«Η Μικρή Γοργόνα / The Little Mermaid» (Κριτική)

«Η Μικρή Γοργόνα / The Little Mermaid»
6/10

 

Το σενάριο φέρει την υπογραφή του David Magee (1962) δις υποψήφιου για Όσκαρ (Life of Pi, Finding Neverland) και του John Musker (1953) δις υποψήφιου για Όσκαρ (Moana, The Princess and the Frog). Ο Magee υπήρξε υιοθετημένο τέκνο σε μία οικογένεια, που ο πατέρας ήταν κρυφός ομοφυλόφιλος. Ξεπέρασε τις προσωπικές του εξαρτήσεις από το αλκοόλ, αλλά δυστυχώς ο ένας του γιος πέθανε λόγω εξάρτησης. Βασισμένος στο ομώνυμο κινούμενο σχέδιο της Disney του 1989, διασκευάζει τον κρυφό ομοφυλόφιλο συγγραφέα Hans Christian Andersen (1805-1875). Η ιστορία της Μικρής Γοργόνας εξάλλου αποτελεί μία αλληγορία για τον ανεκπλήρωτο έρωτα του Andersen για το Δούκα Edvard Collin (1808-1886) και στηρίζεται στα πολλά ερωτικά γράμματα, που έγραψε για αυτόν. Magee και Musker έγραψαν και το σενάριο του κινούμενου σχεδίου και παράλληλα το σκηνοθέτησαν.

 

Την ταινία σκηνοθετεί ο ειδικός των musicals Rob Marshall (Chicago) σύντροφος του παραγωγού JohnDeLuca. Πλην του ζεύγους, παραγωγή κάνει και ο Lin-Manuel Miranda, καθώς συνεισφέρει τρία νέα τραγούδια (For the First Time, Wild Uncharted Waters, The Scuttlebutt) και ένα που κόπηκε στο μοντάζ το 1989 (Impossible Child) στο διάσημο soundtrack σε μουσική Alan Menken. Δύο τραγούδια του 1989 δεν ακούγονται στο έργο του 2023 (Daughters of Triton, Les Poissons).

 

Το σύγχρονο φιλμ παραμένει ένα παραμύθι, που θα απολαύσουν περισσότερο τα παιδιά. Οι ηθοποιοί δεν προδίδουν το project και η επιλογή τους βασίζεται στη συμπεριληπτικότητα, την οποία ξεκίνησε το τηλεοπτικό, live-action Cinderella της Disney του 1997 σε συμπαραγωγή Whitney Houston με πρωταγωνίστρια τη Brandy. Είχε προηγηθεί το all-black-cast του τηλεοπτικού Cindy (1978). Αγαπημένος δεύτερος ρόλος αυτός της Awkwafina (Scuttle), αλλά και του Art Malik, που μας σύστησε η ΕΡΤ περίπου πριν 40 έτη στη σειρά The Jewel in the Crown, τότε που τον πρωτοείδα στο σινεμά στο μοναδικό φιλμ A Passage to India. Τα κοστούμια σχεδίασε η Colleen Atwood των 12 οσκαρικών υποψηφιοτήτων και των 4 βραβείων Oscar. Η Melissa McCarthy τόλμησε να τραγουδήσει - με μακιγιάζ εμπνευσμένο από τη drag queen Divine - έχοντας στο βιογραφικό της ντουέτο με τη Barbra Streisand. Ο σκηνοθέτης μάλιστα χρησιμοποίησε την ερμηνεία της Streisand στο Yentl, για να καθοδηγήσει τη Bailey, καθώς τα τραγούδια στο έργο του 1983 αποτελούν ένα είδος εσωτερικού μονόλογου της πρωταγωνίστριας. Το soundtrack του Yentl ξανακυκλοφορεί σε επετειακή έκδοση των 40 ετών στις 27.10.2023, συμπεριλαμβάνοντας demos και outtakes.
 

 

Trivia:

- Ως πλανόδια πωλήτρια εμφανίζεται η Jodi Benson (πρωτοτραγούδησε το ρόλο), που έχει μία διάδραση με τη διάδοχό της Bailey.

- Η Halle Bailey (2000) πρωταγωνιστεί τα Χριστούγεννα στην κινηματογραφική απόδοση του musical The Colour Purple. Η απόδοση στα ταμεία της παραγωγής των Steven Spielberg (παραγωγού και σκηνοθέτη του έργου The Color Purple του 1985) και Oprah Winfrey (μέλους του καστ το 1985) θα αποδείξει κατά πόσο το κοινό θα τιμωρήσει τις άστοχες κινήσεις του πολυεκατομμυριούχου Dwayne (The Rock) Johnson και της δισεκατομμυριούχου Winfrey στο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών στο
Maui της Hawaii. Σύντομα θα μάθουμε το μέγεθος της βλάβης στα ταμεία λόγω του αντίκτυπου αυτών των πρωτοβουλιών. Η Winfrey είναι ιδιοκτήτρια στα νησιά ακίνητης περιουσίας, που ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, δηλ. κατέχει το 0,014% αυτών.

 

Η ταινία παίζεται στο Disney+.

 

Trailer

Video Url