Martin Scorsese: Ο Christopher Nolan και οι αδερφοί Safdie μπορούν να «σώσουν τον κινηματογράφο από τις ταινίες κόμικ»

Wikimedia Commons / Siebbi, Georges Biard

Είναι αρκετά γνωστό ότι ο Martin Scorsese δεν είναι λάτρης των ταινιών κόμικ. Έχουν περάσει περίπου τέσσερα χρόνια από τότε που δήλωσε ότι οι ταινίες της Marvel «δεν είναι κινηματογράφος» προκαλώντας για πρώτη φορά σάλο και από τότε δεν διστάζει να μας υπενθυμίζει πώς η κινηματογραφική βιομηχανία έχει διαβρωθεί από τα άπληστα στούντιο.

Τώρα, όμως, έχει εντοπίσει την λύση: τα έργα από σκηνοθέτες όπως ο Chrstopher Nolan και οι αδερφοί  Safdie, οι οποίοι γύρισαν το «Uncut Gems» με τον Adam Sandler.

 

 

Σε μια νέα συνέντευξη στο GQ, ο Martin Scorsese κάλεσε για άλλη μια φορά τις κινηματογραφικές αίθουσες να «ανεβούν επίπεδο» και να αρχίσουν τις προβολές ταινιών που μπορούν να «συγκινήσουν» το κοινό, προσθέτοντας ότι φοβάται για τις νεότερες γενιές που πιστεύουν ότι ο κόσμος του κινηματογράφου περιορίζεται μόνο σε franchise και κόμικ.

Όταν πιέστηκε για τις περιορισμένες επιλογές που έχουν οι κινηματογραφικές αίθουσες, ο Martin Scorsese απάντησε ότι υπάρχουν, στην πραγματικότητα, κάποιοι τίτλοι που έχουν τη δυνατότητα να «σώσουν τον κινηματογράφο» και ο Nolan και οι Safdies είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι.

«Πρέπει, λοιπόν, να αντεπιτεθούμε ακόμη πιο δυνατά», είπε ο Scorsese, προτού αποκαλύψει τον τρόπο. «Πρέπει να προέρχεται από την βάση. Πρέπει να προέρχεται από τους ίδιους τους κινηματογραφιστές. Και έχετε τους αδερφούς Safdie και έχετε τον Chris Nolan, καταλαβαίνετε τι εννοώ; Χτυπήστε από όλες τις πλευρές και μην τα παρατάτε. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε. Βγείτε εκεί έξω και κάντε το. Πηγαίνετε και ανακαλύψετε το σινεμά ξανά. Μην παραπονιέστε για αυτό, διότι πρέπει να σώσουμε τον κινηματογράφο».

Παρ’ όλα αυτά, ο Scorsese φαίνεται να έχει ξεχάσει την τριλογία του Batman που βοήθησε να εδραιωθεί ο Nolan ως ένας από τους πιο σημαντικούς κινηματογραφιστές του αιώνα, αλλά ωστόσο, πολλά από τα πιο πρόσφατα έργα του Nolan  συμβαδίζουν με το όραμά του.

Το φετινό ιστορικό έπος, «Oppenheimer», κέρδισε 82,4 εκατομμύρια δολάρια μόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο, εν μέρει χάρη στο πολιτιστικό φαινόμενο Barbenheimer που γεννήθηκε σε συνδιασμό με την άλλη επιτυχία του καλοκαιριού, την Barbie. Οι αδερφοί Safdies, εν τω μεταξύ, είναι εκτελεστικοί παραγωγοί για το νέο σόου του Nathan Fielder του HGTV, το «The Curse», με τον Benny Safdie να εμφανίζεται επίσης με έναν μικρό ρόλο.

Όσο για τον Martin Scorsese, πρόκειται να προσφέρει στο κοινό του άλλη μία επική ταινία: το «The Killers of the Flower Moon». Με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio, το ιστορικό δράμα αφηγείται τη Βασιλεία του Τρόμου της Οκλαχόμα της δεκαετίας του 1920, κατά την οποία οι ντόπιοι λαοί της φυλής των Osage δολοφονήθηκαν μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου στη γη τους.