Scout’s Honor (Κριτική)

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική του ντοκυμαντέρ
«Scout’s Honor: The Secret Files of the Boy Scouts of America» 
6,5/10

Σύγχρονα πρότυπα δεν είναι οι ντοπέ αθλητές, τα - επικίνδυνα αδύνατα - μοντέλα, οι μέτριοι ηθοποιοί, οι αμόρφωτοι τηλεοπτικοί αστέρες, οι εγωκεντρικοί πολιτικοί. Η εποχή ανέδειξε σε σημερινούς ήρωες τα θύματα κακοποίησης, που αποφασίζουν να μιλήσουν. Δυστυχώς πριν πενήντα χρόνια ήταν ταμπού να μιλήσεις για σεξουαλική κακοποίηση. Προλαβαίνω τους υπερασπιστές των θυτών και το ερώτημά τους («Γιατί τώρα;»): γιατί είναι τέτοια η ντροπή που νοιώθουν τα ενήλικα και ανήλικα θύματα που - σε πολλές περιπτώσεις - περνούν δεκαετίες, για να συνειδητοποιήσουν την κακοποίηση.

Η ταινία του - ειδικού στο είδος - σκηνοθέτη Brian Knappenberger, σε παραγωγή του οσκαρούχου Orlando von Einsiedel (The White Helmets, 2016), ασχολείται με το σκάνδαλο συγκάλυψης στους κόλπους του ιστορικού θεσμού, τότε που 82.000 πρώην πρόσκοποι αποκάλυψαν, πως ως παιδιά είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση εντός του συστήματος των Προσκόπων της Αμερικής κυρίως από τους Εθελοντές Ομαδάρχες. Το φιλμ περιλαμβάνει συνεντεύξεις των επιζώντων της κακοποίησης, του Ιρλανδού δημοσιογράφου Patrick Boyle, που έκανε γνωστό το πρόβλημα με βιβλίο που εξέδωσε το 1995, και κυρίως του Mike Johnson, πρώην Σύμβουλο Προστασίας Νέων των Προσκόπων της Αμερικής (BSA). Ο Johnson παραιτήθηκε όταν οι προσπάθειές του για βελτίωση των πολιτικών του οργανισμού έπεσαν στο κενό, πρωτοστατώντας στην υποστήριξη των θυμάτων. Εξάλλου η σιωπή είναι συνενοχή σε τέτοιες περιπτώσεις.

Παρακολουθείς συγκλονιστικές μαρτυρίες, άνευ ίχνους μελό διάθεσης, όπως αυτή του Tom Krumins, που αφηγείται το σχέδιο της αυτοκτονίας του, που ευτυχώς δεν εκτελέστηκε σε αντίθεση με άλλων παιδιών. Προ 20ετίας περίπου τα θρησκόληπτα, ανώτερα στελέχη των Προσκόπων της Αμερικής προσπάθησαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των κατηγόρων τους, απαγορεύοντας την είσοδο στην οργάνωση των ομοφυλόφιλων, ταυτίζοντας την παιδοφιλία με την ομοφυλοφιλία. Η φασιστική απαγόρευση ήρθη το 2015, οδηγώντας στην έξοδο από τους Προσκόπους τους ομοφοβικούς Μορμόνους.

Trivia: Στο Disney+ μπορείς να παρακολουθήσεις και το σχετικό έργο Leave No Trace: A Hidden History of the Boy Scouts (6,5/10, 2022) της Irene Taylor, υποψήφιας για Oscar καλύτερου ντοκυμαντέρ μικρού μήκους το 2009 για το The Final Inch, σε παραγωγή Brian Grazer και Ron Howard.

Video Url

 

Και οι δύο ταινίες τονίζουν ότι οι Πρόσκοποι της Αμερικής αναγκάστηκαν να κηρύξουν πτώχευση το 2020, αντιμετωπίζοντας τα θύματα ως παράπλευρες απώλειες. Φυσικά είχε προηγηθεί η ηθική πτώχευση αυτής της επιχείρησης. Ευτυχώς που αυτές οι κακοποιήσεις λαμβάνουν χώρα μόνο στους Προσκόπους της Αμερικής.

Το φιλμ παίζεται στο Netflix.

Trailer:

Video Url