμπησε ιδιαίτερα.

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας του 1990. 

 

 
Tags