«WR: Mysteries of Organism / Τα μυστήρια του οργανισμού» (Κριτική)

«WR: Mysteries of Organism / Τα μυστήρια του οργανισμού»
6/10

 

Την ταινία σκηνοθετεί ο Γιουγκοσλάβος Dusan Makavejev (1932-2019), ο οποίος κάνει και την παραγωγή και υπογράφει και το σενάριο. Η υπόθεση αφορά στις θεωρίες του Αυστριακού, κομμουνιστή ψυχαναλυτή Wilhelm Reich (1897-1957). Το ειδικού ενδιαφέροντος φιλμ - αν και του 1971 - βλέπεται με περιέργεια μέχρι και σήμερα.

 

Το έργο χαρακτηρίζεται από τολμηρές εικόνες και πάμπολλες πολιτικές απόψεις. Δεν παρακολουθείς την ταινία ούτε για τις ερμηνείες της ούτε για τη σκηνοθεσία της. Πιο πολύ τη βλέπεις ως αξιοπερίεργο και απορείς αν σήμερα θα μπορούσαν να γυριστούν παρόμοια φιλμ. Ακόμα θυμάμαι μεγάλο μέρος του κοινού να αποχωρεί προ 30 ετών από την προβολή του Naked Lunch από κινηματογραφική αίθουσα της Κηφισίας.

 

Ο δημιουργός ρισκάρει να ταχθεί στο κέντρο, αποδεικνύοντας ότι μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι «νικητήριες» δυνάμεις κατάφεραν να χάσουν αντί να κερδίσουν, αφού - λόγω του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε - οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Βιετνάμ και η ΕΣΣΔ βίωσε τις κατασταλτικές πολιτικές του Stalin. Για περισσότερα δείτε το Oppenheimer (8/10).

 

Trivia: Πλην της μουσικής της συζύγου του Makavejev Bojana Marijan ακούγονται τα τραγούδια Kill for Peace (The Fugs), Lili Marlene (Anton Karas), Teach Your Children (Crosby, Stills, Nash & Young), Two Cokes (The Second Versia Hodges II) (jingle), και στην καλύτερη σκηνή τα Les Joyeux enfants και The Moldau (Vltava).

 

Το έργο κυκλοφορεί σε αποκατεστημένη επανέκδοση στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 στους κινηματογράφους από τη New Star.

 

Trailer: 

Video Url