Κριτική της συμπαραγωγής «Sweet Movie» 

«Sweet Movie» 
1/10

Αν θέλετε να ντραπείτε, δείτε αυτή την ταινία του 1974. Πρόκειται για την απόλυτη ξεφτίλα της τέχνης του σινεμά. Θυμίζει περισσότερο performance παρά κινηματογράφο. Τί κρίμα που ο Μάνος Χατζιδάκις ντύνει με τη μουσική του και τα τραγούδια του αυτό το ανοσιούργημα! 

Την αηδία σκηνοθετεί ο Γιουγκοσλάβος Dusan Makavejev (1932-2019), ο οποίος υπογράφει και το σενάριο μετά των άγνωστων France Gallagher και Martin Malina. Ενώ το φιλμ ξεκινά με δομή και υπόθεση, επικεντρωμένο στο γάμο της  Καναδής Μις Κόσμος 1984 (Carole Laure) με μεσήλικα μεγιστάνα της γαλακτοβιομηχανίας (John Vernon) και στο ταξίδι με τη μαούνα «Επιβίωση» της Anna Planeta (Anna Prucnal) στα κανάλια του Άμστερνταμ, τα τελευταία 45’ του έργου εξελίσσονται σε μία καλλιτεχνική τραγωδία. Όση σοκολάτα και ζάχαρη και να πετάει ο Makavejev στους ήρωές του, αυτή δεν είναι μία Γλυκιά Ταινία. Το καστ αρχίζει να ξερνά, να θηλάζει, να ουρεί και να αφοδεύει.

Εκεί όμως που η ταινία γίνεται τουλάχιστον disturbing είναι όταν η Anna Planeta ξεκινά το στριπτίζ ενώπιον τεσσάρων ανήλικων αγοριών, ερωτοτροπώντας μαζί τους και απευθύνοντας πρόσκληση για σεξ σε ένα εξ αυτών! Block, report, cancel και τί άλλο μπορείς να σκεφτείς για αυτή την απαράδεκτη σκηνή παιδοφιλίας. Τί κρίμα για το Sami Frey (Bande A Part, 1964), τη Marpessa Dawn (Black Orpheus, 1959), τον εικαστικό καλλιτέχνη Otto Muehl (1925-2013) και τη στερεοτυπική εμφάνιση του επαγγελματία παλαιστή και bodybuilder Roy Callender (1944)! 

Trivia: Πλην της μουσικής του Χατζιδάκι ακούγεται το τραγούδι Τα παιδιά κάτω στον κάμπο από παιδική ορχήστρα, αλλά και από τη Μαρία Κατήρα.

Video Url

Παράλληλα ακούς και την Ann Lonnberg  (Κορίτσια στην ήλιο, 1968) να ερμηνεύει το Is the Life on the Earth?.

Το φιλμ κυκλοφορεί σε αποκατεστημένη επανέκδοση στις 10 Αυγούστου 2023 στους θερινούς κινηματογράφους από τη New Star. 

Video Url