Ο Τιμ Μπάρτον κατακρίνει την επέμβαση της ΑΙ στο έργο του: «Σαν ένα ρομπότ να κλέβει την ανθρωπιά σου»

Facebook @Tim Burton

Ο Tim Burton διαλέγει επίσημα στρατόπεδο μαζί με άλλους συναδέλφους σκηνοθέτες που τα έχουν βάλει με την τεχνητή νοημοσύνη. Αφορμή είναι ένα «ανησυχητικό» άρθρο του Buzzfeed τον Ιούλιο του 2023 που χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να αναπαράξει το ξεχωριστό του σκοτεινό στυλ κινουμένων σχεδίων, σε κλασικούς χαρακτήρες της Disney.

«Έβαλαν την AI να δημιουργήσει τις δικές μου εκδοχές από διάφορους χαρακτήρες της Disney», θυμάται ο Burton σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο The Independent. «Δεν μπορώ να περιγράψω την αίσθηση που σου δίνει. Μου θύμισε όπως παλιότερα, όταν άλλοι πολιτισμοί έλεγαν: Μην τραβάτε τη φωτογραφία μου γιατί μου κλέβει την ψυχή».

Το εν λόγω άρθρο περιελάμβανε αναπαραστάσεις όπως της Άριελ από τη «Μικρή Γοργόνα» ανάμεσα σε κάποια θαλάσσια πλάσματα με απαίσια όψη, την Ωραία Κοιμωμένη να κοιμάται με ράμματα στο πρόσωπο, έναν ταλαιπωρημένο Σκαρ από το «Lion King» και την Χιονάτη ανάμεσα σε καμιά δωδεκαριά τερατόμορφους νάνους.

«Αυτό που κάνει είναι να σου ρουφάει κάτι», συνέχισε ο Burton, προσθέτοντας ότι η ζωγραφική είναι «θεραπευτική» για αυτόν. «Κλέβει κάτι από τον ψυχισμό σου. Αυτό είναι ανατριχιαστικό. Είναι σαν ένα ρομπότ που παίρνει την ανθρωπιά σου, την ψυχή σου».

Νωρίτερα φέτος, το Buzzfeed χρησιμοποίησε επίσης τεχνητή νοημοσύνη για την αναπαράσταση χαρακτήρων της Disney στο στυλ του Wes Anderson. Οι συνάδελφοι του Anderson και του Burton, όπως ο James Cameron και ο Charlie Kaufman, μοιράστηκαν πρόσφατα την όχι και τόσο θετική άποψή τους για την τεχνητή νοημοσύνη στο Χόλιγουντ, ένα ιδιαίτερα καυτό θέμα στον απόηχο της συνεχιζόμενης απεργίας της WGA.

Εν τω μεταξύ, ο Burton ετοιμάζει το σίκουελ του Beetlejuice, αν και αυτές οι απεργίες τον ανάγκασαν να σταματήσει την παραγωγή. Παρ’ όλα αυτά, είπε στην Independent ότι του απομένει μόνο μιάμιση μέρα από τα γυρίσματα.