Κριτική της ανεξουσιοδότητης βιογραφίας της Whitney Houston «Beauty»

Aπό τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Beauty» 
6,5/10

Επιτέλους ένα φιλμ που τολμά να δείξει τον άνθρωπο Whitney Houston (1963-2012): την ομοφυλόφιλη Whitney Elizabeth Nippy Houston (η Gracie Marie Bradley, 1999), που υπήρξε σύντροφος της Robyn Crawford (1960). Η Whitney γνώρισε τη Robyn το 1980. Οι δύο γυναίκες ερωτεύτηκαν και συζούσαν, όσο η Whitney γινόταν διάσημη.

Η Robyn σταδιακά ανέλαβε τη διευθυντική θέση του δημιουργικού τμήματος της τραγουδίστριας. Η Crawford περιέγραψε τη σχέση τους στη βιογραφία, που εξέδωσε το 2019 με τίτλο A Song For You. Αφού η Whitney παντρεύτηκε τον Bobby Brown (ο Joey Bada$$), οι δύο γυναίκες συνέχισαν την επαγγελματική τους συνεργασία. Η φίλη της Whitney διέκοψε κάθε σχέση μαζί της το 2000, μην αντέχοντας τον εξοστρακισμό της από τους συμφεροντολόγους συγγενείς της - άβουλης πλέον - τραγουδίστριας.

Η Robyn Crawford (την υποδύεται η Aleyse Shannon η οποία είναι τρία χρόνια μεγαλύτερη της Brandley, όσα χρόνια δηλ. περνούσε και η Crawford τη Houston) ζει μέχρι και σήμερα στην κοινή πατρίδα της με την Whitney, στο New Jersey με τη σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους. Διόλου τυχαία το φιλμ γυρίστηκε στο New Jersey, ενώ η Crawford αποτέλεσε έμπνευση για τη σεναριογράφο της ταινίας Lena Waithe (1984)  στα νεανικά της χρόνια.

Η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε η Waithe να πάρει συνέντευξη από το είδωλό της πριν τρία χρόνια. Η ανοιχτά ομοφυλόφιλη Lena Waithe (Queen & Slim, 8/10, 2019) χάρισε τη φωνή της στον πρώτο LGBTQ καρτούν ήρωα της Disney (Onward, 8/10, 2020). Ο Νιγηριανός σκηνοθέτης Andrew Dosunmu (1965) ξεκίνησε να δουλεύει ως φωτογράφος και βιντεοκλιπάς. Η συνεργασία των συμπαραγωγών Dosunmu και Waithe δεν απογειώνει το φιλμ, το οποίο σώζουν οι δύο έμπειροι ηθοποιοί, που υποδύονται τους γονείς της Beauty/Whitney. 

Η Niecy Nash (Selma, 2014, Boys on the Side, 1995) δε διστάζει να αναλάβει το ρόλο της μάνας, που νοιώθει κατώτερη συγκρινόμενη με την κόρη της, αφού από δασκάλα της, καταλήγει να της κάνει φωνητικά. Καλός και ο Giancarlo Esposito (Breaking Bad, 2009-2011, Godfather of Harlem, 2019-2021, Ali, 2001, Do the Right Thing, 1989, Taps, 1981) ως πατέρας, που δεν διστάζει να ζητήσει τα δεδουλευμένα από την κόρη του για όσα έκανε για αυτήν, όπως έγινε και στην πραγματική ζωή της Houston.

Έκπληξη στο καστ αποτελεί η εμφάνιση της Sharon Stone στο ρόλο της παραγωγού της Beauty, φορώντας τις γούνες της, αποτελώντας την ιδανική γυναικεία εκδοχή του πραγματικού παραγωγού της Whitney, ονόματι Clive Davis (1932). Το σενάριο θέλει την παραγωγό να προτρέπει τη Beauty να καταπιέσει τη φύση της, όπως έκανε και ο ίδιος ο Davis και με τη Whitney και με τον εαυτό του, αυτοπροσδιοριζόμενος ως bisexual μόλις στα 81 του… Η εταιρεία Arista του Davis στην ταινία μετονομάζεται σε Colony (:αποικία), δηλώνοντας το καθεστώς, που κατέλαβε τη ζωή της Houston για τριάντα χρόνια.

Τα δύο αδέλφια της Whitney, από Gary Garland-Houston (1957) και Michael Houston (1961), συμβολικά μετονομάζονται σε Cain και Abel, αφού το σενάριο δεν παραλείπει τη μεταξύ τους εχθρότητα. Ο ίδιος ο Michael ομολόγησε το 2013 πως αυτός πρωτογνώρισε τα ναρκωτικά στην αδελφή του και η ταινία δεν φοβάται να το δείξει https://apotis4stis5.com/themata-f/12540-cissy-whitney-bobbi-kristina. Το φιλμ δεν είναι το αριστούργημα του αιώνα, αλλά αξίζει η θέασή του, αφού τη σημερινή εποχή το κοινό μπορεί να αντιμετωπίσει όσα αρνείτο να δει ή δεν το άφηναν να δει πριν σαράντα χρόνια. 

Η ταινία αποφεύγει την παγίδα της σύγκρισης των φωνητικών ταλέντων Houston και Bradley, καθώς δεν ακούμε την τραγουδιστική φωνή της πρωταγωνίστριας, αφού το θέμα του φιλμ δεν είναι η μουσική. Αντ’ αυτής ακούγονται οι ερμηνείες των Dorothy Love Coates, Mahalia Jackson, Ella Fitzgerald, Donna Summer, Karen-Clark-Sheard & The Clark Sisters, Force M.D.’s, Gene Chandler, Betty Everett, Gladys Knight, Evelyn King, Sister Rosetta Tharpe, Judy Garland και Patti LaBelle

Video Url

Trivia: 

- Η Gracie Marie Bradley υπήρξε μοντέλο, όπως και η Whitney στα νειάτα της. Μάλιστα η Houston ήταν μία από τις πρώτες μαύρες γυναίκες, που μπήκαν στο εξώφυλλο του περιοδικού Seventeen (στο τεύχος του μηνός Νοεμβρίου το έτος 1981).

- Η τραγουδίστρια πραγματοποίησε την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση το 1983 στο The Merv Griffin Show. Εδώ αποκαλείται The Erv Merlin Show.

Η ταινία παίζεται στο Netflix

Video Url