Κριτική του δανέζικου θρίλερ Shorta/Παγιδευμένοι/Enforcement

Κριτική του δανέζικου θρίλερ  Shorta/Παγιδευμένοι/Enforcement

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Shorta/Παγιδευμένοι/Enforcement

7,5/10

Τραγική ειρωνεία που κυκλοφορεί μία ταινία από την Δανία με θέμα τους μετανάστες και την αστυνομική βία, καθώς πρόσφατα η χώρα ψήφισε νόμο, που της επιτρέπει να μεταφέρει τους αιτούντες πολιτικό άσυλο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε κράτη εκτός Ευρώπης με έξοδα της σκανδιναβικής χώρας. Όλα αυτά δυστυχώς θυμίζουν καταστάσεις προ 80 ετών, όταν στα στρατόπεδα της Βόρειας Αφρικής, της Χάιφα και της Κύπρου κρατήθηκαν οι «ανεπιθύμητοι» για τους Ευρωπαίους «απελευθερωμένοι» Εβραίοι του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, πριν τους επιτραπεί να δημιουργήσουν το κράτος του Ισραήλ.

Ο τίτλος προέρχεται από αραβική λέξη για την αστυνομία. Η υπόθεση αφορά στο πως η βία κυριεύει την πρωτεύουσα της Δανίας με αφορμή τον αναίτιο ξυλοδαρμό ενός νέου μετανάστη από δύο αστυνομικούς, με το συμβάν να θυμίζει την υπόθεση της δολοφονίας του George Floyd στις ΗΠΑ και το σύνθημα I cant breathe του κινήματος Black Lives Matter. Ο νεαρός νοσηλεύεται διασωληνωμένος, όσο οι Αρχές της χώρας καλούνται να καταστείλουν τις εξεγέρσεις με την αποστολή αστυνομικών στο γκέτο της Κοπεγχάγης. Στο κινηματογραφικό - μεγάλου μήκους - ντεμπούτο τους οι σκηνοθέτες Frederik Louis Hviid και Anders Olholm επικεντρώνουν την ιστορία τους στην παρακολούθηση της 24ωρης δράσης των αστυνομικών Jens Hoyer (ο Simon Sears) και Mike Andersen (ο Jacob Lohmann).

Η αδικαιολόγητη βία εκ μέρους της αστυνομίας φέρνει μόνο νέα βία, όπως και στην περίπτωση των επεισοδίων της Νέας Σμύρνης. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα για όλους. Αστυνομικοί και μετανάστες μπλέκουν σε επικίνδυνες ταραχές. Όταν η Υπηρεσία εγκαταλείπει τα όργανά της, λόγω έκτακτων συνθηκών, οι δύο αστυνομικοί καλούνται να διασχίσουν το γκέτο, διακινδυνεύοντας την δική τους ζωή, αλλά απειλώντας και τους γύρω τους.

Το φιλμ έχει δράση. Η ιστορία δεν είναι πρωτότυπη, αλλά κινηματογραφείται με ρεαλιστικό τρόπο. Οι δημιουργοί προσπαθούν να διατηρήσουν τις λεπτές ισορροπίες, ώστε να καταστήσουν την ταινία τους εμπορική. Στο τέλος βέβαια οι μάσκες πέφτουν και το φως της μέρας έρχεται να αποκαλύψει τα γνωστά. Οι διαψεύσεις είναι αναμενόμενες, καθώς οι καλές προθέσεις συνθλίβονται από την σκοτεινή πραγματικότητα.

Trivia: Η παραγωγή από τη Δανία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας στην Εβδομάδα Κριτικής, προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ (Ζυρίχη, Γλασκώβη, Μπουσάν κ.α.) κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας – Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Cineuropa Award στο Φεστιβάλ Les Arcs.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου 2021 από την One from the Heart.

https://www.youtube.com/watch?v=RPhi82MJEqQ&ab_channel=MartinDirkov-%CE%98%CE%AD%CE%BC%CE%B1MartinDirkov-%CE%98%CE%AD%CE%BC%CE%B1