«Elemental» (Κριτική)

                                                          Βαθμολογία: 7/10

 

Ενώ οι μεγαλύτεροι συνήθισαν στα χαζοχαρούμενα θέματα των κινούμενων σχεδίων, τα οποία δεν «στέκονται» στη σημερινή εποχή, καθώς ενστερνίζονται πατριαρχικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, η σύγχρονη βιομηχανία στρέφεται σε πιο «σοβαρή» θεματολογία. Η ιστορία του Elemental αφορά στα τέσσερα στοιχεία της φύσης (γη, φωτιά, νερό, αέρας), στην πραγματικότητα όμως αποτελεί μία παραβολή πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά και της χειραφέτησης των παιδιών από τις προσδοκίες των γονέων τους.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι την ταινία σκηνοθετεί ο Peter Sohn (1977), γιος Κορεατών μεταναστών στην πολυπολιτισμική Νέα Υόρκη, οι οποίοι υπήρξαν ιδιοκτήτες ενός παντοπωλείου σαν και αυτό, στο οποίο εργάζονται οι γονείς της πρωταγωνίστριας. Ο Sohn μάλιστα αφιερώνει το έργο και στον πατέρα του για όλες τις θυσίες, που έκανε για την οικογένειά τους. Το σενάριο υπογράφουν το ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη John Hoberg - Kat Likkel και η Brenda Hsueh. Τις φωνές τους προσφέρουν η Κινέζα Leah Lewis, ο Μαυριτανός Mamoudou Athie (Jurassic World Dominion), ο Φιλιππινέζος Ronnie Del Carmen (σεναριογράφος του Inside Out), η Ιρανή Shila Ommi (Tehran), η Catherine O’ Hara (Home Alone), ο Ινδός Ronobir Lahiri και ο Κινέζος Matthew Yang King.

 

Μη χάσετε αυτό το φιλμ, που υμνεί τη διαφορετικότητα, σχολιάζει με έξυπνο τρόπο το μεταναστευτικό και επιχειρηματολογεί υπέρ της ελευθερίας έκφρασης.

 

Trivia: Πίσω από το καλό score κρύβεται ο Thomas Newman, που συνυπογράφει και το τραγούδι των τίτλων τέλους Steal The Show μετά του αμφιφυλόφιλου τραγουδιστή Lauv και του Michael Matosic.

 

Η ταινία παίζεται στο Disney+.

 

Trailer

Video Url