Κριτική της βρετανικής ταινίας «Evil Under the Sun / Δύο Εγκλήματα Κάτω από τον Ήλιο» 

«Evil Under the Sun / Δύο Εγκλήματα Κάτω από τον Ήλιο» 
7/10

Το φιλμ κυκλοφόρησε πριν περίπου σαράντα χρόνια, αλλά βλέπεται και σήμερα ευχάριστα, με εξαίρεση κάποιες ρατσιστικές και στερεοτυπικές αναφορές, που δεν έχουν θέση στη σύγχρονη βιομηχανία του κινηματογράφου. Ο Βρετανός Guy Hamilton (The Mirror Crack’d, 1980) σκηνοθετεί, βασισμένος στο σενάριο των Anthony Shaffer (Sleuth, 1972, Murder on the Orient Express, 1974, Death on the Nile, 1978, Appointment with Death, 1988) και Barry Sandler, οι οποίοι διασκεύασαν το ομώνυμο μυθιστόρημα (1941) της Agatha Christie (1890-1976).

Ο Hamilton συνεργάζεται με το γνωστό του από τα παλιά James Mason (A Touch of Larceny, 1960). Οι Peter Ustinov, Jane Birkin, Maggie Smith και Barbara Hicks έπαιζαν και στο Death on the Nile. Οι Colin Blakely και Denis Quilley έπαιζαν και στο Murder on the Orient Express. Στο μικρό ρόλο του Gino εμφανίζεται ο ελληνικής καταγωγής Dimitri Andreas. Τα κοστούμια σχεδιάζει ο Anthony Powell, που έλαβε το δεύτερο από τα τρία Όσκαρ του για τη δουλειά του στο Death on the Nile.

Τη δράση ντύνουν οι συνθέσεις του Cole Porter (1891-1964) σε μουσική διεύθυνση John Lanchbery, ενώ η Diana Rigg (1938-2020) τραγουδά το You’re the Top, το οποίο είχε ερμηνεύσει στο σινεμά δέκα χρόνια νωρίτερα και η Barbra Streisand. Το all star cast συμπληρώνει ο συμπρωταγωνιστής της Streisand στο Funny Lady Roddy McDowall, o γοητευτικός Nicholas Clay (Excalibur, Lady Chatterley’s Lover, 1981) και η Sylvia Miles του Midnight Cowboy.

Ξέρεις το ύφος της Christie και ότι θα δεις ένα έργο whodunit. Η λεκτική σύγκρουση Smith και Rigg πετάει σπίθες και φλόγες. Ο Ustinov κανιβαλίζει το χαρακτήρα του Βέλγου ντετέκτιβ. Όλοι οι ηθοποιοί μαζί διασκεδάζουν στην ταινία και για αυτό μπορείς να την ξαναδείς, ακόμα και αν γνωρίζεις το τέλος.
Trivia: - Μέρος των γυρισμάτων έλαβε χώρα στη Majorca της Ισπανίας. Εκεί αποσύρθηκε ο σκηνοθέτης στα μέσα των ‘80’ς και έζησε με τη δεύτερη σύζυγό του μέχρι το θάνατό του.

- Χάριν ευθυμίας στο βιβλίο των επισκεπτών του ξενοδοχείου διαβάζεις τα ονόματα των gay Cole Porter, Ivor Novello, Maurice Chevalier, Marlene Dietrich και των αδελφών Fred και Adele Astaire.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 10 Αυγούστου 2023 από το Cinobo σε επανέκδοση. 

Trailer:

Video Url