Κριτική της νέας ταινίας του Romain Gavras «Athena» 

«Athena» 
6,5/10

Μόλις πριν 15 μήνες κυκλοφόρησε και στη χώρα μας το δανέζικο θρίλερ Shorta (https://apotis4stis5.com/film-tv/49716-kritiki-tou-danezikou-thriler-shorta-pagidevmenoi-enforcement 7,5/10).

Το φετινό φιλμ του γιου του Κώστα Γαβρά Romain (1981) έρχεται να επαναλάβει την ίδια θεματική. Η καταγεγραμμένη αστυνομική βία γεννά αντίδραση στις κοινωνικές μειονότητες. Εξεγείρονται, ακολουθεί η καταστολή και κατά τη διάρκεια των αναταραχών ένας αστυνομικός βρίσκεται όμηρος των ξεσηκωμένων μεταναστών.

Το σενάριο υπογράφει ο σκηνοθέτης μετά του Elias Belkeddar και του - με καταγωγή από το Μάλι - Ladj Ly (1978). Ο τίτλος του φιλμ απηχεί την έμπνευση του Γαβρά από την ελληνική τραγωδία, την Αθηνά (θεά της στρατηγικής και του πολέμου), αλλά και την ομώνυμη συνοικία (Nouvelle Athenes) του Παρισιού.

Τρία αδέλφια (Mokhtar, Abdel, Karim), που υποδύονται αντίστοιχα οι Quassini Embarek, Dali Benssalah και ο πρωτοεμφανιζόμενος Sami Slimane, καλούνται να επιλέξουν στρατόπεδο μετά τη δολοφονία του 13χρονου αδελφού τους Idir. Στα χέρια τους θα πέσει ο υπηρετών στα ΜΑΤ Jerome (Anthony Bajon, 1994). Η παραγωγή ανήκει στην εταιρεία Εικονομάχος/Iconoclast του Mourad Belkeddar και στην εταιρεία Lyly Films του Ladj Ly.

Η κάμερα του Romain Gavras καταφέρνει να αποδώσει τη μετατροπή της συνοικίας σε εμπόλεμη ζώνη και της γειτονιάς σε απαγορευμένη περιοχή. Αναδεικνύει την αδυναμία της γαλλικής πρωτεύουσας να μετατραπεί σε χωνευτήρι πολιτισμών, καθώς προϋπήρξαν αντιαποικιακοί αγώνες, που τραυμάτισαν λαούς. Δεν ξεχνά να βάλει στο κάδρο τους ακροδεξιούς του σεναρίου, οι οποίοι διαχειρίζονται το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε μία ελληνική ταινία για τις ταραχές του Δεκεμβρίου του 2008 στην Ελλάδα, τις οποίες πυροδότησε η - αποτυπωμένη σε βίντεο - δολοφονία στα Εξάρχεια (Μεσολογγίου και Τζαβέλλα) του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (1993-2008) από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Trivia: 

- Η πρώτη έκθεση του παρατηρητηρίου Govwatch, πρωτοβουλία του Vouliwatch, για την Ελλάδα κατέγραψε για το 2021 εννέα παραβιάσεις, που αφορούν στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία (https://vouliwatch.gr/resources/file/2022/9/16/3f1fb49a-7615-481f-a577-98f989a220de.pdf).

- Ξεχωρίζει το score του Surkin (Gener8ion).

Η ταινία παίζεται στο Netflix.

Video Url