Κριτική της ισπανικής ταινίας  «As Bestas / The Beasts / Ο Εχθρός Δίπλα μου» 

«As Bestas / The Beasts / Ο Εχθρός Δίπλα μου» 
7,5/10

Δεν καταλαβαίνεις πως περνάει η ώρα στη - διάρκειας 2,5 ωρών - τελευταία, σκηνοθετική δουλειά του Ισπανού σεναριογράφου και παραγωγού Rodrigo Sorogoyen (1981). Με τη συνδρομή στο σενάριο της συνεργάτιδάς του Isabel Pena (1983) ο Sorogoyen, αφηγείται το ταξίδι αποδοχής ενός αλλόγλωσσου, νεοφερμένου, σοφιστικέ και εναλλακτικού ζευγαριού στη Γαλικία της Ισπανίας.

Ο πρωταγωνιστής Denis Menochet (Peter von Kant, 6/10) υποδύεται τον Antoine, που παίρνει την κατά 5 χρόνια μεγαλύτερη γυναίκα του Olga (Marina Fois), για να ζήσουν την υπόλοιπη κοινή ζωή τους ως αγρότες και ανακαινίζοντας ερειπωμένες κατοικίες σε έναν μικρό οικισμό της ισπανικής, αυτόνομης κοινότητας. Εκεί τα θέλω τους συγκρούονται με τις επιθυμίες των ορεσίβιων κατοίκων και κυρίως με τους μπούληδες, κτηνοτρόφους αδελφούς Xan (Luis Zahera) και Lorenzo (Diego Anido). Η οικογένεια των Γάλλων προωθεί μία οικολογική συνείδηση, ενώ οι λιγοστοί, ταλαιπωρημένοι κάτοικοι του χωριού αποζητούν τον εύκολο πλουτισμό, μέσω της παραχώρησης εδαφών για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου στην περιοχή τους. Ο Antoine αντιτίθεται και η διαμάχη βγαίνει εκτός ορίων.

Το φιλμ πραγματεύεται ένα σύγχρονο θέμα και αντλεί έμπνευση από τη δύσκολη ενσωμάτωση ενός ζεύγους Ολλανδών στα βουνά της Γαλικίας κατά την περίοδο 1997-2010. Παράλληλα θίγει το πρόβλημα της αλόγιστης εγκατάστασης ανεμογεννητριών και των συνεπειών στο περιβάλλον. Η θεματική του έργου όμως δεν είναι βουκολική, καθώς προβλήματα γειτνίασης κυριαρχούν στην καθημερινότητα και των πόλεων. Παράλληλα η ταινία διαπραγματεύεται την απώλεια και το συμβιβασμό με αυτή, αλλά και το πώς κωφεύουν τα αρμόδια, κρατικά όργανα σε αρκετές εκκλήσεις πολιτών, όταν απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα.

Trivia: Οι δημιουργοί αφιερώνουν το φιλμ στην Ολλανδή Margo Pool (1953), που μετά του αείμνηστου συζύγου της Martin Verfondern (1958-2010), αντιμετώπισαν εχθρική συμπεριφορά από τους ντόπιους στο απομονωμένο χωριό Santoalla κοντά στην πόλη Petin της επαρχίας Ourense στη βορειοδυτική Ισπανία. Η δυστυχής περιπέτειά τους έγινε ντοκυμαντέρ (Santoalla, 2016), που εδώ παίχτηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 2017.

Το έργο κυκλοφορεί στις 10 Αυγούστου 2023 από τη Rosebud.21. 

Trailer:

Video Url